Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Egyszer már feltettem .
Azt nem néztem hogy a konyhában van e földelés , de a szobákban tuti nincsen a konnektorban . (MM, fal alu )
Hozzá se nyúltam , csak megmondtam miért verte le az olvadóbetétet . Konnektor csere volt ....
Egyébként egy "felújított" albérletnek kiadó "téglapanel".

Szalai György

"illetve azokat szakképzetlen személyek használják"
A szakképzett cipőfelsőrész készítő és a kéményseprő az hova számít a hivatkozott szabvány szerint? [#vigyor2]

lari

Jó kérdés...[#nyes]
Azt hiszem sok ilyen és ehhez hasonló kivetnivalót találhatunk mind a szabványokban, mind pedig a jogszabályok megfogalmazásában.
Ha viszont nem lennének a fentiek, miből élnének a jogászok?
[#wave]

3ebj3bk8b

Sziasztok! Adott egy Mitsubishi Meldas M50-es vezérlő(Mori Seiki MSC 802). Nekem új, mert még nem dolgoztam vele. Nem teljesen értem a logikáját a munkadarab G54 Z offset bemérésnek. Esetleg ha valaki ismeri a vezérlőt pár mondatban leírhatná. Köszönöm!
Meg később lehet, hogy lenne pár kérdésem.

kisssandor

Villanyszerelési dolgokban teljesen tudatlanként kérdezem, hogyha a műhelyemben van 20 csatlakozó aljzat(1 és 3~ vegyesen)akkor 20 db ÁVK kell? Vagy egy az összeshez, esetleg csoportonként (szekrényenként) egy? De akkor honnan tudom melyik gép a tettes ha lekapcsol az ÁVK. Ez akkor még érdekesebb, ha megy a CNC maró és vmelyik másik gép miatt fogásban megáll.

t62d6ha2b

Tisztelt Urak!

Digitális tolómérőt vennék, de különböző boltokban ugyanaz a termék hol 0,1-es, hol 0,01-os pontosságúra van írva. Aki tudja az igazságot, kérem írja le. Köszönöm!

Szalai György

Nem tudom, ki hol olvassa, hogy egy műhelyben kötelező az AVK. Szerintem nem az.
Egyáltalán semmilyen szabvány betartása nem kötelező, hanem önkéntes jellegű, és ajánlott, mert biztonságot, egységességet ad a felhasználónak és a szakembernek is.
Az eredményes elektromos érintésvédelem garantálható más módokon, nem csak AVK-val.
(Irányíthatod, felügyelheted az egész műhelyt egy mobiltelefonról, miközben biztonságos messze vagy a veszélyes gépektől. Ha bárki megközelíti a gépeket, lehet automatikus teljes leállás és minden betáp ponton akár látható megszakítás is.)

AVK álltalában ott létjogosult, ahol lusták, lehetetlen vagy csak egyszerűen nem gazdaságos megfelelően alacsony értékű védőföldelést kiépíteni. A legtöbbször csak egyszerűbb már megvenni egy AVK-t ötezerért a kocsmában, mint dolgozni napokig egy jó földelés kiépítésével.
Sajnos a nagyáramú és kapcsolóüzemű elektronikák jelenleg igénylik az alacsony szétterjedési ellenállású földelést. De a legfejlettebek már kevésbé.

Az egész műhelyt egy AVK-val védve is működhet az érintésvédelem. Rakhatsz minden villanykörtére külön egyet, de szekrényenként, főáramkörönként, vagy ahogy jólesik. Vagy amennyire meg tud dumálni a villanyszerelő, hiszen Ő abból él.
Ez csak az elektromos érintésvédelmi része a kérdésnek, de van más, munkavédelmi nézőpont is. Amikor egy gép véletlen leállása okozhat balesetveszélyt, vagy ha egy gépcsoportnak együtt muszáj leállni hiba esetén. Nem minden esetben rakhatnak külön AVK-t minden konnektorra.

PSoft

IdézAVK álltalában ott létjogosult, ahol lusták, lehetetlen vagy csak egyszerűen nem gazdaságos megfelelően alacsony értékű védőföldelést kiépíteni.

Ez, biztos?

jani300

Mondjuk egy tipikus hiba .
Megsérül egy 230 voltos kéziszerszám csatlakozókábele , kilóg a fázisvezető . Na ott nem véd a földelés .

PSoft

Mondjuk az elektromos kéziszerszámok, egy más kategória.
Azoknál a gyárilag kialakított -ma már szinte kizárólagos- érintésvédelmi mód a kettős szigetelés, vagy az akkus gépeknél a törpefeszültség.
A kettős szigetelésű készülékeknél persze hogy nem véd a földelés, mert nincs.

A példádra hivatkozva, ahol:
IdézMegsérül egy 230 voltos kéziszerszám csatlakozókábele , kilóg a fázisvezető .
Na, pont ott van/lehet jelentősége a kiegészítő, +áramvédő kapcsolós védelemnek.

Az teljesen mindegy, hogy a konyhában a Julinéni botmixeréből lóg ki a fázis, vagy a Józsibácsi sufnijában a fúrógépből, vagy éppen egy építkezési területen a bádogosok sárba, vízbe huzigált hosszabbítójából.
Ha megfelelő az ÁVK választás/beépítés, igen jó eséllyel túl fogja élni a "megrázó malőrt" a Julinéni a konyhában, a Józsibácsi a sufnijában és a bádogos is a mostoha körülmények között, az építkezési területen.

RJancsi

Ha pontos típust is írsz talán okosabbak leszünk. De mást jelent a pontosság és a kijelzés. Mert lehet, hogy 0,01 mm-es a kijelzése, de a kalibrálás során (mert anélkül kb. semmit sem lehet tudni róla), kiderülhet, hogy csak 0,1 mm-re pontosan mér, a második tizedesjegy már csak tájékoztató érték, de nem szabad figyelembe venni. Nem tolómérő hanem (Kern) mérleg amit a melóhelyemen használok. Ezred grammos a kijelzése, de az utolsó számjegy sraffozva van, ezzel is jelzik, hogy csak 0,01 gramm-ra pontos az eredmény. Az idei kalibrálásnál kimérték, hogy van létjogosultsága az utolsó számjegynek is, 0,002 gramm pontos.

J-Steel

Van egy ilyen csőmenetvágó.
Jól értem, hogy ez állítható? Ha igen, Az állítás előtt cserélni kell a pofákat?
Honnan lehet hozzá szerezni pofákat?

Bicska

Ez a sokat emlegetett orosz menetmetsző. Nem állítható, csak a "pofacsere" módja ez, és nem a ki-be pattintás. Egyébként soksoksok eladót találsz belőle a hirdetési felületeken. Majd most kapok a fejemre, de én azt mondom, inkább keress egy modernebb verziót, ha belefér a keretbe, nem bajlódnék vele. [#nemtudom]

PSoft

IdézEz a sokat emlegetett orosz menetmetsző.

Ehhez képest:
FORCON MADE IN HUNGARY

Nekem is van egy példány belőle, közel harminc éve használtam legutóbb. :)
Átmérőben +/- állítható, kések cserélhetőek coll/menet szerint.(ha van hozzá)

jani300

Kerepes csőmenetmetsző .
Egy kék kis műanyagdobozban jár hozzá pofakészlet .
Csak előre fele szabad hajtani , ha végigért nyitni kell a pofákat és úgy levenni .
Több állítható fokozatban lehet vele megvágni a menetet ,nem egyből .
Nem akarsz Te ilyet használni ,szívás .
Régiség ,van nekem is pofakészlettel , én sem használtam legalább 20 éve már .
Rettentően nem termelékeny , és kényes szerszám .
Mai fiatal kezébe nem való ,ha visszafele tekernéd rögtön kipattannak a kés fogai .