Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Még tényleg reggel volt :(
utána rájöttem hogy Elektron kérdésében volt az 1000 fordulat említve..
De ha már így benne vagy azt is kiszámolhatnád mennyi idő is kellhet akkor Elektronnak az 1000-es fordulathoz.
Mert ugye volt a 4536-os kérdés...
Jöttek ott a ms-os gyorsulások meg egyebek, de  
gondolom arra menne ki a játék hogy egy adott motor és mecanikával kb. mire számolhatna az ember.

Csak hogy nehogy valaki azt a következtetést vonja le hogy egy léptető 10-szer jobban gyorsul üzemi körülmények közt mint a szervo.

43pbwjg8s

Itt vannak a morse kúp szabványok.
NEm a legújabbak, de használhatóak.
Sajnos ha kisebbre veszem a felbontást már olvashatatlan.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/gepeszet/" TARGET=_fnew>morse szabványok

s7manbs8

Jó, hogy kérdezed, éppen a differenciálegyenleten dolgozok, megpróbálok egy grafikus ábrázolást is mellékelni az eredmények mellé majd, ha eljutok odáig. Csak ez a fránya MathCAD Explorer 8 korlátos verziójához előbb meg kell építenem egy kis robotot, ami a billentyűn beüti a szövegszerkesztőben beírt képleteimet, mert eltárolni azzal nem tudom, ahhoz meg nincs kedvem, hogy ha egy valamit elírok, amiatt be kelljen írni még egyszer. Meg így használható lesz később is.

Szalai György

A képletedben lévő In az mi és mekkora értékkel vetted figyelembe?

x4rhew5r3

Az ln azaz természetes logaritmus...

s7manbs8

Szalai György

„logarithmus naturalis” Köszi.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Nemj%f6nki/nemj%f6nki1.jpg" TARGET=_fnew>Próbálok én is agyat növeszteni, de nem megy!
Mit csinálok nemjól?
Kéne egy kis matek korrepetálás. Segítsen valaki, legyen szíves!

000000000

A mH=0.001H. Ennyi, és már stimmel is...

Szalai György

Úgy látszik sajnos, én már fafejű maradok. Szégyen, főleg ilyen jó társaságban.
Nekem ez nem jön ki 6,6ms-ra sehogyan sem és képtelen vagyok rájönni, hogy miért nem.
Próbáltam az induktivitás értéket megváltoztatni a képletben, nagyságrendekkel lefelé és felfelé is. Nekem ebből nem lesz 6,6ms.
Világos, hogy a milli, az ezred része az egésznek, de ez engem nem vitt közelebb a megoldáshoz.
Hálás lennék, ha lépésenként levezetné valaki a számítást, az eredményig. Akkor nem kéne korrepetáló tanárt fogadnom.

s7manbs8

A legfelső sorban, a jobb oldali legszélső kifejezésből, hogyan jött ki a 2. sor első kifejezése ? Az "ln " tag hova lett ?

Az ln függvény és általában más is, az utána következő tagokra vonatkozik, nálad, ha jól látom az 1.8/1 kifejezésre vonatkoztattad, így lett rossz az eredmény, az ln((40-3)/40) értékét számold ki, majd szorozd meg 1.8-cal. persze még 0.001-gyel is a mH miatt.

Szalai György

Igen, az 1,8 természetes logaritmusa 0,587
Excel-ben    =LN(1,8)  Hát itt a hiba.
Köszönöm a segítséget, átírom!

s7manbs8

Úgy akkor lehet próbálni más értékekre is könnyen, Excell-ben, ha be lett írva.

Egyébként, ha az elérni kívánt fordulatszámra megnézzük, hogy hány százalék nyomatéka van, az adott motornak, akkor reális gyorsulási értéket is kapunk, ha lineáris gyorsítást használ a meghajtó szoftver. Pl. ami itt kijön, ezt mondjuk megszorozva 1/0.15-tel, kb. az a valóságban elérhető reális gyorsítás egy ilyesmi motorra.

Szalai György

Az  =LN((40-3)/40) értéke -0,07796
Ha ezt megszorzom =0,07796*1,8*0,001 az eredmény -0,00014
Már nagyon szégyenlem.

s7manbs8

Ne szégyeld, én írtam hülyeséget, megnéztem a papíron, ahol számoltam.

t=-L(ln((U-RI)/U)/R , a képlet.

A jó eredmény 0.14ms, gyorsabb lett a motorunk !