Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

szabo janko

Jó napot !
A szintetikussal vigyázni kell. Nekünk a gyári festést szép lassan lekajálta a Bulgár esztergánkról.

svejk

" Az jutott még eszembe hogy az emulzió büdösödése nem előzhető meg valami élelmiszeripari tartósító szer hozzáadásával ( nátriumbenzoát, szalicil stb )?"

Vannak erre szerek.
(mi régebben az Acticide GR-t használtuk)

A lényeg, mindig kapjon levegőt az emulzió, ne takarja be olajfilm, illetve elméletileg a pH érték még a fontos, erre is vannak szerek.

No és persze ha az alján már iszap van akkor az előbb-utóbb bedöglik.

svejk

Valamit-valamiért...
Az egyszerű és akár a 2K festékeket valóban támadja, de a porszórtakkal nem bír el.

A gépet kívülről tisztán kell tartani belül meg lehet akár fémtiszta, a forgács is leveri a festéket.
(persze hagyományos gép az kissé más tészta)

svejk

Régóta van hirdetve az adok-veszekben egy szinusz vonalzó.

Azt tudom, hogy kis szögek nagyon pontosan mérhetők vele, de el nem tudom képzelni hol használhatják ezt a körülményes mérést, mit mérnek vele a fémipari gyakorlatban?

Csuhás

Inkább köszörűs eszköz. Pl henger köszörűn a szerszámkúpokra így szoktak beállni. Más gépen szerintem bőven elég az egyetemes szögmérő, vagy akár egy körasztal skálája.

nagysam

Régebben, a szerszámkészítésnél, a kalodás előrajzolás, fúróperselyes pozíciófúrós időkben, raporterrel kipakolva tökéletes szögbeállításokat lehetett vele csinálni.
Használtam időnként, a sima szögmérő, vagy szögsatu pontos beállítására is.
Szemeztem én is vele, de nekem a 100-as kisöccse is, az utóbbi 15 évben,már csak a fiókban lapul.
A röhej, hogy a napokban szenvedtem egy bonyolult szögbeállítással, és már eszembe sem jutott, hogy ezzel simán megcsinálhattam volna.[#kacsint]

ywathzay

Hogy lehet ezzel szöget mérni? Kiegészítő kúpos hasábokkal? Ez látszólag egy hasáb két "lábbal". Nem láttam még ilyet sehol használatban.

Csuhás

Nem lehet vele a megszokott értelemben mérni, ez egy szög "idomszer" Veszed a kívánt szög szinuszát megszorzod a eszköz hosszával ( itt 200mm ) majd a kapott értéket kirakod mérőhasábokból. Azzal alátámasztva az egyik hengert, a pontos szöget kapod. Ezután mérőórával tapintva állítod be a gépet vagy a munkadarabot.

nagysam

Simán, mint a szinuszasztalt, kipakolod raporterrel (mérőhasábbal) a szöghöz kiszámolt magasságra.
Az átfogód mindig a vonalzódon lévő henger tengelytávja, ez esetben 200mm. A kívánt szöget tudod, a magasság szögfügvényekkel számolható.

ywathzay

nagysam

Így az érthetőbb, és még gyorsabb is

svejk

Aha!
Valóban, beállításra tényleg aránylag egyszerű, én mindenféleképp a mérést erőltettem. :(

s5f8tmfv3

Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani hogy a jobb oldali mérőóra mellett az a bowden szerű dolog mi és mire való?

Csuhás

Kb olyan mint a régen a fényképezőgépek kioldója, meg lehet emelni vele az óra rúdját. Amikor egy beállított mérőkészülékben sorozatban ellenőrzöl munkadarabokat akkor könnyebb úgy cserélni a mért darabot ha közben fel tudod emelni az óra szárát. Mellékesen így kisebb az esélye annak hogy elmozdítod magát az órát.