Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Örülök hogy örülsz... de tényleg![#nevetes1]Jó szórakozás volt![#taps][#nevetes1]

hostya

No majd Robsy (jól)megmondja nektek hogy: El van b..va az egész...[#nyes]
Elég lett volna oda az a 400W is, sőt ha (jól)utánaszámol 300W alatt is jó lenne..  [#lookaround][#integet2]

fn47xk7ei

Ja...és mi a tanulság? Van jó pár darab ilyen mosógép motorom és úgy döntöttem ezek után, hogy kilomtalanítom őket mert csak az értékes helyet foglalják. Kérdés maradt: egyáltalán érdemes villanymotort tekercseltetni? Van több elfüstölt motorom de úgy sajnálom őket kidobni![#confused]

TBS-TEAM

Így nyugottan alszom [#nevetes1][#integet2]
József

jani300

Szerintem a kínai olcsóbb a tekercselésnél ...
Persze ha fontos hogy jó legyen és örök életű , szerezz egy régit ami nincsen leégve :)

KoLa

"Mire elég a mosógép motor?"
Nekem egy asztali fúrógépet hajt a Hajdú mosógép motorja, már 40éve.
16-os fúrót még viszi a lassító áttétellel!
Nagy előnye hogy nem kapja ki a kezemből a fúrandó alkatrészt, mert rögtön megáll és búg, biztonságos![#eljen]
Manapság már keveset használom, évek óta egy 90 fokos süllyesztő van befogva, ha hirtelen meg kell sorjázni vagy süllyeszteni egy furatot akkor ott van.
Ez volt az első gépem, nagyon cuki![#hehe]

fn47xk7ei

Jelenleg nincs hiányom villanymotorból. A gond velem van! Nehezen válok meg némely műszaki dologtól. Kívülről szép, egészséges de a belseje már valójában rohadt. Sejtettem, hogy nem olcsó a tekercselés de olyan jól esik ha valaki kívülről megerősít a gondolatomban. Persze egy valójában tekercseléssel foglalkozó szakit meg lusta voltam megkérdezni. No se baj, holnap szétverek vagy két motort így aztán már biztosan nem gondolkodom ilyen eszement dolgon mint az újra tekercselés.

jani300

Kétpólusút érdemes ,abban hosszabb a tekercsfej :)

hostya

Nem kell kidobni, inkább keress olyan alkalmazást ahova megfelel.
Én most készülve a tavaszra egy lapvibrátort csinálok az egyikből.. :)
Nekem is van még vagy kettő ilyen mosógép motorom.
Kb 30éve áttekercseltettem egyet 3f-ra,(kb.2000Ft volt anno..) mert kellett a betonkeverőmre.
Az a betonkeverő kiszolgált két házépítést. A betonkeverő ma is megvan, de kapott egy másik 1f-ú motort, mert most a fiamnál szolgál, de nála csak 1f van..
A motor meg a szekrényben várja hogy letisztítsam, újra csapágyazzam,és felszereljem valamire...

Azt nem tudom hogy mibe kerül manapság egy tekercselés, de nekem anno megérte, mert ez egy jól megtervezett zárt motor.

KoLa

Az a baj hogy, aki igazán ért a tekercseléshez és meg is tudja szakszerűen javítani, ez mind ilyen nyugdíj előtt 'álló fasz' mint mi vagyunk, sopánkodik a réz áremelkedéséről, és arról hogy mennyi munka kiszedni a leégett tekercseket.
Nincsenek tanulók már a nehéz munkára,és szépen kihal ez a sufni tekercselés.
Mi lesz ha majd Kína is függetlenedik a mai rendszerétől, és elkezd hiány lenni? rákeresünk a neten a tekercselésre?

fn47xk7ei

Félre értettél. A mosógép motor gyűjteményemben mindegyik jó azaz azokat nem akartam áttekercseltetni, inkább eladni akarom őket. Eleve én a "nagy test nagy élvezet"híve vagyok és ezért szeretek mindent túlméretezni. A kb. 500 W-os 3 fázisú motorok között van olyan ami melegszik ill. már füst mutatvánnyal szórakoztat. Szép olasz, dizájnos motorok... de mint ígértem holnap kivégzem őket és feledésbe merülnek mint a régi barátnők.

hostya

Nálam is egy asztali fúrógépet hajtott vagy húsz évig..[#integet2]
Megfelelő áttétellel erősebb volt mint a mai 250W-os kínai fúrógépek.

PSoft

Idéz...mert ez egy jól megtervezett zárt motor.

Így igaz!
Hirtelen nem is tudom összeszámolni hányféle eszközön/gépen használtam én is, az évtizedek alatt.
Betonkeverő, fűnyíró, rázóasztal, drótfonó, kukorica morzsoló, meg még, a...fene se tudja már hogy mire.

hostya

Nem értettelek félre..
Ha jók azok a motorok, akkor használd, add el..

fn47xk7ei

Igen, nyilvánvalóan fúrógép meghajtására tökéletes választás ez a régi tárcsás mosógép motorja. Én viszont azért vettem rá nagy 3 fázisú motort (mert olcsó volt) mivel ez nem sima asztali gép és 20 mm-es tokmányt akarok ráerőszakolni sőt még nagyobb terhelésnek kitenni azzal, hogy csökkentett szárú fúrókat is tudjak használni vele.