Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

Van egy impulzusos ponthegesztőm, ami rendre elküldi a 16 A-es kismegszakítót. (20 A valójában az ajánlott)
Mivel a 10 impulzusos hegesztés is csak pár tized másodperc ideig tart, arra gondoltam, kéne beraknom a primer oldalra párszáz µF üzemi kondit.  

Megoldás lehetne? Feleslegesen nem vennék...
Vagy mit javasolnátok, hogy itthon is tudjam használni?

gaben

Kérj C karakterisztikájú kismegszakítókat az Eon-tól, lehet az is elég és ingyen van. ;)

zozo

Az a lomha leoldású?  Hát ideje lenne cserélni, mert sokszor egy kapcsolóüzemű táp bedugása is leveri. Köszi, utánanézek.

gaben

Igen, de persze nem reklámozzák, mert ugye a mögöttes hálózatot is jobban igénybe veszi.

Szalai György

Nincs is már másmilyen rendszeresítve, csak C.
Nem reklámozzák, reklám nélkül azt rakják fel, ha cserélni kell a régit.

zozo

Hát itt már ideje cserélni, mert kb. 35 éves Bakony Műves kismegszakítók vannak a méretlen oldalon.

Szalai György

Az még lehet L karakterű.
Ha elromlik, (vagy indokolatlanul leold mert elöregedett) mehet fel a C-s.

zozo

Köszi mindkettőtöknek, intézni fogom a cserét.

mex

J-Steel

Idézet:
Aknai Gábor
"Kérj C karakterisztikájú kismegszakítókat az Eon-tól, lehet az is elég és ingyen van."

Idézet:
Szalai György
"Nincs is már másmilyen rendszeresítve, csak C.
Nem reklámozzák, reklám nélkül azt rakják fel, ha cserélni kell a régit."

Van erről egy sztorim. Démász, Szeged. Most 2020 szeptemberben kaptam új mérőhelyet a kerítésnél 3 fázissal.
 Mondtam a regisztrált villanyszerelőnek, hogy tegyen be C-karakterisztikájút, mert a mögöttes kismegszakítók B-sek, és ha lekapcsol akkor ne kelljen már mindig kimenni a kerítéshez.

Azt mondta, hogy csak ipari fogyasztóknak adnak C karakterisztikájút. Magánemberek B-t kapnak.
 A C kismegszakító ugyanis tartós üzemben képes a névlegesnél nagyobb áramot átengedni, és ez a fogyasztó-szolgáltató szerződésétől való eltérést jelenti.
 A szolgáltató ugyanis vizsgálja, hogy a meglévő rendszer a rajta lévő fogyasztókkal elbírja-e a többletterhelést.
 Kb 4000FT/Amper áron lehet a következő biztosítékméretre váltani. (kivéve ha 1 fázis van, mert akkor 32 A-ig nem kell fizetni)

Érdekesség, hogy decemberben villogott a házban a LED villanykörte, a mosógép motorjának is furcsa hangja volt. Megmértem a fázis feszültséget és 205V-ot mutatott a műszer.
 Kimentem a fő elosztóhoz, és átméricskéltem a 3 fázist. Az egyik 205V a másik 221V a harmadik 230V értéket mutatott. Aznap estétől áttettem a házat a másik fázisra.
 Megnéztem a szolgáltató milyen feszültségértéket szavatol, és ez a 205V még a tolerancián belül volt.

Ha az egyszerű fogyasztókat vizsgáljuk, mint porszívó, vízmelegítő és flex, a kisebb feszültségen kisebb teljesítménnyel üzemelnek, kevesebb áramot vesznek fel.

De a kapcsoló üzemű tápegységek, úgymint inverteres hegesztőgép, az ugyanolyan teljesítmény leadása érdekében nagyobb áramot vesz fel, és úgy leodhat a biztosíték, ami azelőtt kifogástalanul működött.

RJancsi

"kivéve ha 1 fázis van, mert akkor 32 A-ig nem kell fizetni"
Ha jól tudom ez nem fázisfüggő. Ha 3x16A-t kérsz, akkor a 3x16-32=48-32=16A után kell a hálózatbővítést kifizetni.
Elvben azt is megteheted, hogy 3x10A-t kérsz és akkor nem léped túl a 32 A-t, vagy nem egyforma áramot kérsz a 3 fázisra, pl. 2x8 + 16 A-t. Nem túl életszerű, de lehetséges.

Szalai György

,,Mondtam a regisztrált villanyszerelőnek"
Mert nem a tanácsaiért fizeted, hanem a munkájáért.
Ha bővítést kérsz a szoláltatótól, az a regszer-nek bevételt jelent. Ingyen tanácsadásból felkopik az álla.
Hát úgy törekszik tanácsolni, hogy némi bevétele is legyen belőle.
Így működik a regszerelő. Sokba fáj neki, hogy az lehet.

gaben

Köszi, de eonos voltam, tudom, hogy mi miért van. ;)

gaben

J-Steel

Egyébként nekem nagyon az az érzésem, hogy szolgáltatója válogatja, hogy mi hogyan történjem.

Kiderült ugyanis, hogy a regisztrált villanyszerelő nem mehet be csak úgy egy villanyszerelési boltba, hogy vegyen kismegszakítót, amit aztán felszerel a mérőszekrénybe és leplombál.
A megszakító csak NKM-es lehet, amit a szolgáltató raktárából adnak ki.
 Volt már olyan, hogy a raktárban nem volt bizonyos méretű, ezért hetekig állt a munka, nem tudták átadni másnak a szekrényt.
 Amikor leszereltettem az vezérelt áramot, a szolgáltató kicserélte a nappali áram őskövület kismegszakítóját. Két hónapra rá kaptam meg az új mérőhelyet. A régi szekrényből az új 25A-es NKM-es biztosítékot nem dobták el, hanem eltették ínségesebb időkre.