Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Neked jobb a szemed, [#kacsint] vagy...én voltam figyelmetlen és csak a CD mérete alapján saccoltam az asztalt.

RJancsi

Jobb a fenét. Csak épp a megfelelő szemüveg volt rajtam. Van egy olvasó, egy TV néző, egy mütyűr látó (az olvasónál erősebb) és egy "úri" multifokális ami igazából csak kényelmes mert minden távolsághoz majdnem jó, de igazából egyhez sem, de legalább görbének látok benne minden egyenest. :) Mind a 4 itt van az asztalon a kezem ügyében, és próbálom az adott feladathoz legjobbat felvenni. Néha sikerül néha nem. [#wow3]

remrendes

Az enyemen sincs, de ki van vonva ideiglenesen a forgalombol, igy visszaadjak.

Jozs

Sziasztok !

Nemrég kértem itt ötleteket azzal kapcsolatban, hogy fába gravírozott betűket hogyan lehet kiszínezni, befesteni. A kapott tanácsokat követve küzdök, mint disznó a jégen, de még nem jött össze maradéktalanul. Az a gond, hogy a nem gravírozott felületbe is beleívódik, annyira mélyen, hogy hiába csiszolom síkban. Ezért azt szeretném kérdezni, létezik-e olyan festék ( vagy ha nem festéknek nevezik az sem baj :-) ami nem folyékony, hanem mondjuk porszerű, vagy gyurmaszerű, és hőre megfolyik majd meg is szilárdul. Úgy gondolom ezt szépen be tudnám vinni a gravírba, utána a felületről le tudnám tisztítani, majd "fixálnám" hővel, és kész is lenne. Köszi.

nagysam

Szia
Én megpróbálnám a gravírozás után egybe lelakkozni. Ekkor már nem szív újabb anyagot.
A gravírozott rész utána bátran kifesthető. Sőt, letörölhető lenne ami túlszalad.
Ha a festék megszárad, szabadon lecsiszolható a lakk. Ha kell.

csak ötletelek

MoparMan

ha meg mindenképpen hővel operálna akkor toner por. akár színes is...

Jozs

Azon már túl vagyok. Olajjal bekenéssel kezdem, elvileg az elzárja a pórusokat vagymiket. Aztán lakkozom akril lakkal, próbáltam több rétegben is. Persze lehet hogy más típussal kellene, az szivat. Az az igazság, hogy egyelőre ecsettel vittem fel a festéket vékonyan, bár Béni spray -t javasolt, aminek nyilván meg lenne az az előnye, hogy vékonyan szórva nagyon gyorsan megszáradna, lehet hogy nem lenne ideje beszívódni. De az is lehet hogy mégis. Köszi azért!

Jozs

nagysam

A gravír után lakkozva és utána kifestve? Nem tudom elképzelni, hogy ne állna meg.
Milyen fával próbálod? csinálnék egy próbát én is.
(A kielboat-omnak a felső sötét palánkjába hasonló módon akarom kivitelezni a hajó nevét.)

Jozs

Az én feliratom egész mütyür, kb. 3 x 2 cm, így már az egész pici hibák is zavaróak.

[#t200p44921#]

szabo janko

Szép napot mindenkinek!
Van egy SIEMENS 1FT 6062-6Af71-4AB0 tipusú AC szervomotorom.
Főorsó meghajtására szeretném használni. A kérdésem mijen meghajtótóval tudom használni?

Timár László

Talán a Toto kutya meghajtja. Milyen hsz ez? Egyébként a mijen miatt segítségül. Valaki biztos ad rendes választ is. Elnézést.

J-Steel

Elnézést, hogy csak ilyen lassan reagálok, nem voltam online.

Ha jól értem szerintetek nem emelkedik a teljesítmény.

Onnan indult ki az egyik internetes bejegyzés, hogy egy melegítő berendezés esetén, ha 380V-ra megadott teljesítmény mondjuk 2KW, akkor a
P = U²*R
képlet miatt U négyzeten van, a feszültségváltozás négyzetesen hat.
Tehát ha 380V -> 400V átállás 1,05263 szoros emelkedés, akkor annak a teljesítményre nézve a négyzetét azaz 1,10803-t kell venni.
Gondoltam akkor a villanymotorokra is érvényes:
5,5kw * 1,10803 = 6,09 KW

A P=U*I képletben elvileg ha emelkedik a feszültség, akkor az áram is emelkedik.

J-Steel

Az adattábláján ezek az értékek vannak?
A főorsónak elég a 3000 fordulatszám?
Siemensnek vannak kis frekvenciaváltói G120 kompakt vagy standard szériából.
Az áramot látva ezen az adattáblán olyan 1,5KW körüli teljesítményű kellene.

pbalazs

Rezisztív fogyasztó (pl. villanykályha) esetén igen, így működik, mert a rajta átfolyó áram egyenesen arányos a rákapcsolt feszültséggel.

Reaktív fogyasztónál (pl. villanymotor) nem így van, mert a rajta átfolyó áram nem egyenesen arányos a feszültséggel, hanem függ annak reaktanciájától.
Az áram nagyságát és szögét a reaktív fogyasztó ellenállásából és induktivitásából kell kiszámolni, és az mehet a képletbe.