Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

Én próbáltam,a primer nagyon melegszik még 12V-nál is.
Ereje pedig nem elég. 230V-al elég erős volt,de akkor a tömör
(8-as) lemez melegedett nagyon az örvényáram miatt.
A szekunder jó,csak ott kb.50V-al kell gerjeszteni,hogy ereje legyen. De nem melegedett sem a tekercs,sem a lemez. Ez egyenáram. A legjobb lenne egy változtatható táppal megnézni a szekundert.

sufnituning

Én csináltam egy mágnesasztalt mikrótrafóból, először 12 volttal próbáltam, kicsit melegedett, most 6 voltot kap és kézmeleg, 10 órát biztosan kibír, mert már próbáltam. az öt kilós kalapácsot nem tudom letépni róla.
Erőben  a 12 voltos nagyon kicsit erősebb, de kb olyan 80-90 C fokos volt 20 perc után, ezért a 6 voltnál maradtam.

jani300

Ampermenet
A tekercs gerjesztésének mértékegysége tehát az amper, de utalva arra, hogy tekercsről van szó, használható az ampermenet mértékegység is.
Tényleg nem próbálta senki még dupla menetszámmal ?
A fentiek miatt gondoltam ,hogy jobb lehet kisebb árammal is .
Fogalmam sincsen egyenáramra (momentán) hogyan kellene méretezni a tekercset , de tuti igen kevés a váltóáramra méretezett menetszám . Még a kisebb feszültségen is .

drehás

Szevasz Pali!
Köszönöm,hogy jelentkeztél!
Azt azért nem gondoltam,hogy ilyen kevesen próbálkoztak olcsó mágnesasztal építésével.
Ezt még megpróbálom,hogy két-két tekercs sorba és 12v dc.
Az eredeti szekunder sajnos a bontások során javarészt tönkre ment,mert a primerre vigyáztam a kiütés során,így ennek a kipróbálása sajnos elmarad.
Azt nem írtad ,hogy hány darab vas van a mágnesedben,és milyen műgyantát használtál név szerint.

sufnituning

Szia!

Próbára csináltam, 1 darabot, de nagyon sok erő van benne.
Átlagos kínai trafóból, ha jól emlékszem 750Watt
Az egyenáram az igazi, váltóárammal csak a felét tudja kb., de az egyenirányítónak raktam egy szép nagy aludarabot, mert az jobban melegedett mint a trafó még így 6 volton is.
Most már jó az is.

Maga a trafó nem melegszik, így mindegy, hogy milyen gyantával öntöd ki, de azért gondolom kipróbálod mielőtt gyantázol.[#nemtudom]

Én sima  a legócóbb gyantával fogom kiönteni, mivel 3 darabot szeretnék egybeépíteni, csak mindig van valami, amit csinálni kell.

Ja és nem árt, sőt... a gyantába üvegszálnyesedéket rakni, úgy rendesen. Én a Novia Kft-nél veszem a gyantát.

NOVIA

ANTAL GÁBOR

Melegedésre kell méretezni .  Régen 3.5 Amper / mm2 volt a mértékadó .  Manapság biztos följebb menetek mert a drótok hőosztálya is sokat fejlődött  Ha ismert a huzal keresztmetszete akkor kiszámolható a maximális áram . Az áram és a menetszám szorzata adja a gerjesztést ( amiből aztán megképződik az indukció és majd az erő )  Az erő és az indukció között négyzetes az összefüggés , tehát adott menetszámnál célszerű elmenni a lehető legnagyobb áramig .
( dupla áram  = 4 szeres erő )
 A modern egyenáramú mágnesszelepek  behúzótekercsei igencsak melegek .A tekercselés során  maximálisan ki kell használni a rendelkezésre álló teret. Ha a tekercselési tényezőt 1 nek vesszük akkor sok vékony huzallal és kis árammal ugyanazt az erőt kapjuk mint kevés vastag huzallal nagy árammal .

És egy ami a legfontosabb : a mágneses tér felépülése után az összes bevezetett energia hővé alakul
( P = R* I négyzet )

sufnituning

Sajnos a gyakorlatban nem tapasztaltam ezt az erőnövekedést.[#nemtudom]

svejk

Sajnos nem értek hozzájuk, de van itt több gyantszakértő a fórumon, majd előbukkannak.

svejk

"( dupla áram  = 4 szeres erő ) "

De ha hamarabb telítődik a vas? [#nemtudom]

jani300

Úgy gondoltam a dolgot hogy két  primer kerül sorosan egy vasmagba.
Úgy tűnik belefér ,nem is munkálták le a felesleges trafóvas anyagot hogy alacsonyabb legyen a mágnesasztal .
Ezeknek a trafóknak úgy emlékszem alu anyagú a tekercselőhuzala , kisebb árammal több menettel , ugyan az az erő érhető el . Mivel az áram négyzete a hőveszteség , érdemesnek tartanám a próbálkozást .
Több trafót kell ugyan bontani ,de kevesebb gyanta is kell :)
A telítődés után természeten értelmetlen tovább emelni az áramot .
Szívesen kipróbálnám , még trafók is vannak ,  de valahogy mostanában kevesebb időm marad .
Úgy tűnik az idő múlásával érdemesebb többet pihennem ,jót tesz .
Ezért lehet csak egy elképzelés marad a dolog és nem lesz gyakorlatban kipróbálva ...

jani300

Köszönöm a választ ![#worship]
Nem érzem úgy hogy ellent mondás lenne a válasz és az ötletem közt :)

vadember

Itt bemutatja mágnes erejének változását a tekercsszám és a veszültség változtatásakor. Dupla tekerccseel egy magban kb. 40 százalékkal nő csak az erő.
4:30-tól a mérés

jani300

Köszönöm a videót !
Ezek szerint csak megéri a fáradságot .
A 40 százaléknak ,valószínűleg nem a fizika a magyarázata , lehet telítődés ,tekercselhelyezés is az oka .
Ja , és nem csak én gondolkodom akkor furcsán,  ez is megnyugtató :)

svejk

Azért ez a videó elég mókás, gondolom ebben egyetérthetünk... (hetedikes koromban én is így játszadoztam az ilyesmi tekercsekkel)

Ugyan az az akku 1 és 2 soros tekerccsel?
Ekkor ugye evidens hogy a két soros tekercs kevesebb áramot vesz fel.
Sehol nem mér áramot és tényleges feszültséget. :(

Márpedig ahogy Jani300 írta már az elején az Ampermenet az egyik legfontosabb tényező.