Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A DC  szervo a jobb választás szerintem a kettő közül.
Magasabb fordulaton is rendelkezésre álló nyomaték.

(A legjobb lenne ha nagy fordulatú szervo 4500-6000 f/p.körüli)

Egy fix áttételt tudsz kézszíteni pl: 1:3
ha elegendő az 1000-1500 f/p.
József

fn47xk7ei

A kérdéses adatot bekarikáztam azaz a 4270-esnél a 140 V 10 A és felette a grafikon különböző sebességű step jelekkel. Akkor ha a maximumot akarod kivenni a motor lehetséges képességeiből akkor nem 140 V-os táp kell neki ami 10 A-es áramot tud legalább? Vagy ez nevetséges mint Tibor jellemezte?

fn47xk7ei

Erre gondoltam én is mikor az első hozzászólást írtam- tartáshoz jóval kevesebb teljesítmény kell ( léptető motornál áram) és az is javarészt veszendőbe megyen míg a munkavégzéshez több  azaz a léptető motornál terhelt állapotban és gyorsulási erőket is leküzdve elmozdulást eredményezve.

TBS-TEAM

Oda van írva a motor 140V 10A vesz fel fázisonként akkor tudja a max nyomatékot.
A motor gyártó megadja mennyi kell a motornak.
Ennek alapján választani kell meghajtót ami tudja ezt a paramétert ha nem komplett szetben veszed. (lehetőleg minimum 15-30% többet tudjon a meghajtó)
József

svejk

Ez a léptetőmotor mint általában a többi is 300 ford/percig tudja közel a tartónyomatékát.
Utána már csak az ima segít.
A grafikon szép csak step/másodperc a mértékegység.

fn47xk7ei

Köszönöm, hogy megerősítettél a gondolataimban mert már kezdtem elhinni, hogy blődséget írtam az aktuális léptetőmotor 1500 VA-es táp teljesítmény ajánlásos hozzászólásomban.

000000000

Miben erősített meg téged? A nagy semmiben, hiszen egy szót nem írt a tápegység P-vel kapcsolatban.[#nyes]

fn47xk7ei

Igen, amit leírt felhasználási célként Béla barátunk oda sokkal jobb választás a servo motor... mondom én mint igazi laikus.

fn47xk7ei

Kihez beszélsz?[#nemtudom]

000000000

Az renben van, hogy saját bevallásod alapján "láma" vagy a lépetőmotoros hajtásokhoz, de hogy még a fórum nick nevedet se ismered, az már elég nagy baj.:)

svejk

Egy 140 V -os tápegységből csak pár Ampert venne fel amellett, hogy a ténleges motoráram tényleg 10 A lenne.

Gondolj csak bele ez egy nagyobb ököl méretű motor, bele mernél pumpálni 1,4 kW -ot?

TBS-TEAM

A léptetőmotorok nagy előnye, hogy kommutátor nélküli motorok, élettartamuk tulajdonképpen a csapágy minőségétől függ.
Vezérlésük digitális jellel történik, a pontos pozícióba álláshoz nem szükséges visszacsatolás, tehát megfelelő vezérlés, és határértéken belüli terhelés esetén biztos, hogy a megfelelő pozícióba fordul.
Fontos jellemzőjük a tartónyomaték amit Nm-ben (Newton-méter) adnak meg, valamint a lépésszög, vagyis egy körbefordulást hány lépésből tesz meg, ezt fokban mérik. A léptetőmotorok szakaszos üzemre vannak tervezve, a köztes állapotban tartóáramot kapnak, ezt csökkentve a melegedés mérsékelhető.

Optimális fordulatszám tartományuk 150-300rpm.

Mivel nagyobb fordulat is kell mint a 150-300rpm ezért már rögtön kiesik a kosárból.
József

svejk

A nyugodt szívvel használható 300-as fordulatot tekintve a szóbeli motor cirka 300 W-ot tud a tengelyén leadni, a többi mind hővé alakul.
V

fn47xk7ei

Akkor most nem 10 A a folyamatos áramfelvétel üzemelés közben? Már pedig őszintén megmondva én erre gondoltam... de ezek szerint jóval kevesebb.[#nemtudom]

svejk

Ha tényleg van léptetős géped, akkor tanulságos lenne egy ampermérős mérés a tápod és a léptetőmotorvezérlőd közt, a teljes fordulattartományban.