Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Csuhás

konvoid

hegedűs györgy

Elvileg elég az egy egység, de nyomás szabályzóból több is kellhet a különböző "gépek" más-más szükséglete miatt. Ha sok levegőt akarsz használni, megfontolandó egy levegőszárító egység beiktatása, ami viszont nem túl olcsó móka. Persze nem egy űrtechnológia... A falra szerelt csövezést én hegesztett műanyag "meleg vizes" csővel oldottam meg (jó az ára), amit én hegesztettem egy 30,- eurós Extol játék "géppel". Ezek a csövek kb. 25mm belső átmérőjűek. Ez azért fontos, mert, ha messze vagy a kompresszortól, akkor egy 10mm-es cső (főleg nagy nyomáson) nem fog bírni elég kakaót szállítani... Induláskor meg lesz a fordulat, de gyorsan kifullad, mert a fizikát nem b...d át. Főleg, ha egyszerre többen is dolgoznak levegővel. A mi rendszerünk kb. 80fm (két felé ágazva) és 9bar-ig van felnyomva egy 7,5kW-os csavaros masinával(nekünk elég lenne a 4kW-os is, de ez van). Ne feledd a pneumotoros gépek zabálják a jó minőségű sűrített levegőt! Talán segítettem. Szép napot! [#vigyor4]
Gyuri

farkasl

Köszönöm, igen sokat segítettél[#eljen] Ez a 25 mm-es műanyag cső jól hangzik. Nincsenek nagyon nagy igényű gépeim (még). De a kompresszor csak 3 kW-os.

Motoros

Gyakorló villanyszerelőtől kérdezném:
Adott egy régi parasztház, még a gyárilag földeletlen konnektorokkal szerelve.
Fel akarom újítani de a főldelő vezeték behúzása nehézkes lenne mindenhova (csak bizonyos kiemelt helyekre vinnék földelést)
Kérdésem: kapható e manapság olyan konnektor amin nincsen földelés, mert nem akarok földeltet berakni bekötött földelés nélkül, mert az megtéveszttő lenne.
És egyáltalán szabályos e még földeletlen aljzat használata?

Béni

Gyakorlatlan "nemvillanyszerelőként":

Kapható.

Számos eszköz eredeti csatlakozóján nincs földelés, ezekkel használható. Földelt csatlakozójú ("dugvillájú") eszközzel nagyon nem ajánlott. (Hivatalosan tilos.)

RJancsi

Hogy szabályos-e azt nem tudom, de a mai napig kapható falon kívüli és süllyesztett változatban is.

Szalai György

Ha nem korhűen restaurálsz egy műemlék épületben, hanem felújítasz, akkor kötelező minden csatlakozási ponthoz kiépíteni a védővezetőt.
(Annyira nem lehet nehéz, egy olyan gyakorlatias embernek, mint Te.)
Aki készíti, az felelősséggel is tartozik érte egy életen át, vagy a következő felújításig, és a nyugodt alvás megfizethetetlen.
Védővezető és érintésvédelmi relé nélkül ma már nincs villanyszerelés.
Remélem.

Lacibácsi

Parasztházban láttam olyant, hogy a konnektoroktól, kapcsolóktól függőlegesen felálltak a padlásra, és itt voltak az összekötések. Megspórolták a vízszintes vésést, hosszú vezeték behúzást, ami a régi csövekben nem mindig sikerül. Lépésálló gégecső és műanyag doboz volt a padláson, az véd az egér ellen is. Ha kell utólag valamit változtatni az is könnyebb így hogy hozzáférhető minden. A parasztházak fa födémjén könnyű felfúrni a padlásra.

Nem tudom hogy ez a módszer menyire szabványos, biztos tudja innét valaki?

gaben

Szabvány szerint ( HD 60364-7) A II. év. osztályú szerkezetet tápláló áramkörnek is tartalmaznia kell a vezetékezés minden pontjához és mindegyik szerelvényhez elvezetett és ott csatlakozóka- poccsal ellátott áramköri védővezetőt, kivéve abban az esetben, ha a berendezés szigorú felügyelet áll, és azon nem történhet olyan változtatás, amely lerontja a kettős szigetelés védelmi mód hatásosságát.

Tehát akkor is kötelező, ha csak kettős szigetelésű berendezéseket használsz róluk.

A villanyszerelésben ezek nem opciók, én a helyedben szakemberrel végeztetném el és utána természetesen méresi jkv-el is tanúsítanám a korrekt és biztonságos szerelést.
Ezek komoly felelősséggel ill. jogkövetkezménnyel járó cselekedetek egyébként.

onagy

Örömmel tölt el, hogy látom, kellő felelőséggel nyilatkoztok az érintésvédelemmel kapcsolatban. Személy szerint én már szereltem át a jelenkor elvárásai szerint egy anyagilag kevésbé tehetős jóbarátom otthoni villanyhálózatát Kárpátalján pár éve, ahol az érintésvédelmi berendezés még úri huncutság, fogalma is idegen.  
Fél évre rá fölhívott, hogy hatéves kisfia valami drótot dugott a konnektorba, az érintésvédelmi berendezés leoldott de az ijedségen kívül baj nem történt. Addig a pillanatig sem ő, sem ismerősei nem gondolták ezt különösebben hasznosnak, de azóta elmondása szerint mindenki, aki kicsit is felelősen gondolkozik az ő ismerősei közül már Magyarországról beszerzett és szereltetett ilyent.
O.

Motoros

Mindenkinek kösz a hozzászólást.
 A lényeget így megtudtam.
Szerencsém van mert a falban benne van a cső amibe be lehet húzni a két szál aluminium helyett a 3 szál rezet.
Az ÉVÉ relé felszerelése sem gond. A legvégén pedig van ismerős hivatalos személy aki beméri és jegyzőkönyvezi az egészet amennyiben megfelel az előírásoknak a szerelés és a földelési ellenállás.
Az első hivatásos villanyszerelői árajánlatkérés már megtörtént, de elég ijesztő volt a végösszeg. Még fogok máshonnan is ajánlatot kérni, hátha...és akkor nem kell vele bajlódnom.
A konkrét eset nem bonyolult, tulajdonképpen szoba, konyha spájz....1 fázisról, még villany bojler sincsen. A sütés, főzés, fűtés, meleg víz gázról megy, a nagy fogyasztó csupán az automata mosógép esetleg még a porszívó.

gaben

Mint sokunknak itt a fórumon ez a munkám, szóval ez nem véletlen.

gaben

gaben