Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fpd0kbd4

Sziasztok!
Kérném hogy valaki erősítse meg,hogy a képeken látható motor dahlander avagy nem.

Előre is köszi.

jani300

svejk

fpd0kbd4

Köszönöm mindkettőtöknek.

JZoli

Tiszteletem az uraknak.
A napokban kért meg az öcsém egy "vezérlés" elkészítésére, de sajnos tapasztalat híján tanácsot kell kérnem, és úgy gondoltam, hogy nem áll messze ennek a fórumnak a dolgaitól, így itt kérdezek.
 Van egy lemezteknő, amiben olajszerű folyadék van. Ez fölött van egy csapágyazott tengely ami fél collos csőből van és kb egy méter hosszú, erre a csőre rá van hegesztve négy darab 500mm átmérőjű 2mm lemezvastagságú lemezkorong amik kb 100mm-re vannak egymástól. A korongok a sugaruk 80%-áig belemerülnek a folyadékba. Ezt a tengelyt kellene forgatni úgy hogy percenként egyet- max kettőt forduljanak. Az egész forgó tömeg 8-10 kiló lehet maximális esetben. A kérdésem az lenne, hogy mivel lehetne ezt ilyen lassan forgatni. Ő a hegesztésben és esztergálásban van otthon, én meg inkább az elektronikában.Ha valakinek volna ötlete ami nem arany árban van azt szívesen fogadnám. Még annyit, hogy ha beválik akkor 3 darab ilyenre lenne szüksége, bár ez még a jövő kérdése.

J-Steel

A tengelyre mekkora forgatónyomatékot kell kifejteni? Hajt valamit, vagy csak forog?
Mert ha csak forog, akkor gyors és csúnya megoldás lehetne venni egy mikrohullámú sütő tányérforgató motort. Kis teljesítményű, de a sok áttét miatt a tengely megfelelően tudna forgatni.

fn47xk7ei

Szia Zoli. Léptető motor nem jó? Olcsó és ugyancsak olcsó hozzá egy meghajtó elektronika is. 3 darab egyformát sem nagy kunszt összeszedni.

J-Steel

Most én jönnék a béna problémámmal, a káoszban rendet kellene tenni:
Ugye a colos menetekből létezik párhuzamos és kúpos.
Főleg folyadékokkal való dolgokra használják a kúpos menetet, hogy létrejöjjön a szerelvények zárása. Mert ott nem folyhat, sajnos a folyadék mindig könnyebben talál kiutat mint az ugyanolyan nyomású gázok.

Sok külföldi fórumon előkerül a téma, és mindenki mást mond.
Tehát a kérdés: Ha a külső menet kúpos a gyakorlatban, akkor a belső menetek párhuzamosak, vagy az is kúpos?
 Valaki azt mondta, hogy ha mindkettő kúpos, akkor nem tud jól zárni csak akkor ha az egyik ilyen a másik olyan, mert akkor mindig van egy pont ahol jól zár.
 Ha átgondolom arra jutok, hogy ha  mindkettő kúpos szerintem ugyan összeszorulnak, csak ez az erő a teljes felületen eloszlik, míg a kúpos párhuzamos esetben csak egy vékony gyűrű mentén fejti ki, tehát erősebben nyomódik össze.
 Puffertartályokat általában belső menetes kivezetésekkel gyártanak le. Vajon kúpos-e az a belső menet? Esetleg valaki meg tudná nézni ha van egy kéznél?

J-Steel

26-os ötrétegü csö és külső menet, mindez 90 fokos könyökben
Nekem nem tűnik kúposnak.

fisrcxuk3

Én még belső menetes  kúpos vizes idomot   nem láttam. Csak nagy nyomásút, de azt is tömítő pasztával együtt.
 A pufimon sima hegeszthető karmantyú van.

fisrcxuk3

És a mai réz idomok sem kúposak többnyíre , teflonnal működik a többsége,itt nincs elég hely a kócnak, mint a horganyzott  régi öntvényeken. Ill, akár mehetne ez is kóccal ha lenne igen finom hosszú szálú belőle.

TBS-TEAM

Ne aggódj nem leszel sokkal okosabb mert mindent mindennel össze vissza tekerget mindenki mindennel legyen az víz gáz stb.. szerelő is.

Acélt rézzel műanyaggal réz acél felváltva össze vissza ilyen olyan menet mindegy.

A Loctite 55 korszerű fejlesztés, mindenre is jó, úgy tervezték, hogy jó legyen mert a felhasználó úgy sem vesz figyelembe semmit.

A Teflon szalagot gőzre fejlesztették de egy ideig még a gázszolgáltatók is használták de nem vált be (mert gözre lett tervezve).

A régi kenderkócot hiába kenték be faggyúval mégis kiszáradt gázok hatására, folyadékokra jól szolgált de idővel elrohad.

Léteznek folyékony tömítők is. [#taps]
József

gaben

A zsírzás adagolóimon az összes patron és csatlakozó kúpos, valamint a zsírzótömbökben lévő menetek is kúposak.
Mondjuk ez érthető is, hiszen 40 bar nyomást kell kibírnia a cuccoknak.

JZoli

Szia!
Jó lenne ez a léptetőmotoros dolog, sőt talán még 1-1,5 Nm-es motorom is lenne, de hol lehet venni hozzá olyan vezérlőt elfogadható áron, amihez nem kell számítógép?

fn47xk7ei

Az Ebay-en biztosan találsz 2000 Ft magasságában. De talán a vaterán is szétnézhetsz, én most nem tettem meg.