Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Tévedsz, nem szükséges hallható tartományba esnie a PWM-nek.

Gondold el. Bekapcsolod a tekercsre a feszültséget, megvárod amíg eléri a szükséges áramot, majd lekapcsolod. Akkor lassan a már ismert függvény szerint, elkezd csökkenni az áram, ha visszakapcsolod akkor pedig megint elkezd növekedni.
A kitöltési tényezőt úgy kell beállítani hogy pontosan annyit essen mint amennyit emelkedik egy perióduson belül.

A PWM frekvencia lényegtelen. Lehet nyugodtan a hallható tartomány felett. (nekem 20kHz)

A frekvencia növekedésével csak az áram ingadozása fog csökkenni.

Más megközelítés:

Az indukció látszólagos ellenállása a frekvencia növelésével növekszik. DE az egyenáramú összetevővel szemben továbbra is zéró ellenállást tanusít, ezt pedig a kitöltési tényező határozza meg.

Vagyis a stabil áram tartáshoz szükséges PWM kitöltési tényező a tápfeszültség, az ohmikus ellenállás függvénye. A frekvencia nem szól bele, így az induktivitással nem is kell kalkulálnod.

Ha már az elején a kiszámolt kitöltési tényezővel gerjeszted a tekercset akkor is eléri a kívánt áramot, de jóval lassabban, ezért kell rádurrantani a teljes kakaót amíg el nem éri a kívánt áramot.

ywathzay

Hosszú távú tapasztalatom még nincs, két hete kevertem be belőle, még jó. Most vettem először én is, a törzshely csapágyboltomban kínálták, gondoltam ennyit rászánok egy próbára, eddig elégedett vagyok vele.

4um5b65d

Akkor még ne igyunk a medve bőrére.....pár hónap múlva többet tudunk.... :)

s7manbs8

Én egy olyan PWM-es meghajtóra gondoltam, ahol fix kikapcsolási idejű működés van, és ott teljesen lemegy az áram, 0 szintre, viszont amit te írsz, azt pl. két komparátorral kell figyelni, hogy a beállított áram alatt egy kicsivel már vissza is kapcsoljon, ekkor a frekvencia meg nő tényleg, na ilyen kapcsolást még nem építettem, de nem is láttam eddig. Tudsz valami linket, ahol ilyen van, mert én nem ?

Egyébként nem azért írtam, hogy ha a hallható tartományba esik, az öröm lenne, hanem épp ellenkezőleg, zúg a fülünkbe és az nem valami kellemes, főleg, aki még hallja az 5 kHz feletti hangokat.

s7manbs8

Közben átgondoltam az általad mondottakat, és ha elég kicsire van választva a fix kikapcsolási idejű  verziójú vezérlés időtényezője, az is ugyanúgy beáll elegendő magas frekvencián, hogy ne legyen hallható, mert annyi idő alatt vissza se tud esni az árama, ameddig kikapcsolja. Mert kikapcsolni csak akkor kapcsol ki eleve, ha elérte a kívánt beállított áramot. Na mindegy, világos, mint a vakablak.

keri

Akkor ezt tisztáztuk.
Tudok ilyen áramkört.
Az idő állandót a tekercs és ellenállás valamint a figyelő áramkör érzékenysége határozza meg, nincs is benne oszcillátor.
Én éppen ilyennel tervezek vezérlőt.
http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/14/144557_1.pdf" TARGET=_fnew>UDN2962

Másik ötletem az volt hogy PIC-el 20-30khz-s mintavételezéssel AD bemeneten figyeljem az áramot, és ha nagyobb ki, ha kissebb bekapcsoljam.
10mA pontossággal ez is tartotta volna az áramot, de miután kaptam a fenti IC-ből egy vödörrel, nem fogok vacakolni a fejlesztéssel.

000000000

Belőled is tud dőlni a sületlenség..:))
"Az idő állandót a tekercs és ellenállás
valamint a figyelő áramkör érzékenysége
határozza meg, nincs is benne oszcillátor."

Ennek a mondatodnak igen kevés az
igazságtartalma.:)

keri

Mit nem értesz Tibor?
Szívesen elmagyarázom ;-)

000000000

Talán magadnak magyarázzál el pár dolgot...:)
Ennek az IC-nek már a megnevezésében is ez áll:
..pulse-width modulated current control..
Meséld már el kispajtás, hogy-hogy nincs akkor
ebben az áramkörben oszcillátor?:)

Szalai György

Már működik, köszönöm.
Az értékek változtatásával az elvárt eredményt produkálja.
Eddig is tudtam, hogy a tápfeszültség emelése jótékonyan hat a léptetőmotor sebesség-nyomaték viszonyára, de már valamit számolhatok is.
Mérésekkel biztosan nem hoz megegyező eredményt, de sokkal kényelmesebb.

s7manbs8

Ilyenre én is gondoltam, hogy processzorral figyelni, mikor éri el a beállított áramot, mert olyan lassan megy felfele, hogy amíg észreveszi nem sokkal megy feljebb, csak úgy kell megírni a programot, hogy ne lehessen két vizsgálat közt túl sok idő, csak pl. 10us maximum. Csak attól tartottam, hogy ha valami baki miatt elszáll akkor felszalad az áram és kimegy valami, bár ezt is le lehet védeni, meg ha jól van minden ilyen elvileg nem is fordulhat elő. Azt megint ki lehet számolni, hogy annyi idő alatt mennyit megy feljebb az áram a képletből is.Pl. 3A esetén 1.8mH, 40V tápnál. Az I(t2)-I(t1) időt kiszámolva.

s7manbs8

Valamelyik nap olyanra is gondoltam, hogy valami látványos potméterekkel állítható rajzolót csinálok, és ott lehetne játszani a paraméterekkel egérrel húzgálva, ilyen számításokra.

Szalai György

Ilyenek pikk-pakk készíthetőek az Excel-ben. Szeretek játszani vele.
Akár egymásra építve is, hogy az egyik húzóka durván állit, (1-100-ig egyesével) a másik meg finoman (0,01-1-ig századonként)
Azután a kimenetük táblázatot vezérel, amiből grafikon készül. Ha tologatom a tolókákat, változik a grafikon.
A száraz táblázattal ellentétben így már „egyszerű emberi” felhasználásra is alkalmas.

keri

Látom új dolog ez neked, örömmel elmagyarázom.

Van olyan PWM szabályzó, ami tartalmaz oszcillátort. Ez megfelelő szinteltolás és erősítés után egy fűrészjelhez hasonlítja az áram érzékelő ellenállásról vett feszültséget egy komparátorral. Így az eredmény a referencia és az érzékelő közötti feszültség különbséggel arányos kitöltési tényezőjű meghatározott frekvenciájú PWM jel.

Az általunk tárgyalt szabályzó, pedig úgy működik, hogy a fix referencia feszültséget összehasonlítja a mérendő értékkel, ami változik.

Ha referencia kisebb mint a mért érték, akkor kikapcsolja az a motor tekercsének áramtáplálását. Ha nagyobb akkor bekapcsolja.

Nincs meghatározott időpillanat, amikor ezt megteheti. Aszinkron működésű, ezért bármikor bekövetkezhet a váltás az elektronika sebességét is figyelembe véve, ha a feltételek teljesülnek ehhez.

Természetesen lesz egy jellemző frekvencia amin működik, de ezt nem az IC határozza meg, hanem ahogy az elején is írtam:
1. vezérelt tekercs indukciója
2. vezérelt tekercs és a körben található ellenállás
3. áramkör ki-be kapcsolás közötti különbsége vagyis a komparátor érzékenysége határozza meg.

Remélem segítettem!
Ha valami még nem világos kérdezz nyugodtan.

Szalai György

Jól értem-e?
Akkor ez is egy fajta PWM oszcillátor, aminek egyik meghatározó eleme maga a motor tekercs.
Így az IC-ben nincsen teljes oszcillátor áramkör, csak annak szükséges részei.
A kész áramkör oszcillál majd, motorostól mindenestől.