Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

"Mint azt RJancsi javasolta, célszerű az áram stabilizálása"

Miért lenne célszerű? Csak ront a helyzeten az áramgenerátor, ha a vágóhuzal állandó hőmérsékletét szeretnénk biztosítani változó hőterhelések (vág a szál anyagban vagy levegőben van) közepette. A gyakorlatban egy potméterrel állítható megfelelő teljesítmény leadására alkalmas feszülségforrás sokkal jobb megoldás.

000000000

Brrrrr! [#ejnye1]
A kanthal az PTC jellegű, így aztán az biztos nem igaz, amit írtál: "én eddig nem találkoztam vele".

Virbo

Mikor én csináltam a homlokzatot kaptam kölcsön egy trafót meg a vágót. A trafón volt 5-6 kivezetés a szekundernek, kísérletileg lett rákötve a megfelelőre. A huzal teljes hossza cirka 130centi lehetett,  105-110 hasznos hosszal. Így kaptam tudományosan "beállítva". [#vigyor] Sajnos nem mértem meg a szekundert.
Vágáskor bekapcs, ha végzett kikapcs. A második vágás után már ráérez az ember a sebességre, totál felesleges bonyolítani. [#kacsint]

Persze nem tudjuk mire is kellene, de ha ilyen munkára akkor bőségesen elég ez a kőkorszaki megoldás.

fn47xk7ei

Az én tapasztalatom saját készítésű "nikecell" vágónál: 250 W-os 24 V-os transzformátor tirisztoros (fázishasításos) szabályozóval 1100 mm hosszú1 mm-es huzal vált be. Ezt a huzalt rugóval feszítve mindkét végén de az áramot nem a két végén kötöttem rá a vágó huzalra hanem egy-egy "kopasz" sorkapocs felhasználásával mindig állítható volt a hossz ugyanis a vágott anyagban máshogyan hűlt a huzal mint a szabad részen és ez így nem volt nekem jó. Gyorsabban tudtam tolni az anyagot ha csak annyit fűtöttem a huzal részen amennyi dolgozó rész volt.

000000000

Ez is egy megoldás, de azért komolyabb és igazi habvágókhoz ez kevés, és korlátozott megoldás. Értem én, hogy neked akkor egyedileg elég volt, és "működött". Tudod ezen a Hobby Fórumon ránézésre minden működik mindenkinek. [#conf] Persze az igazság az, hogy ha jobban megnézzük, kielemezzük az igazságtartalmát ezeknek a "működéseknek", messze vannak az ideálistól, optimumtól sok esetben.

Egyébként meg terveztem, és készítettem már habvágó huzal teljesítmény vezérlőket. 300 W-ig folytonosan (pl. potméterrel), akár vágás közben is állítható kivitelben. remekül teszik a dolgukat.

fn47xk7ei

Próbálkoztam persze vékonyabb huzallal is de nekem a teljesítménye miatt nem tetszett, nem volt türelmem lassan tolni az anyagot.

000000000

"tirisztoros (fázishasításos) szabályozóval"

Nem szabályzó az, hanem csak vezérlő.

És még az se biztos, hogy tirisztor volt az, hanem triac. Mert ugyebár a tirisztor csak egy irányba vezeti az áramot, így 1 darabbal egyenirányítás nélkül csak a félhullámot hasítgattad igen korlátozott viszonyok mellett.

fn47xk7ei

Igen, igazad van, slendrián fogalmaztam.

g89ketty

Lehet, hogy egy híd kozepére tette?

fn47xk7ei

Nem, nem, tényleg rosszul írtam. De akkor egy normál "kidobott" fényerő szabályozó volt a kezem ügyében, bekötöttem a biztonsági 24 V-os trafó primer körébe- működött, oszt "hagy menjen". Tudom nem induktivitásra van tervezve de 10 forintot sem ért az egész mégis több építkezést le tudott aztán szétszedtem. Egyszerű elektronika, egyszerű mechanikával (vízszintes-függőleges vágással).

Szalai György

Gondolom, egy trafó primer oldalát szabályozta (vezérelte) vele.
Az olcsó triac előtti időkben egy darab tirisztorral volt szokás egy graetz kocka DC oldalát kapcsolgatni, miközben a terelés az AC oldalán volt.
Igy a terhelés felől nézve, az egyetlen tirisztor, mindkét félhullámot kapcsolgatta.
Némelyik fázisszög vezérlés visszacsatolással is el volt látva, igy azt már lehetett szabályozásnak is nevezni.
Hogy menyire volt optimális, vagy célszerű az adott feladatra. . . Akkor úgy kellett élni. Most meg így lehet.
A kidolgozott megoldásod részleteit, gondolom nem tennéd közszemlére, de megtudhatunk róla elveket legalább? Mi alapján, mit szabályoz?

fn47xk7ei

Mostanában is megtörtént, hogy a kínai ponthegesztő vezérlő elektronikában gyárilag beépített 100 A-es triac-ot kiszereltem és helyette két darab nagy teljesítményű ( 100A, 1500 V) tirisztort tettem bele ellenpárhuzamosan. Tesztelések alapján működik. "Ámen"- Úgy legyen!

Rabb Ferenc

Nálad a pont! [#eljen]

RJancsi

Ez a változtatható helyű betáp jó ötlet! És miért jó, ha mindét végén rugó van a huzalnak? Nekem csak az egyik vége rugós de így is működik.

RJancsi

... Nincs a spulnira ráírva, hogy PTC jellegű. Svejk [#t200p45813#] -a nekem azt sugalta, hogy nem az. Hajlamos vagyok hinni egy nálam jobban hozzáértőnek.