Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Örülök, hogy összejött.
Én is megjegyzem magamnak.
A PWM kapcsolási frekvenciáról nincs adatod?

ywathzay

Szerintem én ezt mérni nem tudom, de azt igen, hogy nem a potméter teljes intervallumát tudom használni, de 0- a teljes sebességig nagyon finoman hangolható.

Révész Richárd

A szabályzó adatlapjából kiderülhet.

ywathzay

Ahham, 16kHZ.

Specifikáció:
Input Voltage: DC 6V-90V.
Power: 0.01-1000W.
Rated Current: 10A.
Maximum current: 15A.
Current Consumption: 0.005A.(Ready mode)
Frequency:16khz.
PWM Pulse width speed range:0-100%.
External voltage control:0-5V,
It could use of PLC controls speed of motor.
Match with 20A ceramics fuse,
It has defensive function.
Match with potentiometer.
You can external drive
positive and negative switching.
Size: 64*59*28mm.
Weight: 75g
Cable: 20cm
Diameter of location hole: 3.2mm.
Fuse: 5*20mm.

B.Zoltán

Kösz, 16khz környékére tippeltem volna én is, mert általában ez a bevált.
Amiatt is kérdeztem, mert 80-as évek kísérleteinél én nem tudtam ezt az adatot, és nem is érdekelt még akkor annyira.

svejk

No még a hidraulika szelep pontos típusát is elárulhatnád, mert őszintén szólva én sem hittem volna hogy tud köztes állapotot stabilan. [#conf]

ywathzay

Na, így jut előrébb a világ a tudatlanok szerencséjével....
Ilyen szelepet működtet, és most leesett az állam mennyibe is kerül.

svejk

hostya

Ha ezt a szelepet PWM-el vezérled, néhány óra alatt "kinyírod"..!! (és nem olcsó)[#ejnye1]
Ezeket NEM erre találták ki..! (-igaz hogy működik, de csak rövid ideig-)

Ha sebességet akarsz szabályozni a vezérelt hidr.hengeren, akkor inkább építs be a szelep után/elé egy fojtószelepet.

Felhasználói szempontból mindegy, hogy a pwm potméter "gombját" tekered, VAGY a fojtó szelepét.
Előbbi esetben gyors halál a mágnesszelepnek,az utóbbinál meg örök élet... [#wave]

svejk

Valami kavitáció léphet fel a nem teljesen nyitott tolattyúnál?

ANTAL GÁBOR

Napközben pont azon gondolkodtam hogy felhívom Kopirnyákot és rákérdezek erre a PWM es szelepre.
 Az köztudott hogy a mobil technikában használatos kézi útváltókkal  kényelmesen ( és veszteségesen !! ) lehet sebesség szabályzást csinálni . A tolattyú helyzetével valójában a ház és a tolattyú éle közötti rést  ( a fojtást )  állítjuk

Tételezzük fel azt hogy a PWM helyett egy  szabályozható labortápra kötjük a például 24 V os  mágnes tekercsét . Állítsunk be 12 V ot .  Szerintem ez egy határozatlan tolattyúelmozdulást fog eredményezni mert a rugóerővel szemben ébredő mágneses erő függ a vastest pillanatnyi helyzetétől,( ráadásul a ház és a tolattyú közötti surlódás is beleköp a levesbe )
 A proporcionál technikába alkalmazott arányos mágneseknél pont ezt a függőséget igyekeznek   kiküszöbölni .
El nem tudom képzelni hogy hogyan működhet ez a PWM es verzió? . Ha a surlódás legyőzése érdekében reszkettetik a tolattyút akkor az secc perc alatt el fog kopni

Meg tudja valaki válaszolni hogy a cirkóknál hogyan változtatják  a gázmennyiséget az ott alkalmazott mágnesszelepekkel ?

ywathzay

Szóval elbukott az áltudományos kísérletem. Kerítek egy fojtót.

ANTAL GÁBOR

A" határozatlan" mellé beszúrnám még hogy :nem lineáris

hostya

Szerintem ez a szelep nem tolattyús hanem ülékes, de mindegy is..
Mindkét esetben, legyen az (tolattyús vagy ülékes) létre lehet hozni pwm-el egy "lebegő" állapotot.
De ez a megoldás nem szerencsés a térfogatáram szabályzásra... (szerintem)
Inkább fojtószelepet használnék erre a feladatra.

Van egy "kritikusan fontos" tömítőelem, (többnyire 'O'-gyűrű) szokott lenni, ami elválasztja a hidraulikus teret az elektromágnestől.
Na ez fog tönkremenni a 16kHz-es PWM frekitől..  [#rinya]

ANTAL GÁBOR

Korábban idealizáltam a PWM et egy labortáppal . Azzal is létre lehetne hozni a lebegő állapotot ? ( az szinte biztos hogy egy nem lineáris esettel lesz dolgunk ), de a hobbisták mindenre képesek ...[#kacsint]