Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

Én is szenvedtem miatta, mert mindig az hiányzott ami pont kellett volna. Szerencsére tényleg sok volt, néha át tudtam számolni a készletben lévőkre. Ha mégse, akkor előbb cserekereket gyártottunk :)

Vetesi75

Az +1 tengely az még kevés, még valamivel osztani/forgatni is kell.

Vetesi75

Ismerős... Faragni egyet még mindig gyorsabb, mint a Magyar Posta.  :)

svejk

Őőőő... ??

Főorsó a szerszámmal bedöntve a megfelelő fokban azon encoder és annak a jele vezérli a forgatót amiben a munkadarab van
Az X és Y pedig a fogásvétel és az előtolás.

A Z ugye nem játszik ilyen esetben.

jani300

Igen ,de nem ugrott volna be .

jani300

B Zoltánnak is van menetvágásra hasonló megoldása esztergán .

Vetesi75

Amennyiben egy hagyományos felturbózásában gondolkozunk, akkor igen. Ez már volt, hogy működött nálam is ütőkéssel. (nem fogaskerék)

B.Zoltán

Most éppen a lefejtő maráson is ügyködünk, de már túlbonyolítjuk és lassan halad a dolog.

jani300

Erről vélemény ?
Ez mindig fúrta az oldalam hogy hogyan lehetne egyszerűen megoldani .

Miki2

Erröl a dologról már 2019 áprilisában kezdtük az értekezést.
Aztán valamiért elhalt a téma.
Pedig biztosan sokunkat érdekelne egy ilyen elektronikus osztófej.
Persze kell hozzá a forgató.

ANTAL GÁBOR

2015 augusztusában írkáltam erről és feltettem egy videót a táramba ( UCCNC lefejt g33) . Ahogy a menetvágásnál létrejön a korrekt szinkron a főorsó és a hosszán között ugyanúgy létrehozható a szinkron a főorsó és a forgató között . ( persze hogy mit programozunk "menetemelkedésnek" az ki kell előre számolni

DE van másik lehetőség is : a főorsó encoderének A/B jeléből egy jó minőségű quadratúra dekóderrel step/ dir jeleket generálunk ami aztán belemegy egy olyan ipari szervó vezérlőbe aminek van széles tartományú elektronikus gear ja .
 Ez is korrekt szinkront eredményez . Sok esetben a quadratura decoder is elhagyható mert a vezérlő tud fogadni A/B jeleket is
Egyszerűbb esetben ( pl az én lengőkéstartós sokszögesztergám ) még a gear is elhagyható ) Hatszöget akarok esztergálni adott főorsó encoderrel  adott kinematikájú lengetéssel .  Célszerűen megválasztott főorsó encoderrel , adott kinematikával, adott szolga motor encoderrel gear állítás nélkül is hatszög képződik

fektiforg

Én már készíttetem 2012 -ben egy omron-yaskawa servo elktronikus gear-ja segítségével, egy elektronikus osztófejet
azóta is teszi a dolgát... meghajtó enkoderét fellehet fűzni a főorsóra, x tengely orsó végére, valamint kézzel 1 fordulatot biztosító tekerővel lehet működtetni.
A servo vezérlő 1 paramétere segítségével (pn 203) a gyakorlatban előforduló bármilyen fogszám elkészíthető.
Ha jól emlékszem (szigma II) a vezérlő, számítógép nélkül paraméterezhető . Egy videjó, hogy müködik:

bobak.denes

Sziasztok !

mindenkinek köszönöm a segítséget a fogaskerékkel kapcsolatban.
Vehetnék is készen, de az alkotás öröme akkor hol lenne ,egyébként is mindjárt nyugdíjas leszek tehát készítek fogaskerekeket.

viszont lenne még egy kérdésem olyan megoldás érdekelne ,hogy hogyan lehetne olyan orsózó hajtást készíteni aminek az egyik tengelyének hajtáshoz szükséges nyomatéka szabályozható .
ez így nem biztos hogy érthető

van egy műanyag lemezem kb 50 cm széles és az egyik oldalára fém bevonat van kasírozva.
ezt szét kellene választani külön a bevonat ami kb 0,1 mm
és külön a hordozó műanyag lemez ami 2mm vastag
nagyon jól széthúzható.
olyan szerkezetet szeretnék csinálni hozzá ami két orsó egy hajtóműves motor meghajtaná az egyik tengelyt a másikat áthajtanám innen és mivel a műanyagos sokkal nagyobb átmérőjű lesz a másikat egy csúszó kuplunggal kapcsolnám   össze. és ki korrigálná az átmérőből adódó különbséget.
így egy motorral megoldható lenne és nem kellene széthúzás közben fordulatszámot állítgatni.
nem elektronikus megoldást szeretnék hanem tiszta mechanikusat.
ha valakinek volna ötlete vagy már találkozott ilyennel és ha megosztaná velem sokat segítene.
én olyan kuplungra gondoltam aminek a megcsúszási nyomatéka állíthat.
vagy csinálni ilyet, de hogyan ,vagy egyszerűbb lenne készen venni ilyet.
ebben kérném a segítségeteket.

előre is Köszönöm

üdvözlettel Dénes

B.Zoltán

Nincs elfelejtve, csak a menetvágóval szórakoztunk sokat.
A program részek már megvannak, a ferde fogaskerék vágás technikáján dolgozunk most, hogy az korrektül szinkronban történjen.

Miki2

Akkor még mindig türelmesen várok.