Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Rosszúl közelited meg a teljesítmény kiszámítását.
Ez nem egy ellenállás ami P=UxI 140V x 10A=1400W első pillanattól az utolsóig.
Az adattáblán a gyártó azt írja 140V 10A (chopper szaggatott-impulzus)
A táp teljesítmény igényéhez tudni kell a vezérlő ? Hz-vel basztatja a fázisonkénti tekercseket.

Ha már 10A felett kell akor célszerű 1x230V~ vagy akár 3x230V~ betáplálással rendelkező vezérlőt keresni.[#vigyor0]
József

fn47xk7ei

Csak azért okoskodtam bele a témába mert olvastam a nevem a hozzászólásban. A gépem: anno tőled vettem 3 darab komolyabb léptető motort de valójában csak kettő kellett így egyet kapásból tovább adtam. Maradt kettő de Antal Gábor aki "lefuvarozta" nekem a motorokat már egyből az átadáskor el kezdte számolgatni milyen teljesítményre lenne szükségem a plazmavágó híd mozgatására, sebességeket számolva... illetve csak akarta. Én meg makacsul megfogtam az egyik motort és felszereltem ( persze két motornak alakítottam ki a hajtás lehetőséget) és azóta is úgy működik. Mivel nem volt szükség a második motorra azt is eladtam. Mérést egyáltalán nem végeztem. Ez van. A vezérlő egy kínai DM860A és egy sima trafós egyszerű táppal használva. Megmondom őszintén még azt sem tudom már milyen feszültséggel használom a tápot de biztos, hogy 80 V-tól jóval kevesebbel. A lényeg: könnyebb itt irkálni  mint egy valós mérést elvégeznem mert azért olyan mélyen nem érintett még meg a téma.

svejk

Egy ilyen mérés a hozzákészülődéssel együtt sem több mint 1 óra, de örök tanulság lehet.

fn47xk7ei

Már pedig én "úgy gondoltam" mivel azt feltételeztem magamban, hogy a motor a max. fordulat-teljesítmény magasságában mát időben többet van áram alatt mint áram nélkül + amikor pólus váltás pillanatában van akkor még ciklusonként még  egy-egy  rövid időre egy csúcs áram is kialakul mint egy hegyes amplitúdó. De mint írtam láma vagyok a témában és könnyen meggyőzhető vagyok is plusz még lusta is vagyok már elmélyülni a témában. De ezzel be is fejezném az értetlenkedésemet, hogy ne nyúljon túl hosszúra más számára egyszerű téma.

fn47xk7ei

TBS-TEAM

A lustaság fél egészség [#kacsint]

Különben meg a végfelhasználónak aztán ku...va mindegy, hogy
hogyan és miként működik csak műköjön és kész.

Egyszer sem vetted még észre meg még mások sem, hogy a léptetőmotorod előre menetben hátra is megy. [#nevetes1]

A tulméretezett táp motor stb.. meg még soha nem volt baj, de az alúlméretezettből mindig. [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
József

svejk

A túlméretezett motor a dinamika rovására mehet.

TBS-TEAM

A léptetőmotort ne használjuk nagy sebességű mozgásokra mert nem arra való.

Tudom mindenre is jó lehet [#eplus2]
József

000000000

"A léptetőmotort ne használjuk nagy sebességű mozgásokra mert nem arra való."

Ez így magában nem igaz kijelentés.

Lehet a léptetőmotorokat használni akár 0.5 ... 1 m/s sebességű szán mozgatásra is használni, ha értesz kicsit a hajtásdinamikához, és tudsz ilyen léptetőmotor hajtást szakszerűen méretezni.

dtb

Igen, igazad van, de az ezres percenkénti fordulatnál (ami 3333 step lenne a grafikonon) a grafikon szerint még bőven a fele nyomaték rendelkezésre áll, ha lehet hinni a gyártónak.

dtb

Egyszer már megfogadtad, hogy soha nem fogsz reagálni az én írásomra. Nem fogok megharagudni, ha tartod magad ehhez :-) Konkrét adatok és kérdés(ek) voltak, egyre sem válaszoltál, csak személyeskedsz, szokásod szerint. Tanulhatnál Antal Gábortól, vagy a többiektől... mind mind remek, segítőkész emberek, akik nem kötekedést provokálni járnak ide.

000000000

A szakértés az nem kötekedés, nem provokáció, csak a te téves világodban, hiszen "robsy fóbiás" lettél, de ez nem az én bajom, a te ostoba problémád.
Milyen érdekes ha Svejk tesz helyre, hogy hülyeségeket beszélsz, írkálsz az nem kötekedés. Ugyan már kérem, milyen buta gondolkodásmód ez, a tények neked attól tények, hogy ki mondja, nem pedig attól hogy igazak-e?

Melleslleg ezen a fórumon van több ezer ember, aki képes objektíven gondolkodni, tanulni. Így te meg még kb. a szokásos 5-6 ember ugorjon át a soraimon, mert szakmailag nem tudsz belém kötni, ahhoz kicsit sekélyes a tudásod, marad a gyerekes fóbiád, oknélküli duzzogásod, álhír terjesztésed velem kapcsolatban, amikor a téves irományaidat helyesbítem, és figyelmeztetem a fórum lakóit, hogy szakmai butaságokat írkálsz.

TBS-TEAM

Még nem kelett az elmúlt ~40 évben 1000mm/másodperces mozgásra képes gépet terveznünk, sőt még nem is láttam ilyet sajnos.

Szivesen megnéznék egy párat, ha nem gond.
Várom a bemutatókat-képeket-gép típusokat-leírásokat-stb..

Első körben eszembe sem jutna a léptetőmotor gondolata, de még második körben sem.
József

000000000

"Első körben eszembe sem jutna a léptetőmotor gondolata, de még második körben se."

A téveszméddel nem tudok mit kezdeni, csak ne légy rá büszke.

"még nem is láttam ilyet sajnos. Szivesen megnéznék egy párat, ha nem gond."

Nem gond, hiszen tele van net ilyen CNC alkalmazásokkal, berendezésekkel.

Pl. egy jobb fajta 3D nyomtatót, vagy egy mezei K40 lézer gépet (hogy jobbakat már ne is említsek) gondolom már láttál. Máris tényként soroltam pár esetet, ami megfelel annak, amiről írtam, és cáfolja az állításodat.

dtb

Megmutatnád hol "tett helyre" Svejk? Irt egy KONKRÉT értéket (igen, van aki olyat is tud!) amire válaszoltam is. Tények, adatok. Így lehet műszaki dolgokról beszélgetni.
Nem érdekel, hogy hogy fényezed magad, én maradok a saját magam építette, és működő gépemnél, a te szófosásod meg nem érdekel, hülyitsd vele akit akarsz, majd ha konkrétumokat is le mersz írni a nagy tudásoddal, akkor még rimánkodni is fogok, hogy segítsd ebben vagy abban.. De ilyen veszély nem fenyeget.