Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

GPeti1977

A hálózati zavarszűrő kondik csillagpontja egy 470nF kondenzátorral le van földelve, más elektronikai készülékben itt 4,7nF Y kondenzátor van, van egy Toshiba frekvenciaváltóm azon van egy kapcsoló amivel probléma esetén ki lehet kapcsolni a kondenzátort. Szétszedtem a frekvenciaváltót és a kondival sorba kötöttem egy AC380V 4,7nF Y kondenzátort. Még nem próbáltam de biztos jó lesz, meg remélhetőleg a zavarkisugárzása sem nő jelentősen.

GPeti1977

Igazából azért old le mert még a 3 fázison egyforma a feszültség addig a zavarszűrő kondenzátorok csillagpontja ugyanazon a potenciálon van mint a nulla illetve elméletileg mint a földelés, ha érkezik valamilyen tranziens ez eltolódik és a nagy értékű csillagpont földelés összekötő kondenzátoron akkora hiba áram folyik hogy leold a fí relé. Nem értem miért kell ilyen nx1kW vfd-be ekkora kondenzátor, amit láttam napelemes inverter 10kW körüli abban is csak 10nF Y kondenzátorok voltak.

Szalai György

,,Ilyen szervos/ frekvenciaváltós gépekre egyébként mi a helyes megoldás, ha azt akarja az ember, hogy ne kapcsolja le a fi relét?"
A korrekt megoldás szerintem egy másik, hibaáramrelé nélküli érintésvédelmi mód használata.

,,RFI filter megoldhatja a problémát?"
Az fokozza a föld felé folyó áram nagyságát, mert szintén arra vezeti el a zavartranzienseket.

lari

Köszi a korrekt választ, egyébként én is így gondolom, csak manapság sokan ragaszkodnak az RCD használatához, de tudomásom szerint ipari környezetben ennek használatát nem írja elő kötelezően semmilyen szabályzat.

GPeti1977

Talán ami segithet az a vfd elé beépitett 3 oszlopos vason fojtótekercs, line reactor-nak hivják, csőkkenti az áramcsúcsokat, felharmonikusokat, aszimetriát stb.

000000000

,,Ilyen szervos/ frekvenciaváltós gépekre egyébként mi a helyes megoldás, ha azt akarja az ember, hogy ne kapcsolja le a fi relét?"

Szerintem két lehetőséged van. Vagy 3 fázisról használod, mert erre van tervezve. ( pl japánban ) vagy átkapcsolod/átalakítod a bemeneten az Y kondenzátorok bekötését.

istvan3

Nem szerelnek be FI-relét.

Villamos szekrényekben FI relé csak a kapcsolószekrényen kívülre kivezetett 230V-os aljzatok elé van téve.

PSoft

Ez sem igaz, mert a 400V-os aljzatok elé is kell, :) de...

Ha az adott gép jellege, használati módja, környezeti viszonyok indokolják, akkor bizony tesznek, csak az adott gépnek is.

RJancsi

Mint laikus kotyogok közbe, úgy tudom, hogy nagyobb "megszólalási" áramú Fi relét raknak ipari környezetbe mint a háztartásokba épp a sok induktív fogyasztó (aszinkron motorok) miatt. Vagy rosszul tudom?

PSoft

Nagyon sokszor -ipari környezetben is- villásdugóval, dugaszoló aljzatra csatlakozik egy gép.
Ilyen esetben is, mindig kell az ÁVK a dugalj elé.
Függetlenül attól, hogy van-e beépített frekiváltó, vagy szervóhajtás a gép vezérlésében.

PSoft

Hogy induktív egy fogyasztó, az nem lehet közvetlen okozója a hibaáram kialakulásának.

lari

Találtam egy szabványhivatkozást.
Minden olyan 20A névleges áramnál nem nagyobb csatlakozó aljzatot áram-védőkapcsolóval kell védeni, ami általános használatra van szánva, illetve azokat szakképzetlen személyek használják. Szintén kötelező az alkalmazása a szabadban használatos 32A névleges áramúnál nem nagyobb készülékek esetében is.
Az ÁVK beépítését, mint kiegészítő védelmet, az MSZ HD 60364-4-41 számú szabvány és a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet írja elő.

gaben

Van ilyen, de azt az adott gép határozza meg, pl: egy toronydaruhoz általában 100-500mA-es ÁVK-t szerelnek be.
Az ipari környezetbe pakolt rengeteg "Kalocsa" szekrényekbe (pl építkezéseken) pedig 30mA-es ÁVK kerül, mivel ahogy PSoft is írta, az adott leágazáson sokféle kéziszerszámot használnak róla.

PSoft

Én nem kerestem szabványhivatkozást, mert tudom, hogy kell.

Aztán otthon hobbiban meg, mindenki úgy "gányol" a haver, szomszéd, stb. okosságai, vagy saját kénye/kedve szerint, -mindenféle szabvány előírást lerosszva- ahogy akar. (addig, amíg baj nincs) :(

-Ráz a hűtő, leföldelem a vízcsőhöz...
-Leütök egy darab vasat a gép mellé főőődelésnek'...
-Nem kötöm rá a zőőődsárgát', mer akkooo' leold a "firelé"...

És még, sorolhatnám a végtelenségig...
Volt itt már mindegyikre példa! :(

svejk

Értem én, hogy mérges vagy így inkább csak kérdezem. :)

Az igaz lehet, hogy csak új kiépítésű leállásoknál, követelik meg az ÁVK-t és a már meglevő, régi leállásokra türelmi idő van, de az idejét nem tudja senki?