Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Tisztelt Aktív Villanyász Urak!

Egy közeli barátom egy 12 lakásos (3 lépcsőház) társasházban lakik a másodikon. Az alatta lévő lakásba új lakó költözött és áttúratta az egész lakás elektromos hálózatát. Kapott új fogyasztásmérőt és egy szép új FI relét is, ami viszont rendszeresen leold.

A magukat hozzáértőnek tartók (pl közös a képviselő és egy villanyász barátja) kijelentették, hogy ennek az az oka, a lakások pincéiből a kb 20 méterre lévő garázsokba menő földkábelek a bűnösök merthogy biztosan azok egy közös földponthoz csatlakoznak...

Megoldás: minden lakó fektettessen le új földkábelt és szereltessen fel FI relét. Meg különben is rövidesen cserélni fogják a a lakások fogyasztásmérőit és akkor úgyis kötelező mindenkinek a FI relé beszereltetése.

Vélemény???
Kérdés: mikor kötelező a FI relé beszerelése?

Köszi a válaszokat

jani300

Alvállalkozö cseréli a mérőket , és max a plombával foglalkozik .
Aki újraszereltetett ,keresse meg a hibát ,biztosan nála van .
Nemrég tettem fel képet egy legalább ötvenéves lakáselosztóról , ott is új óra van előtte ,a lakásba be se mennek .
A főldkábelek szerintem is valami közös PE sínre mennek az elosztóba , (Lánykorában földelősín lehetett).
A szolgáltató szerintem csak komoly életveszély esetén avatkozik be ,
Ha bövítés vagy valamiért kizárták a fogyasztásból az más ,akkor világvége , mindent szabványosra kérnek .

szf

Nem néztem pontosan utána de úgy emlékszem, hogy a  "MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány 411.3.3. kiegészítő védelem" foglalkozik vele.
Tipikus hiba ilyen házakban, egy lakás meg van csinálva "rendesen" a többi meg életveszélyes csak a tulajok nem vesznek róla tudomást. Lehet lebeg az a föld a távolba ahol a végpontok össze vannak kötve. Vagy valamelyik lakásba "test" zárlatos egy készülék (nagy a szivárgó áram) és nem megfelelő irányba csordogál ez a hiba áram.
De már láttam olyat is, hogy mosógép "csipet" és az isten barma összekötötte a vízcsővel, hogy leföldelje. A szomszédot meg a mentő vitte el (zuhanyozni akart) mert a vízvezeték sehol nem volt bekötve az EPH rendszerbe.
Szerintem mindenki lekapcs és egyesével át kell vizsgálni minden lakást.

jani300

"Szerintem mindenki lekapcs és egyesével át kell vizsgálni minden lakást."
Ki kötelezhetne erre ha ott laknék ?
És a csont , ki fizeti ?

De egyetlen kérdésem van csak , a mérő alatt a panelban nem kötelező nullázni ?  (hívják most bárhogyan is)

szf

- Nem tudom milyen szabályok vonatkoznak ide, hogy felülvizsgálat legyen és rendesen legyen megcsinálva. Véleményem szerint még egy normál lakás vagy családiházat is besorolnám a kötelező felülvizsgálatok alá. Abban az esetben, ha nincs rendbe akkor nincs villany se.
- Pénz nem számít. Mindenkinek magának kell meghatározni , hogy mennyit ér az élete.

- Az , hogy a mérő alatt mi van ahhoz ismerni kell az egész hálózatot.

PSoft

IdézAz alatta lévő lakásba új lakó költözött és áttúratta az egész lakás elektromos hálózatát. Kapott új fogyasztásmérőt és egy szép új FI relét is, ami viszont rendszeresen leold.

Ott lesz a kutya elásva, a frissen felújítottban.
Nem kell a többieket zaklatni/háborgatni.

szf

Nem olyan biztos az. Abban az esetben lehet igazad, ha hagyta volna úgy a rendszert ahogy van. Fi relét már láttam saját csomagolásában is leoldani. De abból indulok ki, hogy a villanyász tisztességes munkát végzett.

jani300

Nemrég szembesültem hasonló állapotokkal hozzá sem nyúltam , csak megkerestem a baromságot amit összekontárkodtak ,hogy legalább az olvadó biztosítékot ne verje .
De beszélgettem én a szolgáltató embereivel hasonló témáról .
Nincsen távolban lebegő föld ,mert föld sincsen igazán .
Négyvezetékes a rendszerük ,és csak az érték javítására kérik a helyi földelés kialakítását , a lakásoknál a mérő alatt választják szét a védővezetőt a nullától .
Hogy tudna rossz fele folyni hibaáram az újonan ,szabványosan szerelt rész fele ,nem értem .

PSoft

IdézDe abból indulok ki, hogy a villanyász tisztességes munkát végzett.

Én meg sajnos...nem!

Sokat tapasztaltam már ahhoz, hogy ezt ne jelenthessem ki ilyen magabiztosan. Főleg ne, "lakossági" vonalon.

jani300

Pár éve áthívtak a szomszédba hogy csak lekapcsolt automatánál van áram .
Kis fejvakarás után mondtam fordítsák már vissza azt az elcseszett automatát .
Végzett villanyszerelő szerelte .
Magamban sem bízom , nemhogy másban :)

jani300

[#integet2]
Túl öregek vagyunk ,sokat láttunk .

ra8nsmk6w

Mindig úgy gondoltam, hogy a "mundér becsülete" csak a fegyveres testületekre vonatkozik.
A mai világban a vill. szerelésnél felkentebb szakmák is
végezhetnek becstelen munkát buntetlenül.

RJancsi

Tavasszal hozták be a 3 fázist a házunkba, együtt a 3 fázisú napelem rendszer telepítéssel. Az addig egy fázisú mérőszekrényben 3 kismegszakító volt egymás mellett, értelemszerűen a 3 fázis szét lett osztva közöttük. Ezután kezdődtek a bajok. Eddig nem volt fi relé, most lett, de egyből leoldott. Néhány kötődobozt ki kellett kopogtatni a házban, mert akik építették, gondosan levakolták és lefestették az összeset. Azóta keresek vállalkozó kedvű villanyászt, aki az egész(!) házat átvezetékelné. Néhány gyöngyszem...

RJancsi

Boldogult anyám megbízott egy kőműves brigádot, hogy a nappalijában cseréljék ki a régi kapcsolt gerébtokos ablakot hőszigetelt kétszárnyúra. Ki is bontották a régit, gondosan berakták és körbefalazták/vakolták az újat. Az első ablaknyitásnál le is zuhant mindkét keret, mert fejjel lefelé rakták be a tokot. Ez még a régi "ráakasztós" diópánttal szerelt fa szerkezet volt.

PSoft

Találkoztam már zárt, csavaros fedelű dobozba(csatári) szerelt áramvédő kapcsolóval, ami fejtetőn volt beszerelve a TS sínre.

Az ávk billentyűje át volt fúrva egy ~2 mm-es fúróval.
A lyukba cukorspárga kötve, a spárga vége ki volt vezetve az ávk alatt, a doboz oldalán fúrt lyukon.
A spárga végére, seprűnyél darabból farigcsált golyó is volt kötve.

Amikor leoldott az ávk, a billentyű felrántotta a spárgát, a fagolyó meg...hangosan koppant a doboz oldalán.
Ez volt a hangjelzés a dolgozónak...menni kell meghúzni a spárgát, hogy tudjon tovább dolgozni.

Jahhh...

Ezt is..."Végzett villanyszerelő" hozta össze.