Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Vigyázz miket írsz! Pár "haveri lájkért" nem éri ez meg neked!

Egyébként szívesen kiállok veled (meg minden más nagy dumás, ám a számításokhoz nem értő itteni szakival is) egy kis lakatos vagy faipari gyakorlati fűrészelési, majd reszelési versenyre.

Ugyanis az is csak egy tévhíresztelés itt a fórumon, hogy én a gyakorlatban nem csináltam semmit. Pont az ellenkezője az igaz, amikről elméletileg írogatok itt, amiket megtanultam és megértettem a CNC technika, mechatronika világában, azokról általában gyakorlati tapasztalatom is van. Rengeteg témában, fejlesztésben saját építésű CNC berendezéseim vannak, ha kell napi szinten fogok a kezembe forrasztó pákát vagy akár reszelőt is.

RJancsi

Attól tartok félreismertél. Lehet, hogy te a haveri lájkokért csinálsz a bolhából is elefántot, de van élet az akadémiai székfoglalón kívül is. Persze vannak meg nem értett zsenik akiket majd az utókor dolga lesz megérteni és elismerni.
Ha egy lakatos, kőműves vagy asztalos a te szinteden és tudományos alapossággal állna neki a munkájának elég gyorsan éhen halna. Egy vaskaput, tégla boltívet vagy sámlit hidd el, egy szakember integrálás nélkül is el tud készíteni. Sok tudós oldalakon keresztül tudná bizonygatni, hogy a kapu zsanérja még a rugalmas tartományon belüli igénybevételt kap, a boltívben gyönyörű láncgörbe szerint alakul a nyomóerő és a sámli sem borul fel pedig a 4 lába statikailag túlhatározott szerkezet, elég lenne 3 is.

fn47xk7ei

Hagyjál már te is Jani. Jól tudod mi volt az eredeti felvetés! Gondolom baxtál utána nézni. Adott volt egy 130 W-os mosógép motor és az hajt egy 3/1-es 12,5mm-es ékszíj áttétellel egy 250 mm-es fűrésztárcsát cca. 4200 f/perccel. Ezt rakd össze magadban. A 60 W az nem a villanymotor teljesítménye - akár lehetne 20 kW-is megfelelő hosszú fánál megfelelő ideig vágva. De neked van időd egy piszkafát egy percig tolni mert ez életszerű. Volt anno emlékszel egy vitánk anno a transzformátor melegedéséről és a mérnök barátod alap matematikai hiányosságról tett tanulságot a nyilvánosság előtt majd elkullogott mikor egy "külsős" fiatal mérnök is egyszerű számításával igazolt engem. Persze akkor is csak morgott magában (Itt csak én tudok integrálni, deriválni! Itt csak én tudok integrálni, deriválni!  Itt csak én tudok integrálni, deriválni! ....)[#zavart2]Persze, hogy egy kis teljesítményű motorral is (megfelelően kialakítva, lassítva áttételezve) el lehet csuszagolni egy kis vacak fenyő darabkát egy perc alatt- ez leírták előttem mások is viszont meg sem közelíti az életszerűséget.

fn47xk7ei

Vagy, hogy jobban értsd: 3,6 kW-os motorral hajtott fűrészgép 1 perc alatt 60W-ot fogyaszt... ugye máris tényleg lehet 60W-al fűrészelni.[#vigyor2]

jani300

egy "külsős" fiatal mérnök is egyszerű számításával igazolt engem

Ezt a hozzászólást azért elolvasnám még egyszer .

jani300

Ez a hozzászólásod azért elég meggyőző .
De ettől még akkor Tibor nem számolt rosszul .
Egyébként követtem ezt az egész fűrészelős témát , nem láttam értelmét hogy előbb hozzászóljak .
Csináltam már körfűrészt ,is .
Baltával hasogatok ,török ,nem fűrészelek :)

remrendes

Erzesre az egy dekopirral is lassunak szamit, bar sosem mertem. Egy lapszabasznal olza 100m/min koruli sebesseg remlik.

fn47xk7ei

Ne fárassz Jani! Igazi politikus vagy!

Szalai György

Összetöprengtem ma még egy-két gondolatot a fűrészgép témával kapcsolatosan.

Az egyik, hogy a fa csapnivaló hővezető. Ha a gyönge motor által, előnytelen áttételen keresztül, magas fordulaton pörgetett fűrésztárcsának lassan gyomom a deszkát, (hogy ne fulladjon le a motor) akkor az eredmény fűrészpor helyett egy csomó füst lesz. A deszka megég.

A másik, hogy a házkörüli vasvagdosásban akkor kezdődtek a boldogabb idők, mikor a flex vágótárcsák már nem három milliméter széleset daráltak le az anyagból, hanem csak egyet.
Ha a fűrésztárcsa vágószélessége a nullához konvergál, akkor a szükséges vágó teljesítmény is.
Egy rendes fafűrész tárcsa vágószélessége úgy 3,2mm, de lehet még több is. Ezért kell nagy teljesítmény a vágáshoz.
De mi van, ha a fűrésztárcsa vágószélessége 0,8 mm? Úgy sokkal jobb a helyzet. De mennyivel?
(Varga Laci meg tudja mondani, ha akarja. Szerintem.)

fn47xk7ei

Érts meg nem ellenőriztem le a számítását mert nem érdekel túlzottan a katyvasz amit firkál csak neked akartam érzékeltetni, hogy nem mindegy "60W-os motor vagy 60 W teljesítmény vagy 60 W/perc vagy 60 Wh vagy 3600 Wh vagy 3,6 kWh vagy...[#csodalk][#felkialtas]

fn47xk7ei

Való igaz amit írsz de van egy határ azaz nem közelíthet a vágás rés a "nullához" a terpesztés, fafajonként változó "duzzadás" és hasonló okok miatt . A tárcsának is szükség van bizonyos vastagságra. De visszatérve amit írtál nagyon lényeges mert gyakorlatban gyakran előfordul az indokolatlan terpesztési méret de a fogkialakítás is.

ANTAL GÁBOR

"1 perc alatt 60W-ot fogyaszt... ".
 A fogyasztás dimenziója Ws ( Joule), Wh,  kWh

Gondolom azt akartad írni, hogy egy 3.6kW os motorral szerelt fűrészgépet lehet olyan csekély mértékben leterhelni, hogy a fűrészelés során a motor  hasznos leadott teljesítménye az 60 W legyen . Ha ezt az állapotot stabilan sikerül fenntartani
1 percig akkor a fűrészelés  munkaszükséglete 3600Ws ami 1 Wh   ( 0.001kWh)

100% os motor hatásfokot feltételezve a fogyasztás a hálózatból 3600Ws  ami 0.001 kWh   ( kb 4 fillér)

fn47xk7ei

Persze,100%-osan igazad van csak már nem akartam a hozzászólásom helyesbíteni.[#eljen]Reméltem gondolatban kijavítanak.

Szalai György

"3,6 kW-os motorral hajtott fűrészgép 1 perc alatt 60W-ot fogyaszt"

Én úgy mondanám: 3,6 kW-os motorral hajtott fűrészgép 1 percig 60 W teljesítményt vesz fel.
(A W az teljesítmény mértékegység.)
Ez mindég igaz, abban a percben, amelyikben elmegyek a következő fáért és közben üresen forog a fűrészgép. [#vigyor2]

fn47xk7ei

Igen, hibáztam! [#worship]Wh-t kellet volna írnom rögtön.[#worship]