Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

papa49

Sziasztok.
Megrajzolok valamit egy programmal, amiből a program generál kódot lézerhez, vágáshoz és gravírozáshoz. Ennek a negatívját hogy tudom megcsinálni? Köszönöm ha Valaki segít.

RJancsi

A vágás egyszerű, egy szövegszerkesztővel felcseréled a lézer be és ki kódokat. Nálam ez az M3 és M5. De kell egy "közbenső" fiktív kód, mert ha pl. első lépésben az összes M3-at M5-re cseréled már csak M5 lesz és nem tudod ebből mit kellett volna M3-ra átírni.

papa49

Köszönöm. Éreztem hogy béna vagyok. Nekem M10 kapcsolja be 0-255 között és M11 kapcsolja ki. Szerintem fog működni, tudom fizikálisan is szabályozni a teljesítményt.

RJancsi

Ezért írtam csak a vágást, mert ha pwm szabályzás is van (árnyalatos képest gravírozol), akkor nem ilyen egyszerű az invertálás. Ott az tűnik a legegyszerűbbbek, ha a képszerkesztőben invertálod a képet és utána csinálsz belőle g-kódot. Ezt a vágáshoz is megteheted...

3vv2btrhv

Win10-ben hol van a jegyzettömb ?

RJancsi

Ha a kereső ablakba elkezded beírni akkor is feljön, egyébként a Windows kellékek-ben kéne lennie.

3vv2btrhv

RJancsi

De ha pl. egy g-kódot tartalmazó fájlt szeretnél szerkeszteni vele, az intézőben a fájl névre jobb egérgomb, a felugró ablak tetején "társítás", az újabb felugró ablakban meg ott kell lennie a jegyzettömbnek is. Ha ráklikklesz azzal fogja megnyitni a fájlt.

J-Steel

Jogos a kolléga kérdése. Régen notepad volt, most már editor lett a neve.

remrendes

Nálam nem. Mondjuk én Notepad++ párti vagyok.

dtb

Jogos! :-)
A notepad++ is nagyon hasznos, nálam még mindig telepítve van a Notepad2 is, ...és nincs többet idióta windows csökevény.

TBS-TEAM

A legegyszerübb asztal bármely pontján jobb egér gomb,
 új és szöveges dokumentum  bal egérgomb [#kacsint]
József

zozo

-ja, utálom én is, hogy az ugyanolyan karakter kódolású linuxos doksit hibákkal jeleníti meg az összes winfos alkalmazás.

KoLa

Visszafelé viszont jó!
A mach3 gkódjait nem gond, Linuxcnc-re átvinni.

pacman123

Sziasztok!

Nem tudom a fórumon mi a "szokás" - első hozzászólásként illik talán bemutakozni. Az adatlapomon igyekeztem ezt megtenni, ehhez még engedjetek meg pár gondolatot. Maga a technika már gyerekkoromban megfogott, a Nehézipari Műszaki Egyetemen (most már Miskolci Egyetem) akkoriban megrendezett MicroCAD-eken láttam ilyen gépeket. Aztán kikerült az életemből, a kockaIT vonalon hasítok (oktattam, aztán most már 1X éve üzemeltetek), a kenyeremet mai napig azzal keresem. De így a B-oldal környékén megint elkapott a gépszíj, és miután belejötem a hobbiasztaloskodásba, pár - a hobbimhoz kötődő - csiszológép építése után leesett, hogy kell nekem egy CNC :) Mivel az első ilyen gép ami a kezem közé került (egy kicikínai "3018-as") nagyjából 1 éve történt, így még a szabatos kifejezéseket is gyakorlom. Tudom, hogy a limit switchekre nem illik "a tengelyek végén azok a kattogó kis izék" -ként hivatkozni, ... de van még mit tanulnom, az építő jellegű javításokat minden mennyiségben megköszönöm. Eleinte biztos csak tanulok majd tőletek, de ha lesz rá lehetőségem majd szeretnék vissza is adni abból, amit itt kapok. A céncézést abszolút hobbinak szánom, viszont látom az "Épül a gépem :::" topikokat is - hát csak pislogok mint hal a szatyorban [#guluszem1] hogy milyen csodákat hoztok össze, és gondolom van aki keres is vele, nem csak kiadásnak szánta. Nos az én gépem még bőven "T" betűs, illetve klasszikus értelemben "keresni" nem szándékozok vele. Azt hiszem. Egyelőre [#vigyor]

És akkor jöjjön a kérdés: VFD. Ilyen VFD, és TB6560 3 tengelyes vezérlő, ez a változat. Sajna csak utólag esett le, hogy ennek a vezérlőnek nemigazán van PWM kimenete, sem 5 sem 10V-on. Viszont a marómotort remekül kapcsolgatom ki/be vele (Mach3-ból, ha ez számít). A kérdésem az lenne, hogy én vagyok a béna, és nem találom a VFD-n azt a PDxxxx kombinációt, amivel a motor programból kapcsolható (M3/M5), de a fordulatszámot a VFD potméterével állíthatom? Vagy ezek a VFD-k nem is támogatják ezt a "vegyes" üzemmódot. Illetve: ne is szenvedjek vele, szerezzek be egy normális vezérlőt+breakout boardot -> ez tervben van, nemcsak a PWM hiánya miatt. Csak arra gondoltam, amíg ez megtörténik legalább az M3/M5 menjen kódból, a fordulatot meg hozzátekerem. De ha ez nem életszerű - akkor marad a VFD vezérlőpanel használata, aztán majd kerül a kosárba később valami jobb vezérlő.