Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Szerintem csak elmaradt a kefék becsiszolása, bejáratása. Majd ha annyit kopik hogy nem vonalszerűen hanem az egész keresztmetszetben érintkezik akkor jobb lesz.

Rabb Ferenc

Az "egyszerű, mezei" szénkefe homlokfelülete sík (a bronzkeféé is) Ez fekszik fel a kommutátorra ami egy hengerpalást, vagyis csak egy élen találkoznak.

Nyugi, majd bekopik. De ha ezt nem akarod kivárni akkor egy kommutátor szélességű finom csiszolópapírt a kefe alá helyezve szépen homorúra munkálhatod. Csak ne felejtsd el utána alaposan kifúvatni a kefeport a gépből!

Ja, és próbáld rendeltetésszerűen használni. Mégis csak egy kínai gyártmányú LIDL-s gépről van szó...

dtb

Igen, igazatok lehet, ez abszolút nem jutott eszembe, viszont a kérdés inkább annak szólt, hogy érdemes e cserélni bronzkefére, (mert szerintem akkor jobban bírná a gyűrődést)  vagy hagyjam a fenébe...

Rabb Ferenc

Bronzkefét általában speciális alkalmazásoknál szoktak használni. Pl indítómotoroknál ahol naponta néhány alkalommal kell brutál áramokat átvinnie néhány másodpercig, vagy csúszógyűrűknél ahol fontos a folyamatos jó kontaktus és kicsi legyen a csúszógyűrű kopása.

Egyéb kommutátoros gépeknél általánosan alkalmazott - és megfelelő - a "mezei" szénkefe.

Nem az a gép gyenge láncszeme - tehát ne foglalkozz vele - maximum csak egy becsiszolás erejéig.

JZoli

Helló!
Előrebocsájtanám, hogy hobbista vagyok, a fémmegmunkálást (talán) alap szinten ismerem átlagos feladatok esetén. Most felmerült egy otthoni felújítás miatt egy olyan feladat amivel eddig nem foglalkoztam. Saválló, vagy kór anyagba (zártszelvény)kellene 5-ös csavaroknak menetet fúrnom, sajnos elég sokat. Nem ismerem a menetfúrók anyagjelölését, így itt szeretnék segítséget kérni, hogy milyen jelölésű, vagy anyagú menetfúró lenne alkalmas erre a feladatra?

Szalai György

Kék csík jelöli. Ha jól emlékszem.

sufnituning

Jól emlékszel!

M5 gépi Átmenő furatokhoz nehezen megmunkálható alapanyagokban acélokra 1100 N/mm2-s szakítószilárdságig, beleértve a korrózióálló és hőálló acélokat, tiszta réz és rézötvözeteket is.

https://www.szerszamszaki.hu/gepi-menetfuro-hss-e-din-371-volkel-inox-egyeneshornyu-metrikus-m-50-2825

vjanos

Néhány centis kis dc motorka van ezekben.
Általában úgy vannak összepréselve, hogy roncsolás nélkül nem tudod szétszedni... szóval gyakorlatilag nem olyan egyszerű a szénkefe csere - szerintem

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!Találtam egy ilyen érdekességet, hol lehet venni olyan központkereső pontozót? Videó

sufnituning

Ha jól látom ez házilag is megcsinálható, legalábbis egy üvegtechnikus biztosan elbánna vele, mivel az üvegrúd vége le van gömbölyítve, és csak akkor hozza élesre egybe a vonalakat amikor az az üvegrúd csúcsánál központban van. Ráadásul még a fenti részen van egy nagyítólencse. ötletes!

jani300

Hát izé ...
Ha van jelölés akkor ez minek ?
Kell éppen az üvegtechnikus ,a szemüveghez ,az már igaz ! :)

JZoli

Köszönöm, mindkettőtöknek!

Rabb Ferenc

dtb

...ugggyyyanez van most akcióban :-)
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

JZoli

Bocsi, hogy megint itt vagyok, de meg szeretném kérdezni, hogy ez a menetfúró ami a képen van jó lenne a saválló fúráshoz?