Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

nyiszi

Sziasztok,
Szét kéne szednem ezt a motort.
Van valakinek tapasztalata?

vjanos

Ehh, pedig megörültem, hogy a B-seket C-re cserélhetném grátisz...

Szalai György

Nekem úgy tűnik, hogy nem mindegyik típus vegyszerálló.
Nyilván fontos, hogy milyen oldószert használsz, hátha pont azt is oldja, amit nem kéne.

Szalai György

jani300

Elcseszték ?
Panaszkodni kellett volna csak hogy én nem értek hozzá ,de mostanában nagyon sűrűn levált valamiért ?
Pedig semmi változás nem történt a fogyasztókban ? :)
Én valami hasonló dumát löktem volna .
De haver megbukott a  az eon vizsgán .
Jó helyeken , csak rosszul xelt .

zozo

A panaszomban benne volt, hogy laptop tápegység, automata mosógép, bojler stb. lecsapja hol egyik, hol másik kismegszakítót, de ez nem hatotta meg őket.

Az a baj, már random módon bármelyik országrészből jöhet eonos szerelő, nem ismerem őket. Amikor az oszlopon volt nulla kontakthiba, akkor Pécsről voltak itt szerelők.

Na mondjuk ezt is hetekbe telt elintézni, mert leráztak azzal, hogy a szekrényemhez hívjak vill. szerelőt, mert a mért oldalon van a hiba. Ezt az irodából állapították meg.
Persze az volt az első, hogy minden kötést átnéztem, rendben volt. Csak akkor foglalkoztak velem, amikor azt mondtam, hogy villanyszerelő állapította meg a hibát.

Míg nem jöttek, állandóan feszültséget mértem a fázisokon, mi fog tönkremenni a változó 200-260V-os körön.

jani300

Nekem a tűzfalon a becsatlakozásnál volt nulla hiba , ahol az átfeszítőre csatlakozik a lejövő nulla .
Bementem elmondtam , az mondta a fiatalúr ki kéne nálam kapcsolni a villanyt ...
Nem volt semmi ,balhé vagy ilyesmi .
Megemlítettem persze ezután hogy még nem is mondtam hogy a sok tönkrement lapostévét meg laptopot fizessék ki :)
Akkor mentem be mikor már meguntam léccel pofozni hogy legyen villany .
De kijöttek megcsinálták ,nem volt gond .
A kosaras sofőrjét még ismertem is .
Nem kellet volna semmit javasolnod , csak elmondani a hibát ,oldják meg .Vagy - vagy .Lehet persze az se jött volna be .

dch7hz36

Sziasztok!

Szeretnék kérni tőletek egy kis segítséget!
Itthon csak 1 fázis áram van, ezért frekvenciaváltóról üzemeltetem az összes gépemet. (E2N eszterga, FP asztali fúrógép, köszörű, stb)

Venni szeretnék egy bulgár gyártmányú gépi keretes fűrészt, aminek elvileg dahlander motorja van. Kép alapján meg tudjátok mondani, hogy hogyan tudnám bekötni (3x220V-al), vagy marad a motorcsere, vagy motor áttekercseltetés?

Előre is köszönöm szépen!

Bencze András

Hozzáértők véleményét kérem: öntöttvas mágnesasztal kemencében  történő 400 fokos (kb. 8 óra) hevítése után, milyen vetemedésre, elhúzódásra lehet számítani. (újra kell tekercselni) Köszi.

svejk

Többféle megoldás szóba jöhet, a legegyszerűbb ha mindent eredetiben hagysz és 33 Hz körül hajtod. (az U/f karakterisztikát értelemszerűen kell módosítani, 33Hz/max. kimenő fesz)
kb. 1900/950-es fordulatod lesz és ugye csökkentett teljesítmény.
Én így használtam a marógépem évekig.

Vagy 230/400 V-os autotrafó és 3/3 fázisú frekiváltó.

Vagy kondis feszültségkétszerező és 3/3 fázisú frekiváltó, de ez már bonyi egy átlag polgárnak, és nem is mindegyik frekiváltóval lehet megcsinálni.

dch7hz36

Elnézést kérek, nem teljesen értem! Eddig sima 220/380V-os, delta/csillag kapcsolású motorral volt dolgom, azokat simán be is kötöttem, deltába.
De itt 2 fordulatú motorról beszélünk ami delta/csillag-csillag.
380V deltába vagy csillagba kell kötni?
Miért pont 33 Hz frekvencia legyen a maximum? Nem lesz kevés a 3x220V neki? Nem fog tönkremenni a frekvenciaváltó?

svejk

Dahlander motor, itt nem tudsz átkötni semmit, nem is kell ez benne a lényeg.
A fordulatátkapcsolót -vagy kontaktorokat- kell a frekiváltóval megtáplálnod.
Természetesen csak kikapacsolt frekiváltó mellett szabad majd átkapcsolnod.

Azért kb. 33 Hz mert az U/f karakterisztika szerint kb. ehhez tartozik a 230-250V amit az 1 fázisú bemenővel rendelkező frekiváltóból maximum ki tudsz nyerni.

svejk

Azt nem tudom a gépe egyéb vezérlése hány voltról megy, de gondolom nem lehet egy fűrész valami bonyi dolog.

Csuhás

A te motorodra nem értelmezhető a csillag/delta átkötés. Az belül van valahogy, te azt kívülről dahlander motorként látod.

A korrekt 400V bemenetű frekiváltó 33Hz frekinél ad 230V kimenő feszültséget. A te 230V bemenetű váltódnak ez a maximális kimenő feszültsége így eddig teljesen korrekt módon tudod a motorod meghajtani. Vuheted feljebb a frekit de ott már a kimenő feszültség egyre jobban elmarad a kívánt értéktől, azaz forog a motorod de jóval kisebb a kimenő teljesítmény, azaz túlterhelheted a motorod, ezért feltehetőleg letilt majd a váltó. A freki váltónál nem jó a gyári alap beállítás mert a max kimenő feszt nem 50Hz hanem 33Hz kell kiadni. Így már érthető?

Varga László

Nem is tudom hova tegyem ,de egy vonalfúrót kellene összehoznom.
Nem tud valaki egy egyszerű kivitelt?
Gyári sok van a neten.
Csiga csőtengelyes 1000mmhosszban lenne a kiindulási pont ,videó kép jól jönne.
Aki tudna segíteni azt megköszönöm!