Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

- segédfázis egyik vége
- főfázis egyik vége
- segéd és főfázis valamint a klixon  közös pontja
- klixon egyik vége

A két utolsó kettő ugye sima ellenállásmérővel nem azonosítható egyértelműen, mert normál esetben a hőkioldó rövidre zárja.

jani300

Köszönöm így érthető ,csak sajnos a megoldást azt nem tudom .

Jozs

Javult valamellyest a helyzet, bár még nem tökéletes sajnos.

A gravírozás 0,5 mm mélyen készült, azt színtelen olajjal kentem, száradás után 2 -szer akril lakkal lefújva.
Ezután pácot vittem rá, ( nincs megfelelő színű akril festékem ), ami ugye vízszerű, elég lassan száradt. Nyilván ezidő alatt volt ideje beszivárogni :-(.
Végül 0,4 mm mélyen lemartam a felületet. Az eredmény:

KoLa

Nem tudom mekkora motorról van szó, de ha kisebb fajta akkor, nylon zacskóba tenném és a melegvízben gyorsan kikapcsolna...
[#nyes]

pbalazs

Mekkora motorról van szó?
Azaz mit bírnak a tekercsek és a kivezetések?

2 ötlet jutott eszembe:
1. a klixonon átküldeni annyi villanyt, amitől felhevíti magát, és kikapcsol. Ekkor van idő ellenállást mérni a tekercsen keresztül, amíg visszahűl a klixon. Sosem próbáltam, így egy próbát azért tennék az asztalon, hogy működik-e az elv.

2. átküldenék a tekercsen (és a klixonon) keresztül viszonylag nagyobb áramot, de rövid ideig, pl. 10A/10ms. Egyszer a klixon egyik kivezetésén keresztül, aztán a másikon keresztül. Amikor a klixonon keresztül megy a villany, nagyobb fesz. esésre számítok. Még ha 1mohm is a klixon kontakutus ellenállása, akkor is 10mV a két feszültségesés különbsége, ami szkóppal jól mérhető. Itt mondjuk feltétel, hogy a kivezetések kb. egyformák legyenek. Klixonról nem találtam olyan adatlapot, ami megmondja a kontaktus ellenállását...

Vélemények?

Dakota25

A klixon ellenállása nem frekvenciafüggő.

Dakota25

... és bár elsőre jónak tűnt, de nem segít. Bocsi![#zavart2]

PSoft

Mi van/mi történik, ha az a -feltehetőleg a tekercsfejbe varrt- klixon nem is klixon, hanem egy xxx hőfokú hőbiztosíték?

pbalazs

Na igen, jó kérdés.
Akkor a felfűtés nem játszik, viszont a pulzusos mérés még működhet.
Kellene pár próbát csinálni az éles teszt előtt.

Virbo

Én ugyan nem tudom hogy néz ki ez a klixon, de a tekercseket nem lehet induktivitásmérővel megtalálni?

PSoft

Az a baj, hogy a klixonon keresztül is tudsz mérni induktivitást, ugyanakkorát mint nélküle.

Béni

"Kencével" soha nem lesz jó. Kb. 1200 Ft egy flakon akril festék.

Virbo

Hmm, valanit nagyon benézek akkor. [#rolleyes]

Ha van 4 kivezetés, ebből egy a tekercsek és a klixon közöse, egy-egy a tekercsek vége, egy meg a klixon másik vége. Ha a közöset megtalálja akkor a klixon másik vége felé nem kéne induktivitást mérjen, csak a tekercsek végei felé.

Csak halkan jegyzem meg sose mértem ilyesmit, klixont se szedtem szét (de gondolom sima kapcsoló kontaktus), így a hülyeség jogát fenntartom... [#vigyor]

Jozs

Értem. Azért próbálkoztam páccal, mert abból van itthon többféle, és még kísérletezem a színekkel. De akkor átgondolom a dolgot. Köszi a tanácsokat!

pbalazs

Igen, csak az a kérdés, hogy a "közös" kivezetés a klixon melyik oldaláról jön.