Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

gaspa

Igen,így gondolom,hogy egy kattintással a régi hirdetést is el lehessen elérni egy új hozzászólásban.

Arany János

Ha jól értem:
Veszek egy vezérlőt.
Szerzek a vezérlőhöz illeszkedő jeladót.
A jeladót ráapplikálom a motorra.
És lesz AC szervóm!!! [#taps]
Vagy!
"hall"-os jeladóval egyszerűen csak forgatom.
VAGY!
Összezagyváltam a dolgokat és zöldségeket beszélek!?
 [#vigyor][#vigyor][#vigyor]

designr

"Veszek egy vezérlőt"
Ha úgy döntessz hogy nem komplett szettet veszel, hanem összerakod akkor pár dologra figyelni kell.
Vezérlő..Ha ujat veszel kereskedésből a vezérlő többe fog kerülni kb duplájába mint egy komplett összerakott szett vezetékekkel..
Ha látókörben találsz eladó vezérlőt nézz utánna milyen motor és milyen encoder iééik hozzá..
Sajnos általában egy adott encoder beszerzése többe kerül min ha veszel egy , esetleg használt motort ilyen encoderrel szerelve.
Nagyon körbe kell járni milyen vezérlő..milyen motor..nem mintha sok eladó lenne a piacon.
Ugyanis a vezérlő a modernebb motorokon lévő encoderrel kommunikál..
Sok vezérlő nem fogadja el az azonos tipusú de eltérő teljesitményű encodert.
Tegyük föl megvan a vezérlő olcsón és oltári szerencsével találsz hozzá illő encodert..még nagyobb szerencsével ez egy ugyanolyan tipusú és ugyanolyan teljesitényű motoron volt..még nagyobb szerencsével üzemképes is amit persze vételkor semmiképp nem tudsz ellenőrizni..az hogy szkóppal kiad megfelelő jeleket semmit nem jelent..induláskor teszteket csinál és simán hibára áll..
Ekkor jön még egy kis nehézség..az encodert megfelelő pozicióba fel kell szereled a motorra..
Ehez én mindig egy meglévő, kipróbáltan működö vezérlő-motor páros motor beállítását másolom..ugyanugy szerelem föl..
Ha eddig eljutsz és a motor működik és olcsóbban szerezted be az összes alkatrészt mintha szettet vettél volna akkor király..
De erre gyakorlatilag nincs esély..
De próbálkozni mindig kell, tanulásnak nagyon jó..
Sajnos nincs sok eladó vezérlő a piacon..encoder még ebayon is aranyár..
Akkor vagy nyerő ha hozzáférsz sok vezérlőhöz-motorhoz..kisérletezel..tanulsz..
Ha használni akarod vegyél egy olcsóbb uj szettet, vagy itt a fórumon egy használtat, de garantáltan üzemképeset ami kipróbálható step-dirről..
Használt motor már 10 ezertől van(néha ingyen is) de az olcsó lesz a drága..valószínú nem fogsz hozzá találni vezérlőt..step-dir-est..működőt.

gaspa

Így gondolom,de hogyan tudom megcsinálni?

D.Laci

A hozzászólás sorszámára klikkelsz.
Majd a hozászolásodban beilleszted Ctrl+V.
Egy hozászolásban többet is lehet linkelni ehhez nemárt külön lapon dolgozni.

Vagy egyszerűen csak válaszolsz a hirdetésedre, mindre külön külön.

gaspa

Arany János

Hmm!
Akkor ezt a megoldást lehet, hogy majd nyugdíjba vonulás után próbálom ki!
A "BLDC-vé degradálós" megoldás az hogyan működik?

designr

Nem tudom, sosem csináltam Hall-os meghajtást.
De biztos kapsz tanácsot ha konkrét motor tipust irsz..
Mindenki máshoz ért..nekem a Siemens, Lenze ismeretlen..
Főleg Omron Yaskawa Samsung Delta Panasonic amik vannak..
Ezekben mindben encoder van.
Az egzotikus tipusokat amugy is kerülni kell, mert se doksi se pótalaktrész..

Arany János

"Az egzotikus tipusokat amugy is kerülni kell"
Hát nemis szándékosan vettem meg!!![#nyes][#nyes][#nyes]
Viszont encoderből is akad egy-kettő a szekrényben.
Megpróbálok leltárt készíteni róluk.
Ha lesz még türelmetek hozzám!!![#worship][#worship][#worship]

Bencze András

Folytassuk az AC szervósban...Elkanyarodtunk a témától.

kuner

Sziasztok. Egyszerű kérdés, amin elakadtam...
Ac servo motort lehet a 3fazisú hálózatról használni? Persze megfelelő feszültségűre gondolok.

svejk

Igen, ha még tudod oldani a szinkron fordulatszamra való felgyorsitast ės le tudsz kapcsolni, ha a túlterhelés hatására kiesik a szinkronból.

Lásd: szinkrongépek

kuner

Köszi, így már tiszta.

s4sryue

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Adott egy Bonfiglioli AgilE frekiváltó amit nyomógombal Impulzus szerűen szeretnék indítani( nem kapcsolóval).Melyik paraméternél lehet ezt beállítani?

kngd9v0m9

Szép jó napot Mindenkinek!

Csak néhány napja csatlakoztam a fórumhoz, abban a reményben hogy megoldást találok a problémára.
Tervezek egy távirányítós fűnyírót építeni az unalmas téli estéimen.
A meghajtás két db hajtóműves dc motor, aminek a vezérlését a távirányító processzora gyönyörűen megoldja.
A problémám viszont a következő: szeretném megoldani, hogy a fűnyíró
szép egyenes sorokat vágjon, lehetőleg magától végrehajtson egy 180 fokos fordulatot, és a már levágott sor mellé párhuzamosan visszaálljon.
Léteznek a repülőmodellekhez 3 tengelyes gyro vezérlők, de ezek nagyon nem szeretik a vibrációt. Gondoltam GPS alapú vezérlésére is, de a polgári célú rendszerek pontosság ehez kevés. Szeretném kikérni hozzáértő emberek véleményét.

Tisztelettel  Tamás