Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igen, csak látatlanban -bontás nélkül- már a két tekercs "valódi közösének" megtalálása is kétesélyes a soros klixon miatt.

sastas

Sziasztok!
Ismét szíjjas témában bénázok. Kb mekkora erőnyi feszítést kell alkalmazni a szíjjakon? Van erre ökölszabály? A korábban említett L-es profilú valamint HTD 5M-es szíjjakkal szemezek, és gondolkozok azon hogy mennyire is kellene megfeszíteni, hogy megfelelően működjenek. Két szíjtárcsán végtelenített szíj esetében, kb 150mm tengelytáv.

7ng7ui4ik

Székesfehérváron esetleg valaki ki tud segíteni egy furatmikrós méréssel? Csak helyszínen jó mert nem tudom mozgatni a gépet amin mérni kellene. átm. 40mm környéki a mérendő furat, egy rövid hidraulika munkahenger belső átmérője.

RJancsi

Ebben a tankönyvben[#nyes] elmélkedhetsz rajta.
Elég jól le van írva benne.

sastas

Akkor elmélkedjünk, köszönöm. [#worship]

2vkx6unz

Ez 3D nyomtató építéskor nekem is felmerült mint kérdés...

A tankönyv alapján számolgattam egy kicsit, NEMA 17 motorra és meglepően nagy erők jöttek ki.

Viszont újabb kérdés merült fel: Ezt az előfeszítést milyen módon kell megvalósítani? Mert ugye van olyan nyomtató ahol egy rugó feszíti elő a végtelenített szíjat. Ha jól számoltam akkor GT2 esetén 20 fogú tárcsákkal 0,47Nm nyomatékú motornál 37-50N lenne az előfeszítő erő. Feltételezve azt, hogy a motor maximális nyomatékát át kell tudni vinni a hajtásnak. Tekintsünk el attól, hogy a 0,47Nm a tartó nyomaték.

Képes egy a csipeszekben használthoz hasonlatos rugó ekkora erővel előfeszíteni a szíjat? Egy 3D nyomtatónál az lényeges lenne, hogy a nyomtatófej tehetetlenségéből és a szíjfeszítő rugó erejéből adódó lengések minimálisak legyenek...

PSoft

IdézEgy 3D nyomtatónál az lényeges lenne, hogy a nyomtatófej tehetetlenségéből és a szíjfeszítő rugó erejéből adódó lengések minimálisak legyenek...

Pont ezért dobáltam le a szíjakról a -még az elején jónak hitt- "csipeszrugókat".

2vkx6unz

Ez könnyű akkor ha lehet mozgatni a motort vagy a hajtott tárcsát. Sajnos az Ultimaker nem ilyen konstrukció :(

Amúgy mekkora az előfeszítő erő nálad? Hogy állítottad be?

RJancsi

Én nem számolgattam, de hiszek a te számításodban. A 37-50 N feszítőerő nagynak tűnik, legalábbis egy NEMA 17 léptecs csapágya biztos nem örül neki hosszú távon.

PSoft

Ugye az enyém saját konstrukció, a motoroknál van kialakítva az állítási lehetőség.
Nem tudom megmondani mekkora az előfeszítő erő...
Tudom nem szakszerű, meg "tudományosan" számított, de úgy szemre/érzésre...jónak tűnik.

2vkx6unz

Ez lehet, hogy segít...Szíj előfeszítés számoló

Nagyon más értékek jönnek ki mint amit számoltam... itt persze itt más paramétereket kell megadni... pl érdekes módon nem kell megadni az átvinni kívánt nyomatékot vagy teljesítményt...

2vkx6unz

Nekem is nagynak tűnik, csak nem értem miért ez jött ki. Átnéztem a számítást, de nem találom az okokat.

A netes kalkulátorban kb a fele az érték vagyis 18,6 - 24,9 N ami a tengelyre hat. Mindez 6mm S2M szíj esetén. 6mm széles S3M esetén már 39 - 53 N erőt ad a program.

ywathzay

Miért sok a 3.7-5Kg húzóerő?

RJancsi

Annak tűnt, de valóban nem sok... Nem tudom milyen csapágy van bennük de ha "mezei" 625-ös akkor is kb. 1 kN körül van a dinamikus és 400 N körül a statikus terhelhetősége. (SKF 625 2Z csapágynál 1.14 kN a dinamikus és 430 N a statikus)

zozo

A szélesebb, 20 mm körüli szíjakat a hosszú ágon meg szoktam két ujjal csavarni. Ha 90 fokig elfordul és érezni, hogy onnan már jelentősebben ellenáll, akkor nem laza. Amúgy meg érzésre, ha a közepét benyomja az ember, érezni, hogy milyen.
Vannak két körmös nyomaték elven mérő eszközök, de háztájiban nem szükséges.