Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

motion

Igen, az kívülről is látszik, hogy 4 kefés.
Most ezt raktam fel a Z tengelyre. Majd a jövőhéten kipróbálom, mennyit bír.
Egyébként két ilyet akarok felrakni az X tengelyre. Csak még ki kellene agyalni, hogyan lehet teljesen "szinkronban" hajtani/tartani. Mert ugye 2 motor, 2 orsó, 2 vezérlő egy tengelyen...szerintem nem olyan egyszerű.
Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?

Motion

keri

Istencsászár vagy, pont egy ilyen megoldáson törtem a fejem, de ez az IC minden problémámat megoldja. Kösz!

svejk

Snecinek van egy ilyen rendszere, a tavaly téli hatvani találkozón be is mutatta. (lehet a mostanin is)

keri

Tahó generátor az hogy néz ki?
Enkóder egy monostabil multivibrátorral?

s7manbs8

Teli vannak vele a régebbi mosógépek legalábbis. Azzal megy centi üzemben is, meg mosóüzemben olyan szépen tudja forgatni, hogy le a kalappal.

svejk

Van ennek egy másik változata, ahttp://www.datasheets.pl/T/TDA/TDA1185A.pdf" TARGET=_fnew>TDA1185 .
Ehhez nem kell tacho, ez az IxR elven működik.
ezt viszont használtam kapunyitóhoz, meglepően jól használható volt.
Kis bibi hogy úgy tudom már nem gyártják, és temészetesen nem olyan stabil fordulatszámot szolgáltat mint a tachos verzió.

svejk

Lépzelj el egy kis állandómágneses állórészű DC motort a főmotor tengelyvégén, generátorüzemben.
Persze létezik AC tacho is...

motion

Igen. Tudok róla, de ennek a használata még csak fél megoldás, mert csak az enkóderek közötti különbséget nézi.
De mi van akkor, ha pl. bekapcs előtt tekerek az egyik tengelyen egy negyed fordulatot.
Kéne egy olyan, hogy bekapcs után rá álljon mindkét motor egy referenciára. De, ha u.az a step jel vezérli mindkettőt? Vagy lehet a Mach-ban ugyan arra a tengelyre 2 motort is definiálni?

6x509vxe

Istvánom!
mivel nem vagyok elektronikai zseni,jó lenne egy konkrét rajz ezzel az ic-vel.

svejk

A #4717-ben ha rákattintasz a nevére feljön az adatlapja.
Abban minden okosság benne van.
Természetesen ha nem vagy ezekben járatos akkor hagyd a csudába, keress kész megoldást.

keri

Szalai György

Ez is lehet egy megoldás  © kanegér #4704 problémájára.
Ha a helyében lennék, a pénztálcám jobban szeretné motorcsere nélkül megúszni a dolgot.
Meg honnan vesz egy akkora teljesítményű, pár ezres fordulatszámú univerzális motort, ami elhajtja az esztergát. Az sincsen minden bokorban. Az a külső gerjesztésű, élelmiszeripari, amin a csigaáttétel volt, az talán erre a célra jó volna. De hol van az már?
A mostani motorja 75V-ról jár, tehát a fázishasítós triac helyett talán jobban illene hozzá a FET. (Ezért gondoltam először az A300-ra. Meg mert pont ott volt az a videó.)

000000000

Ezek a rendszerek műveleti erősítőkre épültek.
Neked szerintem nem lenne gond összedobni egy
precíziós integrátort, vagy deriváló  
áramkört. T=0 időpillanatban aktivizálod az integrátort, és ha jól paraméterezted az RC
elemeket, egyből egy műszerrel le tudod
olvasni a válaszjelet, azaz a pozíciót.
A baj viszont az lehet, hogy szerintem matekból
kevés típusú függvényre emlékszel már,
aminek tudod kapásból a primitív függvényét is.
Anélkül pedig ezek nem mennek...
De ha tényleg kedved van ilyesmihez, majd még
beszélgetheünk a témáról.

svejk

MÉH-telep..kilóra...kidobott mosógépből.
Vagy a nyugati lomisiktól zsibpiacon.
Persze ezek a motoroknak nincs burkolatuk normális, és igazából csak ötladadónak szántam, de véleményem szerint jó megoldás lenne.
Ezek 800-1200W-osak rajta egyből a hosszbordás szíjkerék.

svejk

Nem hinném hogy beszélgetésekből megérteném, csinálni végképp nem akarnék.
De ha van irodalma akkor a polcunkon a helye.