Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ahogy nézegettem ezeket a megoldásokat, mindenki egy szép vastag vörösréz darabba marja a folyadékpályákat, félgömb végű maróval, hogy szép legyen. Szép is lesz, és jó nagy felületen érintkezik a hűtőfolyadékkal.
 De!  
A motorban lévő hőmérséklet érzékelő kicsi ellenállás változására gyorsan kell a módosított hőmérsékletű víz. Tehát a hűtőnek gyors reagálásúnak kell lennie, a víznek is megfelelő sebességgel kell áramlani a hűtő és a motor között, a távolság sem lehet túl nagy. Csak így tartható pontosan a motor hőmérséklete.
A nehéz vörösréz hűtőkocka meg lusta, mint a dög. Tehetetlen lesz tőle az egész szabályzás. Ezért lesz az enyém plexiből. Benne széles, de lapos vízpályákkal, hogy mégiscsak meglegyen a felület. Az egészet lezárja egy vékony, sima, vörösréz lap. Azon a Peltier, rajta a hűtőborda és a ventilátor.
Az is megfordult a fejemben, hogy egyből a Peltier oldalán keringtetem a vizet, rézlap nélkül, de azt túl merész megoldásnak tartom.

Azt olvastam, hogy egy nagyobb proci hűtő 200W környéki fűtő teljesítmény átadására képes.
Ebből lesz nekem kettő. A motor max. 1100W elektromos teljesítmény felemésztésére képes, de 3mm-es maróval soha nem veszi fel ennek a felét sem. Ha fával fékezem, akkor sem közelíti. De ha egyszer mégis felvesz ennyit, akkor sem fordíthat ebből 400W-ot melegedésre, arról én gondoskodom. Tehát a két hűtő szerintem a Peltierek saját melegével együtt is elég kell legyen.

ukcge40u

Miért nem húzol rá egy komplett vizesblokkot?
Mint a robbanómotorok vízhűtéses hengere.
Ott lenne hőkapacitása a víznek, és nem utolsósorban jelentősen csökkentené is a motor saját zaját.
Ha pedig a végén is van tengelykilógás, akkor oda faragni egy lapátot, és máris nyomhatná felfelé a levegőt a fölötte levő hűtőn keresztül.
Te említetted, hogy a motorban marad tartalék, ennek egy részét miért ne lehetne a hűtésre fordítani?
Nem tudom, mennyire hangos a motorod, de az a tippem, hogy lehetne halkabb is. :)

Lehet, hogy hülyeség, de csak úgy eszembe jutott. [#vigyor3][#fejvakaras]

Szalai György

Azért ez a tipped, mert még nem hallottad forogni a motoromat.
Nagyképűen azt mondhatnám: Én sem. Nincs hangja. Ami van, az semmi, és még szép is.
Ez egy PRECISE motor. Szerelmes vagyok a muzsikájába.
Van benne belső vízjárat, nem kell rá még egy vizesblokk.
Ha a felső végén is lenne tengely kilógás, akkor csak nagyon balanszos ventillátort tehetnék rá. HATVAN EZRET forog percenként. Az egy hatos és négy darab nulla.
Imádom.

2nbj3n5m

Légyszives küldj egy beméretezett rajzot.
Corel 11-ig.
A talira talán meglesz.Csak az anyagot kell kifizetned.
Janko

Szalai György

Küldtem Corel .cdr rajzot. Három rétegű, egy az egyes méretarányú.
3.réteg: Ezt kell kiszedni 2,5mm mélyen.
1.réteg: A kontúrok és szélek.
2.réteg: Szerszámpályák 3mm és 8mm maróhoz.

Köszönöm.

ukcge40u

Írtam szépeket a válaszba, de közben elment a netem. meg új hírek vannak, de mivel ezzel nem akarok itt terhelni senkit, így a sajátomban folytatom...

keri

Turbó kompresszorban van olyan ventillátor ami garantáltan jó erre :D

ybm4ifb

Sziasztok

Segitsetek,milyen billentyü kombinácioval lehet a 4.tengelyt forgatni Mach 3-ban?

PSoft

Szia!
Nálam a H2-nél: Insert-Delete.

Miki2

Meg ahova beállítod magadnak.
Minden tengelyhez szabadon hozzá lehet rendelni a billentyűket.

ybm4ifb

Azt hol tudom beállítani?

Miki2

Miki2

Ha már letöltötted a magyarítást:
Beállítások -> Rendser gyorsbillentyűk.

Miki2

Magyarítás a Sanzistift mappájában található.
Nézd meg a "Mach3 CNC vezérlőprogram" topikot.

ybm4ifb

Köszönöm szépen,megvan..