Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Ilyesmire? Így kicsit elegánsabb...

Használd ezt! [URL+]  [#integet2]

JZoli

Köszönöm a válaszokat, megnéztem, de még így sem értem! Mint írtam elég keveset (szinte semmit) értek ezekhez. Ilyen panelokat láttam én is, de ezek nem hiszem, hogy meg tudnak hajtani egy 1 Nm-es motort, és mint írtam ez lenne a cél. Arra a motorra 3,6 Amper van írva. Tdom, hogy lehetne valamilyen motormeghajtó áramkört rakni. Igaz annak a bekötése is gond lenne némileg, de én jobban örülnék, ha lenne egy panel ami meghajtja a motort midenestől. Van ilyen lehetőség? Vagy csak álmodozok?

Dakota25

Szervusz!
Nem írtad, hogy a "motorban szunnyadó" nyomaték mekkora részére van ténylegesen szükséged.
Akár a linkelt 800 mA-es vezérlő is megfelelhet, ha nincs szükséged az egész motorteljesítményre.
Ha mégis kell az egész, 5000 Ft körüli áron lehet venni fekete dobozkát, ami bír vele. Ehhez már alig kell valami. Konkrétan egy pici filléres áramkör, ami a kívánt sebességgel impulzusokat küld a doboznak, meg két nyomógomb.
...ja, meg egy, a forrasztópákával barátságban lévő ismerős, aki összedrótozza egy óra alatt.

JZoli

Szia! Köszi a segítséget! Azért nem írtam a nyomaték nagyságáról, mert én sem tudok róla semmit sem. Van egy elektromos lemezvágógép aminek a "tárgyasztal" állításával lehet a vágandó lemez nagyságát állítani. Ezt eredetileg egy kurbli szerűkarral lehet állítani. Elég sokat kell mérgetni, ha pontosanszeretném beállítani. Ezt megoldottam egy enkóder segítségével, már látni a méretet ez nagyon jó lett. De az ember maximalista, így most az merült fel, hogy ne kelljen tekergetni.Ezt szeretném megoldani léptetőmotorral, mivel ez van itthon. A mehanika a napokban kész is lesz, de azt nem tudom még, hogy ez az 1Nm-es motor elég erős-e ehhez a feladathoz.Majd kiderül a próbák során. Most ehhez szeretnék egy olyan áramkört építeni ami mondjuk két nyomógomb (pedál) segítségével lépteti a motort. De úgy veszem észre, hogy ez nem is úgy van ahogy elképzeltem. Én azt gondoltam el, hogy vagy építek leírás alapján EGY darab panelt ami ezt tudja, esetleg egy beállítható sebességgel (ezt csak egyszer állítanám be, így egy trimmertpoti is megfelelne)meg lenne a két nyomógomb amivel menne előre-hátra a motor hajtása.
Vagy vennék egy ilyen panelt. A hangsúly az esetembe az egy panelen van, mert mint írtam nem értek ezekhez a léptetőmotorok vezérléséhez, így hiába van egy kis panel amin van néhány nyomógomb, meg egy nagy panel amin a hajtás van, még ezeket sem tudom konkrét leírás nélkül bekötni. Nos ezt szerettem volna elkerülni, mert ugy eegy panel esetén, csak a tápfesz meg a motor bekötése a feladat. Hát ezért írtam, hogy az elképzeléseim kicsit mások, mint amit ajánlottatok nekem.
Csak azt furcsállom, hogy egy ilyen léptetőmotor vezérlése, (csak forogjon oda vissza) másnak nem jutott még eszébe? Csak kötői a kérdés! Látom, hogy van ilyen, de mindegyik csak kicsi áramra valaó. Hát akkor ebbe a témába  jobban bele kell ásnom magam, hogy többetz értsek meg a leírtakból.
Ja még annyit, hogy az elektronikával már vagy ötven éve foglalkozok, így azzal várhatóan nem lesz gond, legalább is szerintem. Bocsi, hogy ilyen hosszú lett az ömlengésem.

Motoros

Sziasztok
Keresnék egy olyan bimetalos hőkapcsolót ami a keringető szivattyúmat mondjuk 30 foknál kikapcsolná, negyvennél meg be.
 Semmi elektronika. Valami olyasmire gondolok mint a hűtőszekrények kapcsolója....hátha van valami kész megoldás olcsón.
Vagy hogyan szokták ezt egyszerűen megoldani, hogy ne kelljen a keringető konnektort ki be huzkodnom.

svejk

svejk

Még ma délután is vehetsz egyet. :)

Rabb Ferenc

JZoli

Megnézem jobban, Köszi.

Motoros

Ez az pont ilyesmire gondoltam csak nem találtam a helyes kifejezést.[#eplus2][#eljen]

Zentechproject

Sziasztok!

Egy nagyon egyszerű g-kódokos segítséget kérnék. A feladat egy előtolás gyorsítás lenne. Pl: x0-nál f10 az előtolás és folyamatosan x50-ig kellene gyorsítanom az előtolást f100-ig. Ezt milyen kódokkal lehetne megvalósítani?
Köszönöm előre is.

d30xhrezp

Szia Zoli!
Szerintem neked is megfelelne egy un. Arduino rotary table vezérlő. Ami a neten megtalálható. Fokokban, vagy osztásokban megadható az adat, és nem csak 360 fokig megy hanem túl léptethető. Kijelzőn látható ,egyszerű felépítés. A motor teljesítményéhez választasz vezérlőt. Step/dir jellel vezérlés le-fel irányba.
Pár képet csatolok,most építem .

g9fi89vu

Sziasztok!

Cimborámnál porosodott egy 3018 CNC gép és elkértem tőle, hogy eljátszadozzak vele. Igazából az alapokat szeretném vele kitanulni, tudom, hogy helyén kell kezelni a gépet. Nem várok csodákat tőle :)

Összeraktam, minden szépen működik, de a kalibrációjában elakadtam. Lényegében 2cm kör helyett, 8cm kört akar gravírozni. Youtube a barátom, így az már megvan, hogy hogyan is kéne kalibrálni, de sajnos ötletem sincs, hogy a léptetőmotor hány lépés/mm-el dolgozik. A motoron rajta van a típusszáma, de nem nagyon találtam róla leírást. Esetleg van tippetek, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik?
Típusa: 17hs4037
Kép

Előre is köszönöm a segítségeteket!

RJancsi

Szia! Az egy dolog, hogy a motornak van egy lépés-száma, azaz hány "alap" lépéssel tesz meg 360°-ot. De a vezérlők tudnak "mikro" lépéssel is dolgozni, azaz a motor lépés-számát megtöbbszörözik. Az egyik legprimitívebb vezérlőkártya is tud akár 1/16-od lépéseket is generálni, a profik akár 60000 mikrolépésre is képesek. És ez csak a motor, utána jön a mechanika ami meghatározza, hogy egy (mikro)lépéshez mekkora tengely irányú elmozdulás tartozik.
A matekolás helyett sokkal egyszerűbb és biztosabb, ha a vizsgált tengelyen programból elmozdítasz egy "használható" távot és amennyire pontosan tudod leméred. A vezérlésben kiadott és a tényleges elmozdulás hányadosával szorozd meg a jelenlegi step/dir értéket és ennyit írjál be. Persze célszerű ezt párszor ellenőrizni.

PL. A step/dir aktuális értéke 120 lépés/mm. Programból elmozdítod a tengelyt 100 mm-rel odébb. Leméred és a valós táv 250 mm. 100/250=0,4. A jelenlegi 120 lépés/mm-t megszorzod 0,4-el (120*0,4=48) és ezt írod be a konfigba. Így a 100 mm elmozduláshoz már nem 12000 hanem csak 4800 step jelet fog küldeni a program. Persze túl szép lenne ha ilyen kerek számok jönnének ki, ezért kell párszor ellenőrizni. A mechanika miatt akár mindegyik tengelynél más és más lehet a step/dir érték.