Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Igen, valószínűleg igazad van mert sehol nem jelöli a szokásos csillag-delta jellel csak a két feszültséget ill. a két áramfelvételt. Akkor melyik a közös pont, melyik a segédfázis kivezetés nem tudod?

000000000

"De kár, hogy nincs "hasfogósos röhögős" emotion. Te tényeket közölsz? Hol van a számítás?"

Mi nem világos??? Nem érted meg, hogy a 60 az egy pozitív egész szám, a W pedig egy mértékegység. Ez a számítás végeredménye. PONT.
A rengeteg vigyoros ikonnal pedig csak a szénné égeted magad, hiszen ameddig te nem számolsz ki valamit, addig totális csöndben kellene maradnod. Ezt a minimum érvelési, vitakozási stílust javasolnán neked szakmai alapon minden más témában is.
A számítást pedig a saját fejlesztésű Robsy forgácsolási fő és mellékhajtás teljesítmény méretező programom végzi differenciál matematikai módszerekkel a forgácsolás elmélet idetartozó tételei alapján. Elégedj meg ennyi infóval, bár még ehhez sem volt semmi közöd.

fn47xk7ei

Látszik, hogy gyerek vagy még mert egy egyszerű kérdést sem tudsz felfogni-"hol van a számítás ? Világos vagy még ismételjem meg tagoltan?

jani300

Lajos , a sajátos stílusa miatt cseszegetik páran , akiknek azért van hasonló szakmai tudásuk .
Nem kell megvédenem , de nincsen igazad .
Nem óvoda ez itt illene minimális tiszteletet megadni egymásnak . Remélem érted ...

fn47xk7ei

Fordítva esetleg nem működne? Régen lejáratta már magát itt ez az ember.

hostya

Megpróbálok válaszolni...

-"Ez egy 3 fázisú Imi motor"
===
-NEM! Ez egy 1fázisú Imi motor.

-"Nem látni az adattábláján hány wattos. 220/110 V-os."
===
- 130W-os

- " Látszik kondenzátorral volt bekötve valamikor.Ismeri valaki ezt a motort ill. a bekötését."
======
- Hol látsz kondenzátorra utaló bekötést..??

Ezeket a motorokat anno.. úgy tekercselték, hogy a főfázis tekercseket vörösréz,a segédfázistekercseket pedig sárgaréz huzalokból készítették.
Ezért volt ELÉG ezen a motorok indításához egy egyszerű áramrelé.
Az indításhoz szükséges "fázistolást" a s-fázistekercs (sárgaréz ohmos) ellenállása hozta létre..
Üzem közben csak a főfázis tekercsek LÜKTETŐ mágneses tere forgatta a forgórészt.. (ezért ilyen kicsi a motor teljesítménye, a méretéhez képest)
Hirtelen ezt találtam NEKED erről a motorról.. kép1

zozo

Te sem figyelsz, leírta hol van a számítás. Korábban elkészített magának egynéhány programot, ami a saját munkáját könnyíti. Ebbe behelyettesíti a megfelelő adatokat és megkapja az eredményt. Hiába mutatja meg, neked nem mond az semmit. Most te vagy az, aki túltolja a "Robsy macerálást".

Fogadd el, vagy lépj túl rajta amit leír, kiszámol, vagy állítsd vele szembe a Te számításaidat.
Nem kell folyton kötekedni, provokálni, mert csak kezdődik a balhé 111-edszer is. Kerüljük ezt el. Légyszi...

fn47xk7ei

Azóta Jani jelezte, hogy nem háromfázisú és a 3 elvágott vezetékből gondoltam a kondenzátoros üzemeltetést. De már mindegy, nem fog már hajtani ez a motor semmit.

fn47xk7ei

Rendben, befejezem a baxtatást.

Rabb Ferenc

Napok óta megy az iszapbirkózás, hogy van-e Tiboron sapka vagy nincs és mire elég a 60W favágás ügyileg. Meguntam ezt az oda-vissza köpködést és megmértem...

Nem pontos, nem hiteles, nem tudományos, nem auditált - de nekem csak ennyire tellett.

A gépem saját kreálmány, 750W-os 1440 1/min fordulatú motor hajtja 2.5-szeres gyorsítással és a frekiváltó 70Hz-el táplálja. Tehát a fordulata 5000 1/min körüli a 185-ös fűrésztárcsának. Az előtolás (elvileg 600mm/min) csak saccra ment, de igyekeztem valami hasonlót tartani a deszkára 10mm-ként felrajzolt vonalakkal - fél szemmel a stoppert kukkolva. A videók elég nagyok, ezekkel nem terhelném a fórumot csak képernyőmentési képeket tettem ide.

Némi magyarázat a képekhez:
A frekiváltó üresjárati teljesítményfelvétele 2.8W
A motor terheletlenül 260W körül vesz fel
Vágás közben 515W körüli, míg csomóban 665W a teljesítmény felvétele

A vágás felülete szép tiszta nem égett vagy füstös, bár nem szűz tárcsát használtam.

Ebből mindkét oldal levonhatja a következtetéseit - vagy egymás nyakába borulva közösen szidhat engem. Elfér a pofámon [#integet2]

Rabb Ferenc

És a többi...

remrendes

Ha nem figyeltél volna az előtolásra, akkor érzésre jobban, vagy kevésbbé nyomtad volna?

Rabb Ferenc

Tibor ekkora előtolásra számolta ki a teljesítményigényt, ezért igyekeztem valami hasonlót tartani.

Bevallom, elég nyugdíjas tempó. Ettől azért minimum kétszer nagyobb tempóban szoktam vágni a 20mm-es fenyő deszkát ugyanezzel a géppel. De soha nem mértem, még csak nem is saccoltam soha. Amit a motor bír - hallani ha nem tetszik neki. Most nem panaszkodott [#vigyor2]

hostya

Köszönjük Ferenc!  [#eljen][#worship]

Ezek a számok és a képek elég meggyőzőek mindenki számára.
Aki tud számolni, annak egyértelmű hogy mennyi az annyi..

Szálirányú(hosz) vágáskor még messzebb vannak az eredmények a  60W-tól..
[#integet2]

000000000

Rengeteg baj van ezzel a méréssel:

1. Mennyire képes hitelesen méri a valós P-t ez a digitális kütyü egy ~230V bálózat esetén az egyenirányítóba befolyó áram és feszültség viszonyok mellett? Ezek ugye igencsak durva tranziens jelleggűek, és messze vannak attól az alapesettől, amikor egy izzó lámpát mérsz vele, amire ez való.

2. Durva tévedés, ha a fűrészeléskor felvett és üresjárati P különségét azonosítod a forgácsolási P-vel, hiszen közben van egy frekiváltó (diódák, IGBT-k veszteségei), egy rossz hatásfokú, nem is 50 Hz-en működő 3 fázisú aszinkron motor, egy mechanikai áttétel. Ezeken jelentős és ismeretlen nagyságú P vész el.

3. Mire valami hasznos P eljut a fűrésztárcsába, akkor nem egy használt, ismeretlen állapotú szerszámmal kell mérni, hanem egy vadi új, minél ideálisabb élszögűvel.

4. Ha jól látom, alig több a fűrésztárcs kiálló magassága, mint maga az anyagvastagság, ez messze van az ideális forgácsolási elrendezéstől.

5. A kézi előtolás nem egyenletes, nem garantál értékű, és az se tudjuk, éppen mikor olvastad le a kijelzőt.

Magyarul sok sebből vérzik ez a mérés, hiszen szinte semmilyen szempontból nem törekedtál a mérés kivitelezésekor azokra az optimális feltételekre, amire a számítás épít. Azaz ebből a mérésből nem lehet valós, számszerű forgácsolási P-t meghatározni, nem tudjuk továbbra sem, mekkora az igazi P igény. Így elmodható, hogy ezzel a méréssel szinte semmit nem bizonyítottál, de köszönöm a próbálkozásodat, tesztedet.

Ha érdekel egy korrekt forgácsolási P gyakorlati mérés, majd mesélek arról is, hogyan kellene azt elvégezni.