Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

dtb

Net kell hozzá, egy másik pc, meg egy pendrive. Ezek azért adottak, nem?

3vv2btrhv

Igen megvan a másik PC, most letöltöttem a Fedorát .Ha átdugom a másik PC-be , hogyan kell a Pendriv-ről indítani? Soha nem csináltam ilyeneket .Mindig szervízbe vittem a gyépéimet , de most őket sem tudom elérni .

vadember

Be kell lépned a BIOS-ba és át kell állítanod a az eszközt, hogy miről akarjon először indulni. Boot menüpont vagy valami hasonlót keress.

000000000

Több szakmailag helytelen elképzelésed van.

1. Igen ritka esetben fordulhat az elő, hogy fa esztergálásakor 1kW forgácsolási P nem elegendő.

2. Elvi hibás dolog hagyományos léptetőmotorral főorsót hajtani magasabb fordulatszámon, ugyanis meredeken esik a motor nyomatéka ebben a tartományban, és ha kiesik a szinkronból egy pillanatnyi túlterhelés kapcsán, akkor nagy a veszélye annak, hogy a tokmányod állva marad, cserébe meg csak sípolni fog. Így garantált a szerszám törés, és/vagy a selejtes munkadarab.

3. Általában is igaz, hogy hagyományos esztergán, marógépen kerülni kell a pozíció hajtást főorsónál, hiszen csak nagyon ritkán kell ez egy hobbystának, ezért egy veszélyes, és felesleges üzemmódot ráadásul kedvezőtlen, szélső határok között mozgó P, J viszonyok mellett állandóan fenntartani elvi hibás, célszerűtlen, nagy kockázatú, így fölösleges bevállalni. Egy jó sebességhajtás az igazi megoldás, midenféle más illogikus, téves elképzelés helyett.

000000000

Ja egy dolog még lemaradt 4. pontként. Nevetséges és hibás dolog egy léptető motornál úgy számolni, hogy a maximális motor tápfeszültséget összeszorozzuk a tartóárammal, és így akkora P felvételben gondolkodunk. Ugyan már kérem szépen emberek, nem ártana néha gondolkodni is.[#conf]

fn47xk7ei

Akkor én megkérdezném a hozzáértőket: a mellékelt gyári grafikon alatt lévő adatok a tartó áramra vonatkoznak? [#nemtudom]

fn47xk7ei

Még egy kérdés mert láma vagyok a témában: 1 step/sec-el üzemeltetem a léptető motort akkor a tekercseken szinte mindig "tartó áram" folyik át ( szerintem). Lassan növelem a step jelek számát akkor hol a határ ahol már ahol már inkább az "normál üzemelési árammal" számolhatunk?... Ténylegesen kérdezem nem provokációból. Használok léptető motort de soha nem mélyültem el a részletekben azaz egyszerűen csak bekötöttem és azóta használom.

TBS-TEAM

A táblázatban a-b-c  motor max. táplálása (fázisonként) bipoláris bekötésben.
A felette lévő nyomatékokat produkálja különböző fordulatokon. 100 lépés/másodperc-től ---> felfele.
Ez a max amit a gyártó szerint ki lehet hozni az a-b-c típusból.
Jobb oldali táblában a Holding torque bipolar a-b-c tartó nyomaték. [#vigyor0]
József

TBS-TEAM

Van egy 1kg súlyod ami egy csigán keresztül egy kötéllel tartod egy pozicioba.
Ha emelni akarod a súlyt elegendő az az erő amivel tartod bármilen kis elmozdulást is akarsz végezni?

József

RJancsi

Érdekes dolog ez a fizika. Ha az ember egy kötélbe csimpaszkodva lóg a szakadék felett, akkor fizikai értelemben nem végez munkát. A végén mégis leesik. [#wilting]

TBS-TEAM

Biztos vagy benne [#conf] csimpaszkodik (kapaszkodik-szorítja a kötelet)itt van a munkavégzés [#kacsint]

A végén tényleg leesik [#fejvakaras] vagy nem [#nevetes1]
József

kaqkk007

Ha csak a kötél szorításával végez munkát , akkor tartsd ki magad elé a két kezed (fizikai értelemben nem végzel munkát az erő ellenében nincs elmozdulás) viszont a gravitáció ebben az esetben nem a barátod ...

TBS-TEAM

Az ánuszrozsát kihagytam a csimpaszkodásnál
[#eplus2][#eplus2][#eplus2]
Na azzal is végez munkát nem is keveset. [#nevetes1]
József

dtb

Nem általánosságban szólt a kérdés, hanem két konkrét, bivalyerős motorról volt szó, konkrét adatokkal.
Nem a motor teljesítménye volt a kérdés, hanem a szükséges, ideális táp teljesítménye, hogy mekkorára kell méretezni az adott motorok függvényében.
Nem az volt a kérdés, hogy ez szakszerű, vagy nem? Én azt remélem, hogy így gyorsabban lehet majd dolgozni. Az üzemmód váltásokról nem is esett szó, pedig arra is van több lehetőség (uccnc)
Nincs több évtizedes forgácsoló tapasztalatom, de olyat még nem láttam, hogy fában eltört volna az acél szerszám. Ahhoz már vagy szándékosság kell, vagy nagyon nagy balfékség.
Ha megnézed jobban a Lajos motorjának adatait, akkor azon látszik, hogy még 2000-es fordulatnál is marad benne spiritusz. A Gábor motorja is tudja ugyanezt, ennél több nem is kellene, itt már csak ki kéne választani a jobbat.

000000000

Egy ilyen válaszból világosan látszik, hogy szakmailag egyelőre semmit nem értettél meg a 4 pontból, helyette duzzogsz, félrebeszélsz csak.

Két lehetőséged van:

1. Elindulsz az objektív világ megismerése útján, különös tekintettel a léptető motorok működésével kapcsolatban megértve a 4 pontom lényegét.

2. Figyelmen kívül hagyod az objektív műszaki tényeket, tanácsokat, összefüggéseket, és inkább egy álom hitvilágban élsz helyettük. Ettől persze a motorod továbbra sem azt teszi, amit hiszel, hiszen a motor veled ellentétben nagyon ismeri a fizikát, aszerint fog működni.

Rajtad áll, melyik utat választod, műszaki fórum lévén csak abban próbáltam segíteni neked, hogy az 1. útra segítselek. Engem aztán nem zavar az a borzalmas sületlenség halmaz, szakmaiatlanság, ami mentén szórakozol, játszadozol a CNC világában. Hajrá![#vigyor2]