Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

remrendes

Elvileg az eredeti bekotes eseten eleg lehetett volna. Legalabbis nekem ennyi dolgom volt.

Rabb Ferenc

Van egy és két oldali táplálású. Gondolom a bekötés a fénycső csomagolásán rajta van, de ha nincs akkor a barátunknál "SPLIT T8 TUBE LED"-re rákeresve a [#t200p47371#] böffenetemben lévő megoldást adja pontokba szedve a csere műveleteit. Ennek egy egyszerűsített változata [#1236@KoLa]  [#t200p47374#] megoldása.

De most már várjuk meg [#304@Miki2] válaszát, amiben elárulja a megfejtést [#integet2]

PSoft

Amatőr vagy hobby körökben gyakori probléma a hagyományos fénycsőről LED csőre átállás kivitelezése, a régi lámpatest megtartásával.
Talán, segítség lehet a témához:

Hagyományos és LED fénycsövek...

T5, T8, T12 LED fénycsövek bekötése...

Miki2

Mint azt a korábbi hozzászólásomban írtam, mindké verziót kipróbáltam.
Megnéztem úgy is, ahogy KOLA írta.
Teljes biztosíték halál volt az eredmény.
Lehetséges, hogy a kínai LED csövekkel van a baj?

Rabb Ferenc

Konkrétan hol vetted, melyik típust és mit ír a bekötési vázlat vagy csak a néhány kis rajz a dobozán?

Úgy tűnik, többet vettél, mind egyformán lenne rossz? Kicsi az esélye...

Miki2

Van itt Debrecenben egy új és használt cikkeket árusító piac (Zsibi).
Ott vettem egy kereskedőtől, és természetesen újak.
A dobozán csak ennyi info található: SPLIT T8 TUBE
A cső végein nincs jelölve melyik oldal a betáp, melyik a rövidzár oldal.
Az tüskéken mért ellenállások mindkét oldalon nagyon pici értéket mutatnak, 0,15 ohm körüli értékek.
Azt sem értem, ha az egyik oldal rövidzár, miért nem 0 ohm az ellenállása.

Rabb Ferenc

Ha nincs jelölve a betáp oldal (INPUT) akkor az két oldali táplálást igényel. Az egyik végére a fázist (L) a másikra a nulla vezetőt (N) kössed és működnie kell(ene)

Sokadszor: [#t200p47371#]

PSoft

Nem hinném hogy Neked jutott a két rossz a mondjuk 100 közül.

Eddigi gyakorlatomban, három fajta LED-es fénycsővel találkoztam...
1. -A csövet az egyik oldali két csapon tápolod, a másik oldali két csapon egy belső rövidzár, vagy biztosíték van.
     Ennek a csőnek jelölve van a táp oldala(L-N), a másik oldalon is jelölik a rövidzárat egy szimbolikus jellel.(U)

2. -A csövet az egyik oldali két csapon tápolod, a másik oldali két csapon nincs rövidzár, a két csap csak a cső foglalatban tartására hivatott.
     Ennek a csőnek is jelölve van a táp oldala(L-N), a másik oldalon nincs jelölés.

3. -A csövet midkét oldalán tápolod, az egyik oldal(L) a másik oldal(N).
     A cső végein a két-két csap belső áthidalással össze van kötve egymással.

A leírásod szerint, ez a 3. fajta cső lehet Neked.

Miki2

Köszönöm a segítséget.
És lőn világosság!
Az első mondatod szerinti bekötéssel működik.

Miki2

Neked is köszönöm, hogy időt szántál rám.
A 3 típusú bekötés lett a jó megoldás.

PSoft

A linkelt oldalról idézve...

IdézAbban az esetben ha az armatúra a fénycsővel vagy fénycsövekkel azonos számú ballaszttrafót tartalmaz, akkor a gyújtópatron és a fénycső LED-re történő cseréje után a lámpatestünk újra működőképes kellene legyen. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a ballaszt trafó (fojtó tekercs) károsan hat az új LED fényforrásokra. A ballaszttrafó (fojtó tekercs) eredeti szerepei között az egyik, hogy a felkapcsolás pillanatában a tápfeszültségnél magasabb feszültséget indukáljon ezáltal segítve a hagyományos fénycső gyújtását. Ez a magasabb feszültség az új fényforrás azonnali, vagy rövid időn belüli meghibásodását eredményezheti.

Hol hibádzik az okfejtés? [#kacsint]

mex

Ha a gyújtópatronban levő glimm helyére sima rövidzár kerül, akkor a fojtón csak átfolyik a ledes fénycső árama, de nem keletkezik induktív feszültségugrás, így elvileg nem megy tönkre a cső sem. Bár nem ismerem a ledek meghajtását, feltételezem, hogy egyenirányítás után pufferelkóba tárol energiát, amit aztán egy áramgenerátoron át kapnak meg a ledek.
Hátrányként az átmágnesezési veszteséget lehetne említeni a fojtónál, ami miatt érdemes áthidalni.

jani300

a felkapcsolás pillanatában a tápfeszültségnél magasabb feszültséget indukáljon

Ez valami új fizika lehet

jani300

A lekapcsolásról mit ír ? Azt lehet nem kellene :)

PSoft

Semmit! :)

A másik cikkből...

IdézA hagyományos féncsőpatron (gyújtópatron) feszültség alá helyezve egy darabig vezet, majd megszakítja az áramkört, aztán újra vezet és ez a ciklus tart amíg feszültség alatt van az áramkör.

Ha átgondolod ez sem igaz...még a "klasszikus" fénycső kapcsolás estén sem. [#kacsint]