Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Egy pillanat , ha nincsen fordulatszám váltás ,akkor értem .

jani300

https://agisys.hu/hirek/mit-erdemes-tudni-a-dahlander-motor-megrendelese-elott

Hamarjában ,ezt a bekötést találtam .
Ha ilyen a motorod akkor biztosan nem jó a híd a W1-W2 között.

t62d6ha2b

Szia!

Mert az SSR-ek ,,LED-jeit" párhuzamosan kötöm (előre 1-3-5, hátra 2-4-6). Külön kapcsolóval a gyors/lassú 7-9 / 8-10.

jani300

A W1-W2 összekötése rövidre zár néhány tekercset .

A motor kapocslécén "keresztbe" kötve vannak  kihozva a tekercsvégek .
A motor kapocsléce sem a rajz szerinti sorrendben van bekötve .
Most néztem utána én is kicsit jobban , rég foglalkoztam hasonló dolgokkal .

t62d6ha2b

Bocs, hogy csak most válaszolok, dolog volt...

Egy régi ismerősömtől tudtam egy rajzot szerezni, ezen valóban nem a W1-W2 van közösítve, hanem a V1-U2.
Ide teszem a rajzot (nekem eddig csak egy bontott gépem volt), végül is ebben is volt SSR, de relék is voltak benne - ezeket váltanám ki SSR-rel.
Köszönöm a válaszodat.

t62d6ha2b

Az előbb lemaradt...

Rabb Ferenc

A sorba kötött SSR-ek nem biztos, hogy jól fognak "viselkedni". A triak nyitott állapotban tartásához egy rá jellemző tartó áramnak kell folynia. Ha ez még nincs meg akkor az utána következő már szintén nem kapcsolható be.

A belinkelt kapcsolási vázlaton is szerepel mindhárom SSR után egy-egy fiktív terhelés (10kOhm 50W) aminek a feladata a triakok minimális tartóáramának a biztosítása.

t62d6ha2b

Szia!

Én is a rajz megszerzése után szembesültem a három ellenállással. (Megvannak, csak nem tudtam, hová valók.)
Jól értem a szavaidból, hogy ha beteszem a 3 ellenállást, akkor rendben fognak működni az SSR-ek?

TBS-TEAM

Ezt a gondolatot hamar vesd el nem működik.
Vagy mágneskapcsolós irány-sebességváltás, vagy frekiváltó.
József

jani300

Ki kellene rajzolnom , de az első pillanattól van egy olyan megérzésem hogy ez a motor nem dahlander .
Két tekercselésű motornak gondolom én ezt .
Ott még a fordulatok aránya sem kötött .
Igazi dahlandert szerintem nem lehet így bekötni .
De még nem érek rá kisilabizálni ,csak egy megérzés .

t62d6ha2b

Minél többet nézem, annál inkább hajlok arra, amit írsz.

t62d6ha2b

Igazad lehet, nekem is gyanús. A két fordulatszám 465/1450. Ha dalander lenne, lenni kéne átkötéseknek?

Rabb Ferenc

Szerintem jó a "megérzésed"! [#eljen]

A K15M irányt vált (oda is van rajzolva cerkával) az L1-L2 fázisok felcserélésével. A K11M pedig hol az egyik, hol a másik fordulatszámot biztosító állórész tekercsekre kapcsolja a villanyt.

A motor indítását az SSR-ek végzik.

Rabb Ferenc

Ha Dahlander motor lenne akkor csak 1:2 arányú fordulatszám váltás lenne lehetséges. A 465/1450 fordulatszám egy kettő és egy hat póluspárú aszinkron motor fordulata, vagyis 1:3.

PSoft

Szerintem is csak egy két fordulatú, kéttekercselésű "mosógép" motor lehet, nem Dahlander.