Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Én most értem a számolás végére, és nekem megközelítőleg 0.3s jött ki. Pontosabban 9/(10*PI). Nem tudom valamit rosszul váltottam e át vagy sem, ha valaki ellenőrizné még az eredményt jó lenne.

Magyarán ez a léptetőmotor mindenféle terhelés nélkül ideális esetben és ha tartani tudná az 1Nm nyomatékát 0.3 s alatt érné el az 1000 fordulat / perc értéket. Mindjárt ideírom a képleteket is, lehet valamit nem jól számoltam.

s7manbs8

A képletek, ami alapján számoltam

t=w*O/M, ahol  

t  idő s-ban
w  szögsebesség rad-ban  
O  tehetetlenségi nyomaték kgm2-ben

a kiindulási dimenziókat átváltottam ezeknek megfelelően, a következőket használva

1 g = 10E-3 kg
1 rad = 60/2*PI rpm (rpm=fordulat/perc)

ha hiba van benne segítsetek ki.

000000000

"1 rad = 60/2*PI rpm (rpm=fordulat/perc)"???
Alma és körte?:)
A képletetd jó.
Egyébként én is elrontottam a gyors válaszomat,
mert 2*pi-vel még szorozni kell, tehát a helyes
válasz: T=0.0005*2*pi=0.001*pi=~3.14 ms.

000000000

Egyébként megjegyezném, hogy a képleted igen
durva közelítés ebben az esetben, mert a
szöggyorsulás igazából a szögsebesség
idős szerinti deriváltja, és ha csak egy picit
ingadozik a nyomaték (már pedig a valóságban
egy step motornál nem kicsit változik,
akkor az egész képlet nem igaz.

000000000

s7manbs8

2PI rad/s = 60 rpm, bocsánat, de akkor sem látom, hogy egyezne az eredményünk, az a pár ms nekem kicsit kevésnek tűnik, a századmásodperc 1/3-a körüli érték, az olyan lenne, mint a villám. Az én eredményem az 300 ms, 100-szor több.

300gcm2 = 3*10E2 * 10E-7 kgm2, ha jól váltottam át

átnéztem megint a papíron, ahol levezettem, csak annyi jön ki, mint előbb.

s7manbs8

Hogyne, nagyon ideálisnak vettem, amúgy szegény motor valójában a gyári táblázata szerint 500-as percenkénti fordulatnál már csak a 40%-át tudja, 1000-nél meg vagy 8-10%-át, magyarán a kijött eredményt még meg lehet szorozni vagy 3-4 -gyel is. Úgy meg 1s körül jön ki, az meg mintha túl kevésnek tűnne.

000000000

T=2*pi*1000/60*0.3*0.0001=pi*0.001=~3.14 ms

s7manbs8

Na végre megtanultam egyenletet rendezni, a 2PI/60 helyett elnéztem és 60/(2PI) -vel szoroztam, így már jobban hangzik, akkor ez a léptető motor integrálást most nem végezve, kb. 15 ms alatt el tudja érni az 1000-es percenkénti fordulatot. Egy szervó gondolom ettől még fürgébb, nem véletlenül használják, azokat is a nagyon nagy dinamika igényű pozicionálási feladatokra. Ha most ezt a léptetőmotort megterheljük, akkor gondolom egy könnyű járású nem nagy terhelésű gép esetén ennek az ideális értékének az 1/3 értékét talán tudja, ami a gyorsulást illeti. A DC szervós topicban volt is ezekről szó, ez a számolás is tanulságos volt. Már aki megérti persze.

keri

Tekercs indukció miatt, nem tud ilyen gyorsan kialakulni az ehhez szükséges áram.
Az én motoromban 3ms szükséges ehhez.

000000000

Emil a cuccal ment, azért azt írd meg hogy tudtad-e a grafikát valamire hasznáni.
András

s7manbs8

És ezt honnan tudod, a Mach-hal van beállítva hogy annyi idő alatt gyorsuljon fel ?

Bicska

Sziasztok! Valaki ki tudna okítani, illetve ajánlani valami anyagot a szerszámbefogók kúposságáról? Hogy honnan tudom megállapítani szemre (ha nincs mögöttem 20 év tapasztalat), hogy MK3..stb...?! Köszönöm!

svejk

És a motor üresen fog pörögni?
Mert annak az 1 Nm-nek gondolom azért a jelentős hányadát munkára szeretnéd fogni..
Számolj úgy, hogy a közkedvelt méretű és tömegű hobby mechanikák 6000 mm/percre kb. 100 ms alatt gyorsulnak fel egyszerűbb szervoval.

000000000

Ok! Köszönöm, holnap kipróbálom.