Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Elég neház ügy... Jó pár éve egy kollégám raktári anyagmozgató targocák automatizálására adta a fejét. Ő úgy képzelte el a megoldást, hogy a falakra felszerelt adott frekvencián villogó infra ledeket, a targonca tetejére pedig felrakott egy szűk irányban "látó" léptetőmotorral forgatott infra vevőt. Amikor egy led fénye a vevőre esett, a frewkvenciából be tudta azonosítani azt (isemrt led koordináták), a léptecs pozíciójából pedig a relatív irányt. Ha legalább 3 ledet be tudott mérni, abból geodéziai módszerekkel ki lehet számolni a pozíciót. ("Hátrametszés")

svejk

A keresőszó: 3 vezetékes

7.6.6.3 fejezet

Valószínű ez a szoftvert és leírást sem földi lény készítette. :)

kngd9v0m9

Nem lettem sokkal boldogabb, de köszönöm hogy foglalkoztál a témával!

Üdvözlettel Tamás

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

dtb

kngd9v0m9

Gondoltam valami hasonlóra én is.
Az ára sem brutális, csak nem igazán győzött meg az adatlapja. Itt 2-3,5 fokos pontosságról magyaráznak, amit én számoltam az 50 méteren 12-15 cm, ami 0,1 fokos pontosságnak felel meg.

https://hu.banggood.com/CJMCU-9911-AK09911C-Geomagnetic-Hall-Sensor-Three-Axis-Magnetometer-Compass-Module-p-1215106.html

https://zetorvas.hu/public/index.php/product/67/machineryguide-rtk-korrekcios-szolgaltatas

Ez a rendszer már 1-2 cm pontosságú helymeghatározást biztosít! Kár hogy nem olcsó.

Üdv Tamás

Szabika78

Üdvözlök Mindenkit!

Kérhetnék egy kis segítséget encoder ügyben?
Van egy absolute enkóderem, ami egy szerszámcserélő tárat figyelt. 1-10-ig vannak a korongon a számok binárisan, tehát 4 bit-es. Ezen felül úgy látom, hogy órajel is van, de ebben már nem vagyok biztos. Először azt hittem, hogy mivel 7 láb van az elektronikán (4+3), a négy különálló az a 4 bit, a többi pedig + és -. Viszont Google barátomat kérdezve azt látom, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog. Elképzelhető, hogy a 4 láb az a Data+,Data-,Clk+,Clk-, a 3 további láb pedig a Gnd, VCC+,Gnd?

RJancsi

Ezzel az a baj, hogy a gyorsulásmérő chipek egy relatív súlyos tömeg tehetetlenségével működnek, általában kapacitív elmozdulásmérővel kombinálva. Nem hiszem, hogy sokáig tartaná a pozíciót egy erősen rezgő motorra szerelve.

RJancsi

A gépvezérlő GPS nem csak drága de legalább nagy is. [#nyes] egy fűnyíró traktoron már elférne, de elég macerás azt automatizálni. Ráadásul 1 GPS csak méteres pontosságra képes ami navigációhoz bőven elegendő. Ha ennél jobbat akarsz (akár mm-es pontosságot) ahhoz már 2 GPS kell és a kettő között megbízható és folyamatos rádiós adatátvitel. Megoldható úgy is, hogy előfizetsz egy más által üzemeltetett "bázisállomás" vételére és mobilneten fogod a referencia jelet. Ez sem olcsó. A preciziós földművelésnél megérheti, de egy fűnyírónál? [#nemtudom]

remrendes

Egy sorvezeto GPS mar nem olyan nagy.
Kombajnokon es kultivatorokon lattam mar kameras es lezeres sorkovetot is.

RJancsi

Jelenleg négy GPS rendszer létezik. A NASA által működtetett NAVSTAR. Ez volt legelőször, és az első pár évtizedben csak katonai (NATO) célokat szolgált, a polgári kódolatlan sávot mesterségesen rontották, hogy 100-150 m-nél pontosabb helymeghatározásra ne lehessen használni. De differenciális méréssel a geodéták már akkor is 2-5 mm pontosan tudták használni. Ezt felismerve Clinton elnök elrendelte a jelek torzításának eltörlését. Azóta egy sima kézi vevő is tudja a kb. 1-2 m-es pontosságot. Érdekesség, hogy hivatalosan a mai napig kísérleti üzemben dolgozik, ami azért fontos, mert hiába van a Földön több millió NAVSTAR vevő, bármikor és jogi következmények nélkül kikapcsolhatják vagy korlátozhatják a jeleket amit meg is tesznek minden háborús övezet felett. A másik régi hálózat a GLONASS amit a szovjetek kezdtek felépíteni épp a NATO-tól való függetlenség érdekében. Ezzel az a gond, hogy a teljes földi lefedettséghez legalább 24 aktív műhold kell (+ 3-4 tartalék). Ez soha nem valósult meg, egyfelől műszaki problémák miatt (az első műholdak sorra elromlottak), másfelől a Szovjetunió széthullása után az oroszoknak nem volt rá elég pénze. A mai napig csak annyit sikerült elérniük, hogy kb. Oroszország felett működik kielégítően, máshol legfeljebb a többi hálózat kiegészítésére jók. Az EU is nekiállt a saját rendszerének a kiépítéséhez, ez a GALILEO. Mára már teljes, kb. ugyanazt tudja mint a NAVSTAR. És végül van egy negyedik műhold rendszer ami igazából nem is GPS hanem geostacionárius pályán repülő hírközlési műholdakból áll. Ennek a rendszernek az a feladata, hogy folyamatosan sugározzák a navigációs holdak által szolgáltatott pontatlan pozíciók korrekciós adatait. Ez előfizetéses rendszer, ízlés dolga, hogy valaki erre fizet elő, vagy a földi mobil interneten beszerezhető korrekciós adatokra. A műholdas előnye, hogy egész Európában egységesen és automatiuksan működik, a mobilhálózatosnál meg meg kell keresni a mérési helyhez legközelebb levő bázisállomást és annak a korrekcióját kell használni. Nagyjából 30 km-en belül kell lennie, hogy pár cm-es pontosságot lehessen elérni vele ami pl. a mezőgazdaságban több mint elég.

remrendes

A kinaiaknak is van a BDS.

dtb

Nem vitaindítónak szánom, de a GLONASS-ról én inkább pozitív visszhangokat hallottam (és tapasztaltam), amikor még foglalkoztam kínai telefonokkal...

RJancsi

Az még nagyon "fiatal" (kb. múlt évben állították pályára a teljes lefedéshez szükséges holdakat), sok infó nincs róla és a legtöbb üzemben lévő vevő még nem képes venni a jeleit. Természetesen az idén gyártott kínai mobilok és navik igen de még a 2020-ban gyártott okostelefonok nagy része sem ismeri.
A GPS pontossága egyébként egyre jobb, köszönhetően az egyre fejlettebb technikának. Egy GPS műhold élettartama valahol 5-6 év körül van, ezalatt elfogy az üzemanyaga és nem képes a pálya korrekciókra. Ezért kellenek a tartalék holdak, hogy át tudják venni a régiek helyét. Szinte folyamatosan lövik fel az új holdakat a régiek pótlására, amik természetesen egyre fejlettebb elektronikával rendelkeznek. De a légkör, a földi tárgyak és a Föld mágnesesség jeltorzító hatásait nem tudják kiküszöbölni ezért sohasem lesz 1-2 m-nél pontosabb a helymeghatározás hacsak nem egészítik ki földi referencia mérésekkel.