Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Aszongya a gugli fordító barátunk, hogy:

Leegyszerűsíti a külső gyűrűk behelyezését a szögletes golyóscsapágyakhoz. A tengely, a csapágy, az ülés és a tömítőgyűrűk nem sérülnek. Állítható gyűrű 3 helyzetben. Acél fogantyú. A legtöbb járműnél használható, beleértve a motorkerékpárokat is.

A "szögletes" golyóscsapágy helyett szerintem az íves futófelületű, egy oldalról terhelhető értendő.

Szóval továbbra sem kell verni a belső gyűrűt...

sastas

Az angular ball bearing, legjobb tudásom szerint ferde hatásvonalú golyóscsapágyat jelent.
A tapered pedig a kúpgörgős.

jani300

A képeken kúpgörgős csapágy van .
Egyébként mélyebben ülnek annál hogy evvel be lehetne ütni , sok értelmét nem látom ennek a szerszámnak .
A régi gyűrűvel szoktam beütni , ha ütöm .

fn47xk7ei

Egy furcsa kérdést tennék fel. Tervezem most, hogy csúzlit szeretnék gyártani az unokáimmal együtt úgy ahogy gyermekkoromban csináltuk. Tehát keresni ágasnak valót, kivágni a bőrcipő nyelvét, gumi csíkokat vagdalni, stb. Igen ám de anno a csúzli gumit villanyszerelő kesztyű részéből vágtuk ki és aranyat ért ami "tejgumiból" volt...legalábbis mi annak neveztük. Létezik jó spéci, csúzliguminak való alapanyag még? Nem akarok bolti csúzlinak való gumit vásárolni mert az túl egyszerű lenne azaz minden műveletet együtt akarom csinálni a fiúkkal. Lássák ők is, hogy mi anno hogyan barkácsoltunk, ügyeskedtünk.

gaben

Nekem úgy rémlik, hogy a tejgumit a helyi ABC-ben lehetett kapni és frankó vastag volt, sokat kibírt.
De arra is emlékszem, hogy Öregapámmal bicikli belsőből vágtuk a csúzliguminak valót és elsó osztályú volt.
Jó szórakozást! [#wave]

LakEl

Szia, ha jól emlékszem horgászboltokban szoktak árulni csúzlinak való tejgumi csöveket szokott lenni különböző erősségű is (legalább is régebben volt)

J-Steel

Amikor kisgyerek voltam, a nagyszüleimnél töltöttem nyáron 1 hetet. Egy utcás faluban laktak. A nagyapámmal szerettem lenni, ő olyan ülős fajta volt, rá voltam mindig bízva, a mamának sok dolga volt.
 Kint ültünk a kert végében a cseresznyefa alatt a lócán, és eszébe jutott ahogy a zöldellő kukoricaföldre ránézett, hogy csinál valamit nekem.
 Vitte a bicskát és a szárából kivágott két tenyérnyi hosszú darabot. Bicskával felszedte a háncsot középen, és kis fadarabokat tett alá, hogy elváljon a szártól, mind a kettőnél. Majd megnyálazta és összedörzsölte mintha hegedülne.
 Odaadta nekem, és én nagyon örültem neki.
 Nem sok emlékem van róla, sajnos korán elment, de az ilyen emlékek a gyermekbe szinte beleégnek.

fn47xk7ei

Igen, nekem is a közös élmények szerzése a célom.Szeretnek is velem csavarogni. Tavaly találtunk egy gyönyörű eldugott tavat a közelben ahová természetesen horgász engedély nélkül jártunk rabsicoskodni.

fn47xk7ei

Szét fogok majd nézni ott is de jobban szeretném ha úgy készítenénk mint gyermekkorunkban. Tollal felrajzoltuk a csíkokat a kesztyű nyakra és ollóval szépen elvágtuk.

J-Steel

Az ötgyerekes szomszédbácsi gatyamadzagból csinált az iskolás lányának csúzlit. Nagyobb volt a csúzli mint a gyerek karja. Apuka biztosra akart menni, hogy nem esik baja.
 Ugyanitt úgy oldják meg, hogy a gyerekek ne balesetezzenek biciklivel ha eszeveszetten tekernek, hogy apuka kicsit leengedi a gumikat. Puhább gumit nehezebb tekerni :D

remrendes

Az en gyerekkoromban "tejgumihoz" mar nem nagyon lehetett hozzajutni. Leharcolt focilabda belsejebol csinaltuk a csuzlinak valot.

RJancsi

Az én gyerekkoromban még létezett az "Ezermester" bolthálózat. Gumimotoros repülőkhöz fillérekért lehetett jó minőségű (legalábbis akkor annak számított) gumizsinórt kapni. Abból sodortuk össze a csúzlihoz valót. A budai Sas-hegyen lakott nagyanyám, a környék tele volt elhagyott, elhanyagol kertekkel rajtuk rengeteg vadon nőtt orgona bokorral. Ott mindig találtunk megfelelő "Y" ágat.

Szalai György

Ma is kapható szigetelő gumikesztyű.

Van belőle drága, meg még drágább, de már nem olyan vastag a gumi, mint a nyolcvanas években volt.

Az áramszolgáltatós szerelőknek muszáj, hogy legyen és időnként újra és újra bevizsgáltatni is kell, ahol nem mindig felel már meg a régi.
Feltöltik vízzel a kesztyűt, azután vízbe merítik és a külső/belső víz közé feszültséget kapcsolnak.
Ha a kesztyű átüt valahol, akkor selejtezik. Nem kerülhet újból munkaterületre.
Mindig a tenyere, vagy az újja sérült, a szára vége a legtöbbnek jó még, ha nem sütötte meg a nap. A napfény megöli, olyan mintha égett lenne.

Guminak legjobb a pecabolti etetőcsúzli gumi. A kesztyűből valót vagy egy vágásból kell leszelni szabóollóval, vagy elszakad. A szilikoncső is elmegy, de nem a legjobb. Valahogy lassabban húzódik össze. Decathlon-ban lehet még marhajó tornázógumikat kapni, mitől kemény lesz a csajok segge.
Ha veszel olyat a lányoknak ajándékba, aztán szétvágod a srácokkal, az dupla öröm.

Gyerekkoromban csúzliágast (nagyanyám bosszúságára) csak orgonából vágtunk, mert annak nőtt szimmetrikusra az elágazása. A többi ferde ,,de ha nincs ló" jó a ferde is.

fn47xk7ei

Ez jónak tűnik, megjegyzem,kipróbálom majd.[#eljen]

fn47xk7ei

Annyi, hogy amennyiben lehetséges akkor kerülném a célzott vásárlást. A cél a közös élményszerzés mellett a gyerekek kreatív gondolkodása felé terelés is.