Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

De hát egy ilyen tárcsafűreszelés közben a kézi előtolás sebessége nem is konstans.
Akkora erővel tolom a fadarabot, míg a hang alapján le nem esik vészesen a fordulatszám.
Fenyőben például, ha csomóhoz érek, akkor lassabban tolom, ha átment rajta akkor meg gyorsabban.
Mert nem arra törekszem tudományosan, hogy álandó legyen az előtolás sebessége, hanem hogy kihasználjam a rendelkezésre álló teljesítményt, lendületet.
Persze, hogy lehet kapirgálni gyenge motorral is. Csak bosszantó, hogy nem halad az ember.

000000000

"lehet kapirgálni gyenge motorral is"

Most csalódtam picit benned.
Szerintem mielőtt ezt írtad, érdemes lett volna kiszámolnod, hogy pl. egy 20 mm vastag fenyőfa lapos lécet Jozs gépe mekkora maximális előtolással tud fűrészelni. Nulladik megközelítésben tegyük fel, a fűrésztárcsában ha kell, rendelkezésre áll 130W hasznos P.

g89ketty

4db csapágyat, 2db ékszíjtárcsát szíjjal pörgetve nem marad ott fele sem. Talán állandó segédfázissal, füstkísérettel.[#nyes]

000000000

Vicces okfejtés.
Alaposan alábecsülted a golyóscsapágy és a szíjhajtás hatásfokát.

Azonban te is zámolhatsz ám fűrészeléshez szükséges P-t, és egyelőre mint írtam azzal is megelégszem, ha nem foglalkozol (főleg téves feltételezéseidre építve) a hatásfokkal, és azt nulladik lépésként 100%-nak tekinted.

fn47xk7ei

"1. Van az a kiszámítható előtolás, amivel a fotón látható géppel tudsz majd fűrészelni a ház körül adódó fa anyagok esetén.

2. Aztán sajnos van az a kiszámítható előtolás is, ami még egy másik pl. tízszer nagyobb P-jű motorral se fog menni, hiába cseréled le a mostani motort. Ezért aztán tök mindegy, mit tanácsolnak neked itt mások, akiket halálra "idegesít" az, ha valaki elmélettel is próbál érvelni, tényeket közölni egy műszaki fórumon."[#taps][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]Igazi mérnöki mondatok katyvasza.[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]Sok integrált számítások használatával, közzétételével!( Bár csak látnánk egyet is belőle, de soha csak a blablabla...)

fn47xk7ei

Na ja, nagyon fontos a gépek használata közben a folyamatos figyelés azaz ne a szomszéd asszonykát nézegessük vagy a élvezzük a madár füttyöt.[#nevetes1]Nekem anno a rönkvágó szalagfűrészemen egy 5 kW-os csillag-delta motor volt felszerelve és csak "csillagba" használtam de csak addig míg nem éreztem-halottam a motor fordulatának a csökkenését azaz ha éreztem, hogy kevés a teljesítmény akkor már váltottam is a kapcsolót deltába. Amúgy egy átlagos szalagfűrész üresjárati teljesítmény igénye jóval nagyobb mint egy körfűrészé viszont a vágáshoz szükséges teljesítményt nézve fordított a helyzet mert ott a szalagfűrész igényel kevesebbet. Itt pedig a felvetett adott témánál eleve hibás a szerkezet mivel a motor fordulata(1440) áttételen keresztül a háromszorosára van növelve ami az adott körülmények között teljesen felesleges ill. rossz választás.

RJancsi

Nem lebecsülve elméleti tudásodat, sok szakember tapasztalatból is kiválóan elvégzi a munkáját. PL. nem hiszem, hogy egy tetőfedő túl sokat töprengene azon, hogy milyen útvonalgörbe mentén milyen gyorsulással kell adott tömegű kalapácsban mozgási energiát felhalmozni, hogy a szöget beljebb verje a fába. Pedig ki lehetne számolni, sőt azt is, hogy több kisebb vagy kevesebb de nagyobb ütéssel hatékonyabb a munka. Természetesen figyelembe véve a szeg méretét, a fa és a szeg közti palástsúrlódást, a fa sűrűségét és nedvességtartalmát, az energia átalakulás közben keletkező hőveszteséget, a légnyomást hiszen az is befolyásolja a közegellenálást stb. Csak épp teljesen felesleges az ilyen irányú elméleti agyalgás. Egy otthoni favágásra használt asztali körfűrésznek többé-kevésbé adottak a méretei, az előtolást nem képletek tömegével fogja a felhasználó kiszámolni (különösen, hogy a rengeteg változó nagy része ismeretlen), hanem nekitolja a fát és hallani fogja ha erőlködik a motor, netán túlzottan leesik a fordulatszám. Szerintem.

istvan3

Nagyon érdekesek ezek a számítások és az elméleti része a forgácsolásnak és az előtolás számításnak amit Robsy sokszor felvet, és a hibákat a szemünkre hánnya, viszont az iparban sem jellemző, hogy a gépgyártók ezt figyelembe vennék.

Az elmúlt 7 évben (java részt német gyártmányú) autóipari célgépeket tekintve csak egyszer, egy Japán gyártónál találkoztam azzal, hogy méretezik a hajtásokat. Beszélgettem egy mérnökkel, a Yaskawa rendszereit használják és odafigyelnek, hogy a ciklusidő érdekében a legjobb gyorsulással dolgozzanak a gépeik. Ott láttam egyetlen egyszer 200w teljesítményű szervót aktuátoron...
A többi gépnél gond nélkül ráteszik a 15cm-ot mozgó, 3 kg tömeget mozgató aktuátorra a 1,5kw-os Rexroth rendszert, mert miért ne..?

Ha az ipar így dolgozik és így gondolkozik, akkor én sem érzem magam hibásnak, ha felrakok "feleslegesen" egy dupla teljesítményű aszinkron motort a körfűrészre.

g89ketty

Én nem számolgatok. Elfogadom azon szakiknak a számítását, akik a gyári gépeket tervezgetik. Ugorj be hozzánk és több nint 4 gép közül válogathatsz tapasztalatot szerezni. A legkisebb is 400W körüli ruszki játék barkácsgép 100-as tárcsával.[#pias]

fn47xk7ei

Jelen esetben hol látsz valós számításokat a részéről?[#nemtudom]

RJancsi

Pedig a számítás néha jól jön. Pár éve építettem egy kúpos rönkhasítót. A kúp menetemelkedése adott volt (készen vettem a csapágyazott tengellyel együtt). A garázsban találtam hozzá egy kb. 1:5 arányú ékszíjtárcsa párt.
Egy 1,5 kW-os 3f motorral hajtottam meg. "Általában" működött, de csomós akácban időnként megszorult. Itt jött a matek. Kiszámoltam, hogy rendelkezésemre áll még 0,99 és 1,01 közötti darabszámú 2,2 kW-os villanymotor. Kicseréltem a gyengébbel és azóta is vidáman működik. Matek nélkül nem tudom hogy állapítottam volna meg, hogy van egy nagyobb motorom is.[#nyes]

g89ketty

Na jól van, égetsz itt engem, ezért még számolunk![#pias]

RJancsi

"...ezért még számolunk!"

Már megint a matek... [#nyes]

000000000

Rossz az arányérzéked. Ugyanis sokkal kevesebbet kellene mesélned, vigyorognod, viszont sokkal többet kellene gondolkodnod, számolnod. Persze értem én hogy sokkal könnyebb dobálózni össze-vissza a wattokkal sacc alapon, de ugyebár ez egy műszaki fórum, nem ártana a tények és az elméleti alapok tisztelete.

RJancsi

"Hát hagyjatok fel az okoskodással,
Minden dolognak oly sok színe van,
Hogy aki mindazt végigészleli,
Kevesbet tud, mint első pillanatra,
S határozatra jőni rá nem ér.
A tett halála az okoskodás."

(Madách: Az ember tragédiája)