Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Csináld azt a búbost egyenes téglákból, nekünk meg mutasd meg hogy milyen ügyes...fotós(is) vagy! :)

ywathzay

RJancsi

Régen valóban létezett íves "kémény" tégla, de azt a téglagyárak megrendelésre, egy-egy magasabb gyárkéményhez "méretre" csinálták. Nem sokra mennél vele, mert csak adott átmérőhöz volt jó, és legfeljebb "csőhöz" és nem kupolához.
Elég nagy lesz a veszteség, de szerintem vegyél (szerezz) békebeli piros bontott téglát és bérelj egy jobb minőségű vizes téglavágó gépet. Azzal elég jól kialakíthatsz a "búbhoz" illeszkedő sokszögeket. De ha csak félbe vágod a téglákat már azzal is elég szép "íveket" tudsz kirakni.

RJancsi

Kicsit OFF, de talán az íves téglához kapcsolódba még elfér itt. Érdekességként írom (aki nem tudná), hogy a 4-es metro alagútjában hogyan alakították ki az íveket. Merthogy az alagút sehol sem egyenes, természetesen vannak vízszintes ívek is, de minden állomás után lejtő van a gyorsítás segítésére, az állomások előtt pedig emelkedő a lassításhoz. Az egész alagút előregyártott beton gyűrűkből "tübingekből" épült a csatlakozó felületükön gumigyűrűs vízszigeteléssel. Különböző sugarú íveket kellett kialakítani és mindezt úgy, hogy csak egyféle betongyűrűt kelljen gyártani. A megoldás az volt, hogy a gyűrűk végei nem párhuzamosak, hanem ferde összemetsződő síkokkal van levágva. Ha egyenes szakaszt kellett "bélelni" akkor az egymás után következő íveket 180°-al elforgatva építették be, így a ferde végek kiegynelítették egymást. Amikor bármerre el kellett fordulni, a beépítő számítógép kiszámolta, hogy az egymást követő gyűrűket mennyire kell elforgatni egymáshoz képest, hogy az előírt vízszintes és függőleges ívek adódjanak ki. ON.

remrendes

A samot.hu-n vannak íves téglák.

Timár László

Nálunk íves üvegtégla falat rakattam a kőművessel. Miután a lábujjairól leszedtem az összes körmöt, volt csak hajlandó.[#csodalk]

8vn36zci

Sziasztok,

hogyan kerül ide tégla meg alagút? Én most már nem értem ezt a fórumot.

Mindegy, ez volt az OFF része.

Segítségre lenne szükségem. Candle kérdés:
megrajzoltam egy ábrát Librecad-ben, konvertáltam g-code-ra, beolvastattam a candle-lel. Elkezdi szépen "marni" az alakzatokat. Illetve mégsem. Elsővel végez, leállítja a motor (M9, M5), majd a következőn már nem hajlandó indulni a motor (M3, M8) kóddal. Csak 1-1 fordulatot csinálj másodpercenként. A program fut tovább, de spindle nem megy.... Illetve néha az 5-7. alakzat után elindul a spindle, de meg is áll a program (nem áll le, olyan, mintha szeretne továbbmenni, de csak a motor forog)

000000000

Esetedben miért kapcsolgatod G kód alatt többször ki/be azt a szerencsétlen marómotort?
Program elején M3-al bekapcsolod, a végén meg M5-el ki.
Írd át így G kódodat, és nézd meg így jól működik-e.

Melleslleg az ilyen USB-s vezérlők attól is lefagyhatnak, ha működése alatt bekapcsolódik bármi más, így saját magát is "kilőheti" a kefés motorod kapcsolgatásával.
Távlatilag sürgősen térjél át valami normálisabb step/dir vezérlőre. Értem én hogy ezt vágták hozzád olcsó pénzért, de van az a szint, ami csak bosszúságot okoz neked, és ez nem éri már meg neked később a sok selejt, szerszámtörés, stb.

KoLa

A sablont adtad hozzá?[#nyes]

PSoft

IdézÉn most már nem értem ezt a fórumot.

Én inkább úgy mondanám, Te még...nem érted ezt a fórumot. :)

sufnituning

KoLa

Ezen még nem gondolkoztam el soha, köszi! ezek az infók majdnem olyanok mint, a hogyan készül sorozatban! csak ott azt mondja a szpíker hogy " egy munkás beállítja a megfelelő paramétereket"
Viszont Te elárultad a titkot, nem lesz ebből bajod?[#nyes]

8vn36zci

32db shape van benne, sok az üresjárat. Időközben megtaláltam a hibát. Vettem egy "nem gagyi" tápegységet. Na az rosszakodik. Visrosszaktam a régit, minden megy rendesen.

Viszont azonnal szembejött egy újabb probléma. Nem bírok műanyagot vágni. Milyen marószár kell hozzá? A régi zuhanykabinomat vagdalom szét: alátét lenne a maróasztalra, hűtés keret a vezérlőre, stb...

Egyelőre minden száram olvasztja még hűtés mellett is.

Ui.: DXF to Gcode program konvertálja a rajzokat, az pakolja vele spindle be-, kikapcsolásokkal

svejk

Hány ezrelékes a lejtő és emelkedő?
A régebbi metro vonalak is ilyenek?

g89ketty

Az M2, M3 tübingalagútak igen, a kéreg alatti nem.