Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Pedig milyen egyszerű kiszámolni a körfűrész teljesítmény igényét.... :)

Átlagos teljesítményigény:  Pv=fv*Vv

hostya

A "bölcs" bagoly mondja a verébnek... [#vigyor2]

fn47xk7ei

Mert ugye te milyen sokat számoltál, deriváltál, integráltál! Uhhh, ugyan "mérnök úr" még egy nyamvadt általános iskolai feladattal sem tudsz megbirkózni és ezt már legalább százszor bebizonyítottad itt a fórumon.Életedben nem láttál még sem körfőrészt sem ékszíjtárcsás áttételt! Még egy kezdő szakmunkástanuló is szemrevételezés után megmondja, hogy ez a körfűrész így nem jó. Kb. 250 mm-es a körfűrész tárcsa átmérő a motor méretéhez viszonyítva a prominens gépezeten. A vágási sebességnek elég a 850-1200 m/perc ami szem/sacc alapján mindenféle számolást mellőzve 1440-es fordulat pont megfelelne ( gyengébb mérnökök kedvéért 1/1 áttétel [#kacsint][#integet2]). A 3 szoros fordulatszám ( fénykép után ezt is szem/sacc alapján [#integet2]) harmad annyi erő a kerületén + minél nagyobb a fordulat annál több a veszteség az ékszíj hajtáson- hajtott tengelyen.[#beka2]

pacman123

Mivel én nem vagyok tudományosan olyan magasan kvalifikált - viszont volt és van is párfajta fűrészem, amiket rendszeresen használok is - ezért engedd meg nekem, hogy ne fejben dugjak [#kacsint] És míg megkapod a 30 oldalas egyetemi tanulmányt, addig én megpróbálom neked fejből megtippelni, mire lesz elég az a 130W felvett motortejesítmény. Semmire ...

Ja, de: ahogy korábban valaki (RJancsi?) már felvetette: balsafa fűrészelésre modellezéshez, apróbb lecek fűrészelésére kumikózáshoz, és apróbb hulladékfából is remekül lehet majd fogpiszkálót gyártani. Vékonyabb rétegelt lemezek óvatos vágására. De hogy azzal a 130W-os aszinkron motorral meghajtott, minimális erejét az áttételkezésnek köszönhetően tovább csökkentett fűrészgéppel normális sebességgel elvágj egy akár colos-2 colos deszkát/pallót (a fafajtát most hagyjuk is): nem fogadok nagy összegben.

De még egyszer: várd meg míg kiszámolják neked :)

Nemrég volt az adok-veszek topikban egy 3 fázisú (neked mennyi van a háztartásban?) 750W-os motor. Igaz, az is csak 1400 fordulatos, szóval azt is fel kell pörgetni (áttétel) Azzal már talán óvatosan el lehet kezdeni "deszkázni".

fn47xk7ei

"Nemrég volt az adok-veszek topikban egy 3 fázisú (neked mennyi van a háztartásban?) 750W-os motor."...A lényeg, hogy "volt"... meg is vettem![#taps][#nevetes1] Sajnos amit terveztem 550 W-os villanymotor a fúrógépemre kiderült menetzárlatos és ez a hirdetett motor pedig pont kapóra jött. Az a kis többlet teljesítmény alaphangon nem zavar és ez a motor szinte teljesen új volt mert szerintem a raktár eldugott sarkában pihent évekig. Teszteltem is és rendkívül halk motor de teljesítmény szinten nem ajánlanám még körfőrészre. Ha már válogatni lehet akkor egy egyfázisú 1,1-1,5 kW-ost ajánlanák mert az eredeti téma felvetésben is egyfázisú motor szerepelt.

zozo

Mire elég a mosógép motor? Legalább 45 éve csináltam egy kis körfűrészt (megvan még, jól elásva) direkt az akkor még divatos halszálkás parketta vágására. Talán 150mm-es lap volt rajta, lájtos tempóval szépen vágta a kb, 16 mm vastag keményfa "léceket". Mivel vezetett sablonban volt tolva az anyag, így nem tudott megfeszülni/befeszülni. Persze a sablon nélkül, ha egy hosszú fenyőlécet vágtam, oda kellett figyelni, hogy széttartson a vezető, mert képes volt hamar beszorulni.

fn47xk7ei

"De még egyszer: várd meg míg kiszámolják neked " No az nem érdekli mert nincs benne 5 differenciál egyenlet meg deriválás anélkül pedig nem mérnöki a számítás. Sajna már nem tudom elővenni a "Faipari géptan" könyvemet mert pont itt a HCNC adok-veszekben oldalán potyáztam el. De egyszerű számítással is jól levezethető. Azaz egyszerűen kiszámolja az ember az forgácsolási sebességet: körfűrész tárcsa átmérő (m) szorozva "pi"-vel és a fordulatszámmal (1/perc) és ezt elosztod 60-al és m/sec-ban megkapod a eredményt. A max. előtolás sebesség is egyszerű matek-  60 x fogüreg térfogat(mm3) x forgácsolási sebesség(m/sec) / (per [#integet2][#nevetes1])résbőség(mm) x anyag vastagság(mm) x fogosztás(mm) x "lazulási tényező" (ez fafajtánként változó érték: 2-5 ezért legyen az átlag 3,5-es érték)... és megkapod az eredményt m/min.

RJancsi

Piszkosul nem értek ehhez (sem), de nekem úgy tűnik ez a matek csak akkor működik ha elég teljesítmény van a meghajtásban ahhoz, hogy teli fogüreggel menjen a forgácsolás. Ha kicsi a teljesítmény és csak a fog hegyével aprítjuk a fűrészport mert akkor még nem fulladozik a motor akkor borul a képlet.

fn47xk7ei

De oda írtam "MAX. előtolási sebesség" azaz ekkor már tele van a forgács hézag. Kevesebb persze hogy lehet, nem vitás.[#kacsint]

PSoft

Én sem vagyok "agyoniskolázott", csak logikusan próbálok gondolkodni...
No meg, ne hogy az a vád érjen, hogy csak és kizárólag Robsy-t baxogatom mindig... [#nyes]

Idéz...apróbb hulladékfából is remekül lehet majd fogpiszkálót gyártani.

Szerintem...
Teljesen mindegy annak a mosógép motornak hogy egy maradék darab tetőlécből éppen fakanalat, vagy fogpiszkálókat akarsz fűrészelni.
Nyögni fog az ugyanúgy a fogpiszkálónál is, mint a fakanálnál.

Jozs

De még egyszer: várd meg míg kiszámolják neked

Végülis ami kérdésem volt arra megkaptam a választ: mire jó a relé a motor mellett ill. ha jót akarok magamnak akkor érdemes lecserélnem a motort nagyobbra.

Láttam egyébként régebben működni a gépet és tényleg elég nyögvenyelős volt, de akkor még nem néztem meg a motor adattábláját és a méretéből úgy gondoltam hogy elegendő a teljesítménye és valami egyéb hiba miatt gyenge, pl. a relé miatt. De mostmár értem mi a gond.

Köszi mindenkinek a válaszokat!

g89ketty

sufnituning

Örülök annak, és elismerésem minden e témában hozzászólónak, hogy sikerült egy kib@szott játék körfűrészhez való villanymotor méretezéséhez segítséget nyújtaniuk.[#eljen]

TBS-TEAM

Számítás mekkora teljesítmény kell [#nemtudom]
Terveztünk egy CNC-t. asztal méret 6000mmx4500mm.
Terv szerint 12000mm/perc X Y mozgási sebesség ennyi volt az igény.
Nem nagy tömeget kell mozgatni.
Ku..va sok számítás [#zavart2][#conf] 400W servo teljesítmény elég.
Elkészűlt a mechanika, teszt mérések, tényleg elég [#taps]
A helyszinen egyeztetés hova is kerül a vas?
Megláttuk a környezetet [#wilting] hu bam..g.
1KW szervók kerültek fel.
Beüzemelésnél 15000mm/perc-re kelett beállítani. [#vigyor0]
18000mm/perc-re is képes de nem mondjuk meg a tulajnak [#nevetes1]
Már több mint 4 éve hajtják, 8 órás műszakban átlag 6-7 órát megy mint a mentő [#nevetes1]
József

jani300

Jó lenne kép arról a gépről .
Ha nincsen jogi vagy egyéb akadálya .