Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Én úgy látom, hogy te is saccolni akarsz mert nem a "fűrész tárcsa" szélessége számít hanem annak terpesztése. Amennyiben nem tudod a fűrésztárcsa átmérőt akkor a következő hozzászólásaidban megint "integrálhatsz". A "milyen fa" is elég fontos kérdés ugyan de van rá adatot fafaj-nedvesség-szálfeltapadási hajlam-esetleges gyantatartalom- szálirány vs. szál keresztbe vágás táblázatod? Egy 130 W-os egyfázisú motornál 3/1 áttételnél egy 12,5 mm-s ékszíj hány százalék teljesítményt emészt fel a motor teljesítményéből? Fűrész tárcsa fogkialakítás, fog minta típus, esetleges homlokszög-hátszög minta, stb. is kell egy jó integrál számításhoz hogy valós eredményt kapjál. Csapágyak állapota, esetleges befeszülése már smafu, nem is akarod belevenni a számításodba? Tanácsolni talán úgy lenne érdemes ha valakinek lenne több éves gyakorlata a fűrészelésben...vagy nem?[#nemtudom]

fn47xk7ei

[#taps][#eljen]"Ha a kollégának lenne a gépben egy forgó 1 másás kiegyensúlyozott acél lendkereke, akkor persze elég lenne 100W-is. Győzze csak kivárni, mire felpörög." No igen meg persze legyen jó pár tartalék mosógép motorja mivel minden felpörgetés-vágás-fordulatszám beesés után cserélni tudja az elfüstölt villany motort. Csak különleges hajtóművekkel lenne lehetséges- lásd a gyári lendkerekes buszokat vagy villamosokat.

000000000

Persze nyilván minden motort túl lehet terhelni.
Főleg ha életlen, kopott szerszámmal dolgozol, vagy tolod neki jobban a kelleténél vagy egy négyszög 120 mm-es akác hasábot akarsz telibe elfűrészelni.

Inkább számolgassál picit, és akkor belátod te is a saccolásos, jajj kevés lesz az szemlélet veszélyeit.

A lendkerék tartós terhelésnél nem sokat ér.

000000000

Rossz hírem van neked.
A fűrészelés P igénye ugyanúgy számolható, mint pl. az esztergálásé, marásé.

Fűrészeltem is már életemben eleget. Az elmélet idáig mindig igazolta a gyakorlati tapasztalatomat. Nem is lehet másként, a jó, helyes elmélet az alapja mindennek, a gyakorlatban is úgy fognak történni a dolgok.

PSoft

IdézTanácsolni talán úgy lenne érdemes ha valakinek lenne több éves gyakorlata a fűrészelésben...vagy nem?

Nem lesz ezzel gond!
Számtalanszor fűrészelte már az ágat a sok év alatt. :)
Az is igaz hogy csak maga alatt, vagy az...nem számít? [#nyes]

fn47xk7ei

Nem fűrészeltél te soha mert fogalmad sincs hogyan kell kiszámolni a fűrészelés teljesítményét, főleg úgy, hogy a fűrészlap vastagságát akarod figyelembe venni nem annak terpesztését. Vagy például hogyan akarod illusztrálni a vágási teljesítmény igényt mikor (az előző hozzászólásodban) 120 mm-es akácfa hasáb vágást prezentálsz egy ( a fényképen jól látható) max 100 mm mélységig behatoló tárcsával. 130 W... 3/1 ékszíj áttélnél tudod mire elég???? Max az ujjadat levágni! (Sicc [#kuss][#worship])

J-Steel

Robsy írta: "A lendkerék tartós terhelésnél nem sokat ér."

De azért írjuk ide, hogy van az a méretű lendkerék ami tárol annyi energiát, amivel egy 120mm akácot el tudok vágni.
 Csak nagy.

fn47xk7ei

Bocs, igazad van![#worship] De fenntartom magamnak a jogot, hogy én is tévedhetek![#rinya][#nevetes1]

Jozs

Azért ha lehet ezen ne vesszetek nagyon össze :-/.

fn47xk7ei

Óhhhhh.... ne legyen lelkifurdalásod! Ez itt "rutin mozdulatok" és senki nem fog a forgó fűrésztárcsájába dűlni. Jókat derülünk aztán lefekszünk. Nagy fiúk vagyunk már és jobb mint az altató esti mese. [#wave]

PSoft

IdézA fűrészelés P igénye ugyanúgy számolható, mint pl. az esztergálásé, marásé.

Ebben az esetben is? [#nemtudom]
[#t200p45991#]
E szerint, elég szélesnek ígérkezik a paletta amit annak a szerencsétlen mosógép motornak tudnia kéne.

g89ketty

Én arra a fűrészre minimum 1000W-os motort tennék,amit tartós munkánál a mosógép motor hűtene.[#papakacsint]

000000000

Azt hittem, az előtolásról pl. tudsz valami számszerűt is mondani, ugyanis az tőled függ.

Két állításom van:

1. Van az a kiszámítható előtolás, amivel a fotón látható géppel tudsz majd fűrészelni a ház körül adódó fa anyagok esetén.

2. Aztán sajnos van az a kiszámítható előtolás is, ami még egy másik pl. tízszer nagyobb P-jű motorral se fog menni, hiába cseréled le a mostani motort. Ezért aztán tök mindegy, mit tanácsolnak neked itt mások, akiket halálra "idegesít" az, ha valaki elmélettel is próbál érvelni, tényeket közölni egy műszaki fórumon.

ywathzay

Akkor jöjjön a gyakorlati tapasztalat/ napi rutin. Nekem egy 1 fázisú, 2KW, 2800/min villanymotorral szerelt körfűrészem van. Direktbe van a tengely úgy kialakítva, hogy a D360mm nem lapkás Pilana fűrésztárcsa az asztalba építve vágni tudjon. Kb 130-140mm az amit új lappal átvág. Az új lapot is "kihajtogatom", kb a gyári hajtogatás duplájára. Gyakorlatilag akadály nélkül vágja a 2 éves száraz akácot is akár 130-140mm átmérőben, tolhatom neki nem fogja le a motort, esetleg ha ágkinövésnél az erősebb, sűrűbb rész kerül oda. Amikor kezd elszíneződni a fa felülete a melegedéstől a vágás vonalán, rögtön élezek, nem várom meg míg a lap túlmelegedve belobógosodik.

J-Steel

Az aszinkron motorban az a jó, hogy terhelés nélkül nem fogyaszt sokat. Ha kell az erő, akkor a 2KW-s motorodnál ott van a tartalék.
 De az tény, hogy minél kisebb, annál kevesebb dologra lehet használni.

Szervo motornál még megértem Robsy álláspontját, hogy nem kell nagy Power, a tengelyek mozgatásához, de favágásnál jó a nagy és nem kér kenyeret.