Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az nem is rossz. éppen azt számolgatom, hogy ami nekem is van az végül is mennyit tud kb. léptetővel, vagy 1000 mm/percre beállni.

43pbwjg8s

MSZ 460-1
Itt most nem nagyon van időm átméretezgetni a szkennelt oldalakat (és TIF ben is van) de este kiteszem.

43pbwjg8s

Fogadjunk hog ya gyereket otthon ugy hívod hogy kisbicska! Esetleg zsebkés. :) :) :)
(Bocsánat! Csak vicc tudod, de nem hagyhattam ki!)

Bicska

Az még arébb van, vagyis úgy tervezem:)

Bicska

keri

Kiszámoltam.
Az indukció, a belső ellenállás a határ áram és a tápfeszültség ismeretében az elektronikai alapszámítás ez.
Tettem ezt azért mert saját magamnak építem a vezérlőt, de az áram visszacsatolás megoldása macerás, ezért kiszámoltam hogy mennyi ideig kell bekapcsolni a teljes tápfeszültséget, hogy elérje a névleges áramot. Ez után pedig kiszámoltam hogy milyen kitöltési tényezőre van szükségem hogy meg is tartsa ezt az áramot.

Az én motoromnak elég nagy a tekercs indukciója, ezért 3.xxx ms alatt éri el a szükséges áramot, vagyis ennyi idő alatt tud álló helyzetből kialakulni a névleges nyomaték.
Ez elég alacsony fordulatot tesz lehetővé az általam alkalmazott feszültségen, de ezen fordulatot azonnal (3ms) alatt el tudja érni. Ezen fordulat felett, már egymás ellen kezdenek dolgozni a tekercsek illetve bipolárisban nem tudja elérni a névleges áramot az indukció miatt, vagyis a nyomaték rohamosan csökken.

keri

Ja és az egészet arra írtam, hogy nem tudja 0,5ms (vagy nem tudom mit írtál már) felgyorsulni a motor, mert a valóságban sok más tényező is beleszól.
Tehát a névleges nyomatékot viszonylag gyorsan eléri, de csak alacsony fordulatokon tudja tartani, a fordulat használható tartományba növelésével rohamosan csökkenő nyomatékkal kell számolni, ami növeli a motor felpörgési idejét akkor is ha csak üresen pörgeted.

s7manbs8

Mert mennyi az a tekercs indukció érték ? Mennyi feszültségről üzemel ? Kíváncsi lennék rá, hagy számolgassak én is. Ha az a motor 200 lépés / fordulatú akkor 1000ms /3 ms = kb. 330 impulzus egész lépésben, ami kb. 1.6 fordulat/s, ami durván 100 rpm, eddig tartja kb. az eredeti nyomatékát, a grafikonokon, amit a gyártók is kiadnak, ilyesmi, olyan 300-as fordulatnál már csak 50%, 6-700 nál 20-30%-os nyomatékuk van, pont ezek miatt.

Így az ideális esethez képest, ha még a gyorsulásuk értéket a sebességtől is függővé tennénk, nem lineárisan maradna, akkor is vagy 1/3 1/4 átlag gyorsulással számolhatunk, amit Tibor45 barátunk is írt, a 3 ms körül ezt szorozzuk meg 4-5 -tel, ettől kevesebb idő alatt nem tudunk felgyorsulni ezekkel a megadott határértékek esetén.

keri

Nem tudom már mennyi a pontos érték, de a TAU az 26ms, 45Vról hajtom, és ez egy 5 fázisú 500lépéses motor. 1,5A-t terveztem neki, mert ezzel megy stabilan.

Egy modern léptető motornak kisebb az indukciója is, meg az ellenállása is, ezért az gyorsabban képes elérni a szükséges áramot.

keri

keri

Ja és kb. 1 ampert ér el 3ms alatt

s7manbs8

Közben csak magamtól számoltam valamit:

http://belaworld.extra.hu/step_calc/time_3a.jpg" border=0>

s7manbs8

Ez is valami reális adat, ilyesmi motorok vannak, ha szétnézünk a kínálatban.

svejk

"Az én motoromnak elég nagy a tekercs indukciója, ezért 3.xxx ms alatt éri el a szükséges áramot, vagyis ennyi idő alatt tud álló helyzetből kialakulni a névleges nyomaték.  
Ez elég alacsony fordulatot tesz lehetővé az általam alkalmazott feszültségen, de ezen fordulatot azonnal (3ms) alatt el tudja érni."

Még reggel van, de ha 3 ms alatt épül fel a mágneses meződ akkor az ezres fordulathoz "fel kell lépegetned", tehát sokszor 3 ms idő kell hogy elérd. Van ugyan a léptetőknek egy un. start-stop frekijük amit rögtön fel tudnak venni "egységugrásszerűen", de ez messze az 1000-es fordulat alatt van...
Akkor hogy is van ez??

keri

Honnan veszed, hogy 1000es fordulatot tud a motorom?
200RPM-et tud azonnali indulással, mivel 3ms a mágneses mező kialakulása, és 100szor kell felmágnesezni fázisonként, egy fordulathoz, ezért ha kiszámolod ennyire jön ki és ezt gyakorlatban is tapasztaltam.
Valójában kicsit gyorsabban is mehet azonnali indulással, de nem sokkal.