Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Most volt egy kis időm és utánnanézegettem ezeknek a léptető motoros nagy sebességű mozgatásnak hol használják.

Csak egy pár Kiskínai CO2 lézer JÁTÉKGÉPBEN (durván 150-180W-ig) használnak, (szerintem a költségek alacsonyan tartása céljából léptető motorokat) 1m/s körüli sebességre.

A 3D nyomtatókban 40-60-80-100-120mm/s bőven elegendő így nincs létjogosultsága az akár 10x sebességnek.

Tény, hogy lehet nagy sebességet is elérni léptető motorokkal
ahogy írtad, de nincs létjogosultsága mert nem arra lett tervezve akármilyen korszerű is a vezérlése.

A szervo motorok nagy sebességű mozgatásokban gyorsítás lassítás, nagy forulat ( nem ritka akár 6000-->) nagy felbontású encoderekkel (akár abszoult)verhetetlenek, ezért használja az ipar, és egy nagy vagy kisebb gépgyártóban sem merűl fel a gondolat léptető motor alkalmazására nagyobb tömegek mozgatásánál vagy nagyobb sebességnél.
Ha már 2-8m/s sebesség kell akkor lineális motorok a nyerők.

Akárhogy is nézem a léptetőmotor maradjon a 150-300f/p-nél
ott kihasználható az álltala kínált nyomaték és tudás.

A többi csak játék bohockodás és a határok feszegetése.

Egy termelésre és nem hobbira szórakozásra gyártott gépben nincs létjogosúltsága ha nagy sebesség kell.
József

MoparMan

az "enter" a barátod. html tag-eket nem használhatsz. csak amit a "szerkesztő eszköztárban" találsz. azok is módosítva vannak.

pbalazs

Attól függ.
A nagy feszültség azért kell, hogy a tekercs induktivitásán hamar felfusson az áram, azaz hamar elérje a beállított értéket (7.1A), azaz hamar beugorjon a kívánt pozícióba, azaz nagy lehessen a fordulatszám.
Vagyis, ha neked kisebb fordulatszám kell, akkor kisebb feszültség is elegendő.
Az áram pedig nem 140V-on lesz 7.1A, hanem 2.13V-on (7.1*0.3) a táblázatod szerint ([#t200p46332#]).

Vagyis elméletileg elegendő volna egy olyan táp, ami egy pillanatra tudja a 140V-ot, majd csökkenhet a feszültsége, ahogy épül fel a motor árama, aztán pedig állandósult állapotban tudja a 7.1A-t valami kisebb feszültségen. Mindezt egy lépés ideje alatt. Érzésre azt mondanám, hogy egy ilyen táptól meg is bolondulna a vezérlő...

A piros görbe azt mondja, hogy 10000step/s esetén ~250Ncm a nyomaték. 140V esetén kb. 100us alatt fut fel az áram a 2mH-s tekercsen 0-ról 7.1A-re (UL=L*di/dt). Innen kijön a ~10kHz, ami ~50rps, ami ~3000rpm (200 lépés/fordulat esetén).
Ha te 80V-ról hajtod, akkor ezzel a számítással ~1700rpm adódik ilyen nyomaték mellett.

Ha a vezérlőd csak 8A-t tud, akkor egy tekercsre ~5.6A jut, amit ~140us alatt ér el az áram, ha 80V-ról hajtod. Ez ~2100rpm-et jelent, persze kisebb nyomatékkal.

Nem számoltam a veszteségekkel, illetve a fordulatszám okozta impedancia növekedéssel, így a valóságban ennél valamivel rosszabb lesz.

Borcz

Sziasztok!
Valaki tudja ez melyik betűtípus lehet.
Nem tudom hol kereshetek ilyet :)
Előre is köszönöm
Borcz

RJancsi

A Word-ben nagyon sok hasonló van hozzá. Ennyi karakterből nehéz biztos választ adni. Kigyűjtöttem ami szerintem szóba jöhet.

RJancsi

Elsősorban azt néztem, hogy az ékezetek "pöttyök" és ne négyzetek, a betűk vonalai meg egyforma szélesek legyenek.

dtb

Teljesen igazad van, és köszönöm a részletes magyarázatot! Ezeket az értékeket eddig senki nem írta le, elvi síkon ment az eszmecsere... :-)
"Érzésre azt mondanám, hogy egy ilyen táptól meg is bolondulna a vezérlő..."
Nálam már ott elszakadt a gondolatmenet, hogy ezeket a paramétereket milyen táppal tudom biztosítani, és akkor még egy szót sem beszéltünk arról, hogy ez az egész eddigi diskurzus igazából semmit se ér, mert ezeket a paramétereket már a drivernek kellene produkálnia a motor felé, de egyenlőre nem találtam ilyen teljesítményűt, de rajta vagyok az ügyön. Mindenképp a nagy fordulatszám lenne a prioritás, a nyomatékon még tudok javítani valamennyit egy áttétellel. Ennél a léptetőmotornál számomra az a nagy kérdés, hogy mennyire hihető a gyártó által megadott teljesítménygörbe, mert a grafion szerint 3333 step jelnél még bőven maradnia kellene nyomatéknak is.

TBS-TEAM

DM2722A léptető Driver jó hozzá.
230V~ bemenet.
7A motoráram [#kacsint]

József

pbalazs

Hogy igazam van-e, azt majd te megmondod, miután összeraktad és megmérted :)
Én nem tudom megtenni, mert semmim sincs hozzá.

Nem szakterületem a léptetőmotor, így ez inkább csak hangos gondolkodás, meg motiváció a nálam sokkal tapasztaltabbaknak, hogy szóljanak nyugodtan.

A beállított áram (a példánál 7.1A) egy csúcsérték, ennél kevesebb lesz a valóságban. Az a 2/3-os érték, amit Szalai György említett, jó indulás lehet.

Én hinnék a görbéknek azon körülmények közt, amit a gyártó megad a méréshez. Egyébként nyilván rosszabb lesz. Arra tippelek, ők bizony fogtak egy 140V/10A-es tápot és arról hajtották. Nem akkora kuriózum egy ilyen táp a laborban.

3333step/s esetén ~600Ncm a nyomaték, ez ~1000rpm.
Az említett 8A-es meghajtó kevés lesz, mert nem tudja a 10A-t, ami a párhuzamosan kötött tekercseknek kell. Egyébként ~40V már elegendő az 1000rpm-hez, csak kisebb lesz a nyomaték.
Meg lehet próbálni sorba kötni a tekercseket, úgy elég az áram, viszon a feszt fel kell tolni ~100V-ra.

Ha van lehetőséged, kérj kölcsön meghajtót, és mérj mielőtt költekezni kezdesz. Vagy megveszed, és majd itt eladod :)
Amit TBS-TEAM linkelt, elég jónak tűnik, gonolom ára is van. Cserébe nem kell a táppal vesződni. (feltéve, hogy megvan neki belül ez a ~100V)

Fontos azonban, amit Tibor említett: növekvő fordulatszámmal meredeken esik a nyomaték, azaz egy kis nyomatékugrás is ki fogja lökni a motort a szinkronból, és csak remegni, meg búgni fog.

TBS-TEAM

Ennél nagyobb 2 fázisú jelenleg nem nagyon van forgalomban.
~50.000.-
A mai NEMA 42 már 3 fázisúra készítik.
József

svejk

"Érzésre azt mondanám, hogy egy ilyen táptól meg is bolondulna a vezérlő..."

Szerencsére nem is kell ilyen táp, mert a leírtakat a vezérlő belül mind-mind elintézi, sőt az autotuning módban "megméri" a motor és az egész hajtás tulajdonságait.

Ezért nevezzük őket korszerűnek, az ősrégi ellenállásos áramkorlát, vagy a natív PWM vezérléssel szemben.

svejk

Gyors segítséget kérek a hőtanban jártasoktól, akik ezt csípőből vágják.
Én most hirtelen még a víz fajhőjét sem tudnám megmondani. :(

Ideális esetben mennyi időre van szükség 2400 kg 15 C-fokos víz 60 C-fokra való felmelegítéséhez ha 15 kW hőteljesítmény áll rendelkezésre?

Elég lenne a végeredmény de a levezetést is szívesen venném.

svejk

Aha... 4,2 kJ/kg*C

Akkor nekem ~8,4 óra jött ki, létezhet?

RJancsi

Hőkülönbség: 60-15°C= 45°C
Fajhő: 4.2 kJ/kg*K (hőmérséklet függő, de átlagban jó lesz).
Hőigény: 2400 * 45 * 4.2 = 453 600 kJ
Idő: 453600/15= 30240 sec= 504 perc=8 óra 24 perc (1 kW= 1kJ/sec)

Jól számoltál, de akkor minek várod a levezetést? [#nemtudom][#conf][#papakacsint]

RJancsi

Más kérdés, hogy ha merülőforralót használsz annak közel 100% a hatásfoka, de az edény falánál hőveszteség lép fel, így lassabban fog a víz felmelegedni.