Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

A 60-as években akinek nem volt nyila vagy nyílpuskája az nem is igen került be a csapatba azaz emberszámba sem volt véve. A nyíl fája felénk mogyorófából készült, A  nyílvessző meg nádból és a végében gyakran még vasszeg darab  is kerül a hatásosságot fokozandó. De voltak karbidos robbantások, vagy a fatelepről szerzett púderszerű faporból hatásosan lehetett előidézni porrobbanást...aki benne maradt a zónában annak minden szőrzete leégett vagy megperzselődött. Nagyon élvezetes korszak volt.
Sok egyéb is volt pl télen az ugratós szánkózás amikor is gyakran megesett, hogy a több méteres repülés után a szánkó 3D formátumból átváltott 2D formátumba.

zozo

Mi is mogyorófából csináltuk a nyilat, a nád nyílvesszőre bodzafából csináltuk a "fejet". Ez utóbbiból bodza-puska is készült. Minden "gyerek-törzs"-nek volt hadiszállása, ezek többnyire a domboldalban kiásott bunkerek voltak. Ezt nagyon komolyan kellett őriznie a közlegényeknek, mert ott tartottuk az innen onnan elcsereberélt fegyvereinket is. Ez utóbbit inkább nem részletezném

zozo

(hubaccus, ez nem is a semleges csevegő, pardon...)

KoLa

A 60-as években, mindíg olyan fegyvert csináltam ami éppen az akkori szerdai TV sorozatból adódott, vagy a pénteki-ből? már elmosódik...
Az íjakat, nyilaknak neveztük mi is!
Úgy mentünk az utcán a nyári szünetben hogy: csúzli a nyakba a bal zsebemben válogatott kerek kavicsok, mert én fordítva lövök, a jobb kezemben tartom az íjat is, és a csuzlit is.
Nyílpuskákból kicsiket gyártottam,ez volt a legjobb játék, csak egy-két fa ruhacsipesz kell hozzá, ismered?

fn47xk7ei

Ruhacsipesz,befőttes gumi és gyufaszálak.

KoLa

Puskaport csináltatok?
Amikor megtudtam a receptjét, a háztartási boltban rögtön meg is tudtam venni hozzá a kénport, és a salétromot, a faszenet már magam állítottam elő!
Ezeket összekeverve nem lett semmi eredmény,nem akart még meggyulladni sem, hagytam a fenébe az egészet a hátsó udvarban, az én titkos helyemen, aztán, rosszráverte egy nyári zápor, majd beleszáradt abba a papírdobozba amiben volt az elegy, mikor rátaláltam kiszáradva, újabb kísérletekbe kellett kezdenem, most már szúrólángra beindult( gyufaszál a porban és a doboz végighúzva), és vakító fénnyel égett,aztán egy üvegpoharat is kicsórtam a konyhából, abban gyújtottam be az elegyet, de a végén elolvadt a pohár is.
Akkor lett vége a kísérletsorozatnak amikor a közeli lőtérről összegyűjtött hüvelyekbe kezdtem beletömni az elegyet, és már kezdtem majdnem lőni is vele amikor, a szomszéd jogosan féltve a szénaboglyáját véget vetett a kísérletsorozatomnak, na így lettem esztergályos![#eplus2]

KoLa

Befőttes gumi nem kell hozzá!
Kell még hozzá: gyufaszál mint lövedék, meggyújtva az igazi!

KoLa

Nem tart ez még sokáig, írjál ide nyugodtan.
Láthatod a tulaj is egybehagyta!

MoparMan

PSoft

IdézBefőttes gumi nem kell hozzá!

Az nem, de egy másik facsipesz rugó, nem árt ha van hozzá. [#kacsint]

Ólomkatonák, műanyagkatonák vegyesen a homokozóban és hogy hiteles is legyen a háborús helyzet...
Sok szál gyufa összefogva, a fejüket pár menet egész vékony zománchuzallal áttekertem, kicsit "elástam" a homokban.
Egy zseblámpa elemmel "föld alatti robbantás".
Ha elég közel volt az ellenséges ólomkatona a detonációhoz, meg is feküdt szegény...
Gyerekként, nagyon hitelesnek tűnt a robbanás, még kicsi kráter is maradt utána a homokban. :)

PSoft

Szalai György

"Nyílpuskákból kicsiket - egy-két fa ruhacsipesz"
Részleteket. . . Fotót. . . Könyörgöm! Három fiú unokám van. [#vigyor2]

RJancsi

Timár László

Gyerekkoromban a szomszéd gyerekkel sajnos sikerült a szomszéd szalmakazalját felgyújtani. A dicséret elmaradt, erősen.

Szalai György

A rugós, az király. Meg van véve az ötlet. Köszi.[#eljen]