Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Az 10kV-on olyan 50 000 Joule. [#csodalk]
Gepárd M2 puska torkolati energiája is "csak" 17 000 Joule.

J-Steel

Ha van egy kondi és fel van töltve, akkor nem lehet azonnal felhasználni a teljes energiáját. Ahhoz kellene egy széles tartományú DC-DC konverter.

Ugye a kondi energiáját úgy kell számolni, hogy W=(C*U^2)/2.

Viszont ha nem sütjük ki teljesen, mert nincs rá időnk, vagy a fogyasztó nem tud alacsonyabb feszültségen dolgozni, akkor a W=[(C*(U1)^2) - (C*(U2)^2)] /2
képletet kell alkalmazni, ahol

Ahol U1 a kezdeti feszültség az impulzus előtt
És U2 a feszültség az impulzus kiküldése után.

J-Steel

Mégegyszer.

W=[(C*(U1)^2) - (C*(U2)^2)] /2
képletet kell alkalmazni, ahol

Ahol U1 a kezdeti feszültség az impulzus előtt
És U2 a feszültség az impulzus kiküldése után.

mex

10kV feszültségen 1000uF iszonyat mennyiségű energiát tárolna,ez az érték nagyon mellément. Nem beszélve a méretről, ez nem aktatáskányi lenne.
1uF kapacitás is 50Joule energiát képes tárolni ilyen feszültségen..

Szalai György

Ez egy jó fűrészgép. Legalábbis az asztala, meg a tengelye. Egy tisztítás, festés után szerintem még szép is lehetne.

A ,,jelfogó" az a motorindító áramrelé. Nagy zúgás közepette a segédfázis tekercset kapcsolja be, arra az időre amíg felpörög a forgórész és lecsökken a főfázis tekercs áramfelvétele.
Ha a forgórész nem tud felpörögni, mert nagy a tengely terhelése, akkor a relé életfogytiglan zúg.
A 130 Watt motor teljesítmény egy ilyen tűzifa vágó fűrészgépnek nagyon kevés. Nagyon óvatosan tolva, 2 cm vastag fenyődeszkát, szálára merőlegesen, azért biztos el lehet vágni vele, ha jól van megreszelve a fűrésztárcsa és nincs nagyon kihajtogatva. Ha harapósra van élezve, akkor azt sem.

Amitől az ember boldog tűzifa fűrészelés közben, az egy 4000-5000 n/min fordulaton pörgő, 72 db ATB-re köszörült keményfém foggal megáldott, 300 mm átmérőjű tárcsa, 3 kW teljesítményű, üzemi kondenzátoros motorral.
Ez szépen eljár az udvaron egy háztartási konnektorba dugott hosszabbítóról és nem ijed meg az akáctól sem.

J-Steel

1000 uF feltöltéséhez 10kV-ra kb.13Wh energia kellene. Ez az energia egy 50w-os wolframizzós lámpát kb. 15 percig látná el árammal, ha dc-dc konverterrel fix feszültséget biztosítanánk neki, és ideális a cucc, nincs veszteség.

J-Steel

Vagy más példával illusztrálva 1000uF/10kV feltöltött kondenzátor energiája 10l vizet, ami egy kisebb vödör, 25 fokról 26 fokra képes melegíteni.

Jozs

Köszönöm a választ! Tehát ha jól értem a relé tekercsén át van vezetve a főfázis tekercsének árama. Esetleg jó lehet helyette egy automata mosógépből kibányászott motor ? 13e a fordulata, de az áttételt meghagyva kb. ott lennék amit javasoltál.

sufnituning

Kevés lesz a 420 watt, legalább 800Wattos mocit raknék rá.

000000000

Nem kell elhinned mindent, főleg nem sacc/kb tanácsok alapján.
130 W is már sok mindenhez elég fa megmunkáláskor.

Milyen fát szeretnél vele fűrészelni?
Mekkora a vágandó falap vastagsága átmérője?
Mekkora előtolással dolgoznál?
Milyen széles a fűrész tárcsád?

Ezek alapján már lehet számolgatni, méretezni, mire is elég a 130 W.

J-Steel

Jozs, ennek az általad mutatott motornak nagyobb fordulaton nagyon kicsi a nyomatéka. Minden alkalommal amikor megterheled le fog esni a fordulátszám erőteljesen.

Az én gérvágó körfűrészemben is kefés motor van, mint a flexekben, és mint amit linkeltél, de az enyém 1400W és valami 35.000 ezres fordulata van, és azt lassítják vissza kb 2000-3000-es fordulatra valami 1:14-es áttétellel. Így lesz neki nyomatéka is.

https://www.alza.hu/barkacs/bosch-gcm-800-sj-d4725810.htm?layoutAutoChange=1

Jozs

Ezt így nehéz lenne előre megmondani. Ami egy ház körül adódik.

J-Steel

Robsi!
Van egy 1 fázisú segédfázisú kondis 1,5KW-os aszinkron motoros körfűrész asztalom. A motor nominális fordulatszámát nem tudom, de ékszíjjas áttét van. Feltételezem 1450.
 Osb lapot és gallyakat jól vág. De amikor el akartam vele vágni egy akác oszlopot, akkor megállította a gépet. Ha a betétes körfűrész tárcsa elkezd kopni, akkor egyre nehezebben dolgozik.
 Azért szeretik a minél nagyobb motorokat, mert a nagy tehetetlenségi nyomaték miatt nehezebben áll le.
 Ha a kollégának lenne a gépben egy forgó 1 másás kiegyensúlyozott acél lendkereke, akkor persze elég lenne 100W-is. Győzze csak kivárni, mire felpörög.

Jozs

Értem. Köszi az infót !

mex

"kb. 10KW a radar folyamatos teljesítmény felvétele.
1khz az impulzus frekvencia.
Szóval kb. 10Joule lehet."
Ezt írta keri- ezt el is kell fogadni. Ennek fényében viszont az a 1000uF kondenzátor kapacitás bődületes mellélövés, mikor az ezredrésze is elég.
1uF 10kV-ra töltve 50Joule (50Ws) energiát tárol, amit ha másodpercenként ezerszer feltöltenek kijön 50000 Joule, tehát még ez is ötszöröse a 10KWs teljesítménynek.