Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

istvan3

Magyarul valós körülmények között 4x akkora teljesítményre van szükség a vágáshoz mint elméletben... Veszteség mindenhol. Ez az amivel soha nem számolsz mikor beírod ide számításaid.

Ehhez sokat már nem lehet hozzáfűzni.

000000000

És te annak drukkolsz, hogy a hobbysta 20-25%-os hatásfokú gépet építsen csak? Vagy netán ha tudná mi az ideális, akkor hátha törekedne a jobbra is.

Annyira meg ne nézz már madárnak, hogy ha már ki tudom az ideális, optimális esetre számolni a P-t, akkor ezt ne tudjam én is egy hatásfokkal meg biztonsági tatalékkal, szerszám kopási tényezővel meg még vagy 10 tényezővel növelni.

000000000

Nem fogsz látni valós fogyasztást ezekkel az egyszerű merőkel mert nem tudja meddő fogyasztással mit kezdeni nagyon félrevezető se aszinkron de pláne kefés motornál![#vigyor]

hostya

"Magyarul sok sebből vérzik ez a mérés, hiszen szinte semmilyen szempontból nem törekedtál a mérés kivitelezésekor azokra az optimális feltételekre, amire a számítás épít."
====
Mutasd már meg hogy hol vannak leírva(általad) azok az optimális feltételek ami alapján NEKED kijött a 60W..??
Itt a lehetőség hogy bebizonyítsd az igazadat.
Készíts egy hasonló GYAKORLATI bemutatót, képekkel leírással illusztrálva, úgy mint ahogy  Rabb Ferenc csinálta..

VÁRJUK..

hostya

"Annyira meg ne nézz már madárnak, hogy ha már ki tudom az ideális, optimális esetre számolni a P-t, akkor ezt ne tudjam én is egy hatásfokkal meg biztonsági tatalékkal, szerszám kopási tényezővel meg még vagy 10 tényezővel növelni."

Megnövelted ezekkel a tényezőkkel a számításod amikor kijött a 60W ??

Rabb Ferenc

IdézRengeteg baj van ezzel a méréssel:

Tudom. Ezért is írtam mindjárt a harmadik mondatban azt, hogy:
IdézNem pontos, nem hiteles, nem tudományos, nem auditált - de nekem csak ennyire tellett.

Te viszont ott tévedsz, hogy azt hiszed - sőt sugallod - hogy van ideális mérés, mérőeszköz, motor, frekiváltó, csapágy és tűzifa is, aminek minden rostja abszolút pontosan paraméterezett. Hát nincs egyik sem...

De van egy tyúkrosszos egyfázisú ötven éves mosógépmotor egy brutál ékszíjjal háromszoros gyorsítással, és ez hajt egy kopott fűrészlapot. Az élet már csak ilyen. Semmi sem ideális és semmi sem tökéletes. Ezért  téves az okfejtésed.

De pontosan Te vagy az aki mindig a kőkemény tényekre hivatkozol anélkül, hogy a még keményebb valóságot figyelembe vennéd. Ezért van különbség a teljesen elméleti síkon végzett számításaid és az én közel sem ideális, de nagyon is valós körülmények között végzett mérésem végeredménye között.

fn47xk7ei

Uraim kérném ne vegyétek kötekedésnek és nyugodtan vitázzunk, nincs ebből gond, erről szól egy fórum. Elsőre a mérések azt hiszem engem igazolnak azaz mennyire el lehet cseszni valamit tervezéskor és használatkor is. Pont erről írkáltam az elején, hogy rengeteg felesleges teljesítmény igényt okoz a magas fordulat, hibás gondolkodásmód. Egyben viszont igaza van Tibornak- az ő általa kiszámolt feltételek között tényleg 60-70W körüli teljesítményt igényel JÓL KISZÁMOLT LASSÚ ELŐTOLÁSSAL, FOGÁSMÉLYSÉGGEL , FOGOSZTÁSSAL,STB. a 20 mm fenyőléc elfűrészelése. Sajnos nem lehetett az istennek sem kiszedni belőle mi alapján, milyen módszerrel számolta ki.(Igen, ígértem, tovább nem baxtatom és akkor itt be is fejezem.)Sajnos az inverter hatásfoka,magasabb frekvencián üzemeltetett motor... négyszögjellel újabb illúzió rombolás, széles vágás nyom, indokolatlanul nagyon magas fordulatszám, ékszíj , nagyon csekély fogásmélység és még sorolhatnám- bizony így eltorzítja az eredetileg normálisnak tűnő vélt-remélt-elméletileg számolt eredményt. Szóval most ebben a szituban valahogyan Tibor véleménye felé hajlok. Ergo mi is anno azt írtuk, hogy ugyan lehet 130W-os motorral fűrészelni de csak adott feltételek mellett- normális áttétel, kis tárcsa- fogterpesztés, vékony ( ez lehet 20 mm-es fenyő lécecske), lassan tolva ...és ennyi. Se több se kevesebb.

svejk

Márpedig az eddigi tapasztalataim szerint meglepően jól mérnek...  és a cosFi-t is.

000000000

Az én időmben a szakközépiskolai, egyetemi képzésben a méréstechnika elméleti és gyakorlati oktatása is még fontos volt. Az általam méretezett, tervezett hajtásláncok bemérésével, tesztelésével üzemi, gyakorlati körülmények mellett rengeteget foglalkozom napi munkáim során. Ezekről itt a fórumon és a Robsy szakmai weboldalamon 2006 óta számos tesztet, mérést publikáltam (elég, ha csak annyit írok: egységugrás tesztek). Ezekből nyilvánvaló, hogy én az elmélet és gyakorlat harmóniájában létezem, szeretem tudni az objektív működési feltételeket, abszolut nem csak elméleti emberke vagyok.

Az előbbiek mentén számomra érthetetlen az sok igaztalan feltételezés, amiket írtál. [#conf] Szerintem azóta ha higgadtan végig olvasod amiket írtál, állítottál rólam, beláthatod, hogy annak valóságtartalma igen csekély. De téged így is szeretlek, mert személyes találkozásaink kapcsán tudom, hogy te a fórum "normálisabb", emberibb arca vagy és szakmailag is elismerlek. [#law]

Ha majd még egyszer lesz kedved, időd a mérésre, az alábbiakat javasolnám a mérési hibák csökkentése érdekében:

1. 40-50 Hz tartományban használjad a motort , és ne 70-en.
2. A fűrésztárcsához képest az asztalt ha lehetséges úgy állítsd be, hogy minimum 10 mm-el kiemelkedjen vágáskor az anyagból.
3. Ha netán lenne egy új ilyen vagy másik márkásabb fához való fűrésztárcsát, akkor az is sokat segítene, hiszen ha szerszámunk kopott, nem megfeleő állapotú, az jelentősen növeli a forgácsolási P-t.
4. Jó lenne azt is tudni, hogy ha leveszed a motorról a szíjat, üresjáratban mekkora a teljesítmény felvétele.

Rabb Ferenc

Parttalan vitát lehet generálni ebből a nyamvadt körfűrészből - de nem szeretném, már így is túl sokat foglalkoztunk vele. Lehet, hogy a gazdája azóta már felaprította a téli tüzelőjét vagy ezzel vagy mással... Csupán arra akartam rávilágítani, hogy az életben semmi sem ideális, semmi sem tökéletes. Olyan ez is, mint ahogy a világ összes jó nőjét sem lehet megdugni - de arra kell törekedni! Az elkerülhetetlen veszteségek gyakran nagyobbak mint a hasznos terhelés.

A javaslataidra csak egy-egy mondatban reagálnék:

1., 40-50Hz-es frekinél a fűrésztárcsa kerületi sebessége meg sem közelíti a fához javasolt vágási sebességet - tehát nem ideális.
2., Egy asztalos barátom szerint akkor a legszebb a vágási felület, ha a fűrésztárcsa csak fél-egy fog magasságot áll ki az anyagból. És ilyenkor vágja le a legkisebb darabot az ujjam végéből egy rossz mozdulatnál (ezt is ő mondta).
3., A fűrész használat közben folyamatosan kopik. Nem szokták minden darab után cserélni csak azért, hogy közelítsük az ideális állapotot.
4., Ha leveszem az ékszíjat - nem tudok vágni. Egyébként valóban rengeteg energiát vesz el, hosszabb használat után beforrósodik - de nélkülözhetetlen.

Egy szónak is száz a vége - az elkerülhetetlen vagy előre nem látható veszteségek miatt sajnos mindent többé-kevésbé túl kell méretezni ha nem csak vitrinben akarjuk nézegetni. Otthoni barkács körülmények között "hozott anyagból" ez még hatványozottabban igaz. Ami van abból kell főzni!

000000000

1. Alig fog számítani, sőt ideálisabb lesz a vágósebesség, hiszen annak optimumát sok más technológiai paraméter is befolyásolja. Azt se feljtsed el, a közönséges aszinkron motorodat 50Hz-re tervezték, 70 Hz-en már kezded "megerőszakolni".

2. Érdemes lerajzolni az adott fűrésztárcsa átmérő, anyagvastagság viszonyt, egy kis sinus, cosinus matek, máris rájön az asztalos barátod, mi a bibi a be- és kilépő iv szögekkel, ha alig lóg ki a fűrész. Mellesleg egy szalag fűrész eléggé kilóg, sokkal balesetveszélyesebb is ez is igaz, de a fűrészgépek ilyenek, nagyon kell figyelni!!!

3. Nem hát, de ha már minél inkább objektív mérésre törekszünk, azt a minimumot illik megtenni, hogy a szerszámunk a legjobb, legélesebb, legmegfelelőbb.

4. Üresjáratban én nem mondtam, hogy ilyenkor fűrészeljél (ez megint milyen feltételezés?), de így pl. tudnánk, hogy mit zabál egy kommersz aszinkron motorod, és mit zabál a gyorsító áttételed és sallangjai plusszban.

De hagyd a fenébe az egész mérést, amit eddig is tettél, köszönjük. Aki akarta, már az eredeti bejegyzésem alapján megérthette volna annakk műszaki lényegét Jozs gépére vonatkoztatva.

juhasz

Bocs, hogy belevau én is, mint asztalos egyén.
2: Nem tetszőleges a fog kiállás az anyagból. Munkavédelmi előírás határozza meg.
Mondhatnék még egyéb figyelembe nem vett dolgokat,(szálirány, fafaj, igen többféle fenyő létezik, nedvességtartalom) de részemről ennyi időt szánok erre a dologra.

000000000

Még felénk mechanikus vill órák vannak de egy
digitális alméröt használok ilyesmire az legalább hihető nem is nagy kiadás de marék infot számol amire kitalálták....
3F 630 széria van...

Rabb Ferenc

Levett ékszíj esetén a motor 70Hz frekivel hajtva 95W-ot vesz fel a bóvli teljesítménymérő szerint. Az ékszíj és a főtengely további 167W-al növeli ezt és akkor még fát sem látott, máris 262W-nál tartunk.

000000000

A mi esetünkben (átmérő 185 mm) mi lehet a maximum a kiállás?