Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

LakEl

Én már meg sem merek "szólalni", csak össze ne vesszetek miattam. Egy pár évvel ezelőtt ugyan ilyen célra vettem árnyékolt kábelt, mivel egyik környéken található villanyboltban sem kaptam, egy cégnél sikerült venni, ők ipari automatizálással foglalkoztak. Ott derült ki hogy a 4 eres kábel túl vastag lesz mert nem fér bele az energia láncba és ott azt mondták hogy nyugodtan használhatom a 3 vezetékest + az árnyékoló hálót földelésnek-védőnek mert ők is úgy szokták ha úgy adódik. Ez a fele azért volt nekem olyan kézenfekvő, hogy így megoldható.

jani300

Vannak dolgok amit nem szabad megkérdezni :)

PSoft

Kérdezni mindig, mindent szabad. :)

PSoft

Idéz...mert ők is úgy szokták ha úgy adódik.

Van aki a darás tésztát lekvárral, porcukorral eszi, van aki meg...savanyú uborkával.
Na, erre mondják -jogosan- hogy..."ahány ház, annyi szokás".

remrendes

A kabel arnyekolast csak az egyik oldalon szokas bekotni, nem?

Szalai György

De nincs benne szó a LakEl [48638] megoldásról, hogy összevonható-e az érintésvédelmi védővezető funkció az EMC célú árnyékolással.
Gyári motorkábeleken a következő megoldást látom: A zöld-sárga védővezetőt a kábelben külön ér ként viszik végig, a fázisvezetővel azonos keresztmetszettel. A kábel végén, lágyforrasztás nélküli kemény kötéssel, röviden összekötik az árnyékoló rézszövettel. A rézszövedék sérülése esetén, a belső kábeléren is biztosított a védővezetőnek a fázisvezetővel azonos vezetőképessége.

remrendes

Oke, de melyik vegen? Ha mindket veget osszekotom, az nem foldhurok?

jani300

Na most akkor mi a fene is az a földhurok ? [#nemtudom]

A földelés az földelés , akárhova is kötöm ...[#fejvakaras]

PSoft

Innen indultunk, tegnap ilyenkor:
[#t200p48633#]
A legfontosabb vezetőtől, a védővezetőtől.
Alakul ez...
Ennek a kérdéskörét -hogyan, mint- nagyvonalúan átugorva...
Ma már, a földhuroknál tartunk. [#eljen]

jani300

Értem én , de abba nem fogok beleszólni !
240 es földkábeleket is használnak párosítva ,igaz nem erenként ,hanem kábelonként párhuzamosítva .
De ne aggódj , nem hal meg senki ha fém a hídszerkezet ,
Ha meg bevizsgálják érintésvédelmileg akkor kiderül ,vagy nem , de lesz papír legalább ....

PSoft

Persze hogy használnak 240-es kábeleket párhuzamos megtáplálásra, akár több darabot is.
Pld. az egyik nagy hőszigetelőanyag gyártónknál, nyolc db. 240-es alu kábel viszi párhuzamos kötésben az egész technológiát.
Azokat a kábeleket, olyan paraméterekkel...arra(is) gyártották.
Szemben a 48631-ben írt/mondott kábellel, ami szerintem, egy 20 erű, árnyékolt jelkábel.
A fázisvezetőnek szánt -akármilyen színes cérnaszálak- párhuzamos kötésével...nem is volt problémám.

jani300

Nem akartam beleszólni , nem is követtem a dolgot .
Már értem , csak két cérnaszál maradna védővezetőnek .
Ha frekiváltós akkor nem tudom .
De mivel 3x230 akár leválasztó trafó is lehetne és nincsen gond .

jani300

Nem akartam beleszólni , nem is követtem a dolgot .
Már értem , csak két cérnaszál maradna védővezetőnek .
Ha frekiváltós akkor nem tudom .
De mivel 3x230 akár leválasztó trafó is lehetne és nincsen gond .
Volt nekem is hasonló kérdésem régebben műhely betáppal kapcsolatban , 5 eres 2,5 feles rézkábel ügyben ,egy fázis ....
De kétszál 10 zes MCF lett . Föld ? Ja az nincs :)
Nullázom majd :) Van fi relé is valahol :)  
De csak én ügyködök ott ,más nem !

PSoft

Beszéljünk inkább más "bénaságról", mert...tényleg az vagyok! :)
Te, hogyan oldanád meg...
Robogó hengerfej, kiszakadt gyertyamenet.(M10x1)
A szelepektől, a nagyobb gyertyamenet/persely nem nagyon férne el...talán még az M12x... [#nemtudom]