Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

gaben

Elnézést, de csak az első mondatot tette be a telóm, tehát a teljes szöveg:
Mint sokunknak itt a fórumon ez a munkám, szóval ez nem véletlen.

gaben

Én inkább annak örülök, hogy aki nem ért hozzá, az jobb belátásra tér és szakembert fogad (remélhetőleg jót) és azzal végezteti el az ilyen felelősségteljes munkát.

Egyébként ahol gyermekek vannak, oda érdemes gyermekvédelemmel ellátott dugaszoló aljzatot tenni.

Timár László

Az én fiam már tizenéves volt, mechanotrikai középiskolás. De megmérte egy mutatós orosz (Deprez) műszerrel, Paks mekkora áramot tud leadni. Illetve, mekkora az ellenállása. Ahogy vesszük. Rövid volt a skála.

g89ketty

Ilyen méréseket én is végeztem, ebből lehet tanulni.[#nevetes1]

Timár László

Francia Guayanáról most lőtték fel a műholdat, aminek a szoftver csoporvezetője volt C3S-nél, adjunktus a BME-n.

g89ketty

Gratulálok hozzá. Bárkivel előfordulhat, hogy egy műszert rossz helyre dug, velem még ma is.[#integet2]

Balli001

Sziasztok,
szeretnék segítséget kérni a képen látható CM1-C-23L20  motorokkal kapcsolatban. Fel lehet ezeket használni egy uc300-al xy tengely meghajtásnak?
Ha igen igényel még bármi egyéb elemet vagy ennek a beépített vezérlője közvetlenül összeköthető vele?
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!

onagy

Jó estét Uraim,
Tanácstalan vagyok egy régi 160 tonnás nszk-s excenter prés vezérlésével kapcsolatosan.
A feladat egy lágyindító beszerelése lett volna a 18.5kW-os motor elé, amit sajnos sehogy nem sikerült abszolválni.
A gépen korábban egy 18kW-os Yaskawa frekiváltó volt felszerelve, de soha nem működött rendesen, nagyon gyenge volt és gyakorta kiállt mindenféle hibával.
Lendkerekes excenter présre eleve nem tartom ésszerűnek a frekiváltós megoldást, nosza legyen lágyindító, van egy vadiúj Eaton DS7-es, rakjuk be.
Eredmény ugyanaz, ereje semmi, nehezen pörög fel, néha fáziskiesés hiba a lágyindítón.
Na itt kezdtem el gyanakodni, illetve korábban is, a vezérlőszekrény tetején lévő reosztátmaradványt látva.
Megmásztam a gépet, megnéztem a motort, aminek eddig csak az adattáblán lévő teljesítményparamétere érdekelt. Kéremszépen az biza háromfázisú csúszógyűrűs indukciós motor, a kefeház eltávolítása után viszonylag egyértelmű a hiba oka, lásd csatolt kép. A szénkefék közül négy kuka, két gyűrű berágva/beégve.
Most jön a kérdés: a csúszógyűrűk leesztergálása, kefék cseréje után ez a motor csak a reosztát és söntölő mágneskapcsolók javítását követően üzemelhető be, vagy korszerűbb megoldás is létezik? Sajnos nem cserélhetem hagyományos kalickás forgórészű motorra, mert a nagy indítónyomatékra szükség van (lendkerék miatt). Mitévő legyek?
Ti hogyan oldanátok ezt?
O.

PSoft

IdézMitévő legyek? Ti hogyan oldanátok ezt?

Ha már frekiváltó...
Felejtsd el a csúszógyűrűket, keféket, reosztátot.
Csinálj abból a csúszógyűrűs motorból egy rövidre zárt forgórészű motort.
Egyszerűen hidald át, zárd rövidre -megfelelő keresztmetszetű vezetékkel- a forgórész három kivezetését, ott helyben, a forgórészen.

onagy

Megfordult ez a fejemben, csak az induló/indítónyomaték mértékének csökkenése aggaszt, hiszen eleve rakhattak volna oda olyan motort, ami rövidrezárt forgórészes, de mégse raktak.
Ezt a slip ring-es megoldást eddig csak lifteknél és daruknál láttam, no meg ennél. Söntölt forgórésszel (legegyszerűbb összeforrasztani a csúszógyűrűket talán) és lágyindítóval próbálkozzak ezek szerint? (a frekiváltót a korábbi szakértők elpusztították mire én kerültem sorra)
Nem kendács ez így? Jóindulattal kérdem, mert nem tudom megítélni...
O.

svejk

No de hát a csuszogyuruvel épp az induló áramot és egyben a nyomatekot korlátozták!

Egy frekivalto alig drágább mint egy komolyabb lagyindito, én is inkább azt erőltetem.

Gondolom amíg nem egett el a cucc addig jól működött a frekivaltoval

PSoft

IdézMegfordult ez a fejemben, csak az induló/indítónyomaték mértékének csökkenése aggaszt, hiszen eleve rakhattak volna oda olyan motort, ami rövidrezárt forgórészes, de mégse raktak.

Gondolom egy 160 tonnás excenter présnél, maga a lendkerék tömege is jelentős lehet.
Rövidrezárt(kalickás) forgórészű aszinkron motorral -ugyan nem lehetetlen, de- nehézkes egy több mázsás, esetleg tonnás forgó tömeg indítása.
Rakhattak volna oda rövidrezárt forgórészű aszinkron motort is, ha abban a korban korrekten meg tudták volna oldani vele a nagy tömegek, hosszan elnyúló lendületbe hozását/felpörgetését.
De, nem igen volt rá elektronikus, jó megoldás.
Ezért(is) használta a korabeli technológia a csúszógyűrűs aszinkron motorokat ilyen feladatokra.
Viszont, mint ahogy Svejk is írta lentebb, egy csúszógyűrűs aszinkron motornál, az indításnál a forgórésszel sorbakötött ellenállás lánccal a motor induló áramát próbálod bizonyos határokon belül -a hálózatodhoz igazítva- kordában tartani. Ennek következtében viszont, a motor induló nyomatéka is korlátozódik, csökken.

A frekiváltók/lágyindítók megjelenésével, spórolós, de jól bevált módszer volt az ipar számos területén a régi, csúszógyűrűs aszinkron motorral hajtott gépek/berendezések  ily módon "tuningolása", ami végül is, még az üzembiztonságot is nagy mértékben növelte.
Kikerültek a rendszerből a mindig problémás, rendszeres karbantartást igénylő csúszógyűrűk, szénkefék, indító ellenállások, stb...

svejk

Van nekem egy 3.0-ás verziójú Font2DXF nevű kis programom.
Nagy kínlódások árán kreáltam nekem megfelelő ékezetes egyvonalas betűket.
Mentéskor saját nevet is adtam az mlf kiterjesztésű file-nak.
Az adott gépen jól is működik minden- a G-kódot is legenerálja- de nem tudom átvinni másik PC-re az általam megszerkesztett betűket tartalmazó file-t.

Nem elég átmásolni az én mlf kiterjesztésű file-omat, valami rejtett helyre is menti.

Valaki esetleg foglalkozott már ezzel a kérdésel?

PSoft

Rég volt már...[#fejvakaras] [#nemtudom]

svejk

Megtaláltam...
users\*\appdata\local\virtualstore\program files(x86)\font 2 dxf and g-code3\ -ban van az én módosított file-om.
Ezt átmásolva a másik gépen is jók a betűim.

Jó-jó.. tudom ez másnak evidens.