Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

GPeti1977

CNC vezérlőnél hogyan kell kiszámolni a max. gyorsulást, ha ismerjük a motor forgatónyomatékát az áttételt meg a tömegét a hídnak?

s7manbs8

Ha jól rendeztem a képleteket:

Erő: F=ma,
Forgató nyomaték: M

Egyenesvonalú erő(N)= (6.28 * forgatónyomaték(Nm)) / menetemelkedés(m)

Menetemelkedés: me

ebből gyorsulás

a=F/m=2*PI*M/(m*me)

Példa:

a[m/(s*s)]=F/m=2*PI*M/(m*me)=2*PI*2[Nm]/(10[kg]*0.005[m])

GPeti1977

Köszönöm, szimpla középiskolás anyag csak nem tudtam összekombinálni az egyenvonalú mozgást a forgóval.

GPeti1977

Érdekes hogy a példával elég nagy gyorsulást kapunk, 250m/s2, ami 250000mm/s2 amit be kellene írni a mozgásvezérlőbe, mivel kell még számolni? Láttam hogy a szervó motoroknak is megadják az inerciáját vagy mit ami az az erő ami a forgó tömeg gyorsításához kell, azaz a motor forgórésze, de láttam olyan gépet amin a szervó motor áttételen keresztül egy nehéz tengelyt hajtott ami átvitte az erőt két oldali fogaslécre például ennek sem kis inerciája van, plusz a súrlódás, meg nem üresjárat esetén a megmunkálás során keletkező visszaható erő.

zozo

A gravitációs gyorsulás 25-szörösével akarsz gyorsítani?
Az érdekes lesz.

zozo

Van egy számítások, képletek topik, abban úgy emlékszem ez ki van csontozva rendesen.

svejk

Először is ismerned kell a motorod nyomatékát és tehetetlenségi nyomatékát, ezek gyári adatok.

Ki kell számolnod az orsód tehetetlenségi nyomatékát.
A mozgatandó tömeget tehetetlenségi nyomatékká kell redukálnod az orsóra vonatkoztatva. (ugye itt nem mindegy az orsó emelkedése)
Az összes tehetetlenségi nyomatékból és a motor nyomatékából már számítható a forgó mozgás szögsebessége.
Az előbbiből és a menetemelkedésből pedig a lineáris gyorsulás.
Ha van áttétel akkor még játszanak a kerekek tehetetlenségi nyomatékai és az áttétel szerint(vigyázz négyzetes!) kell redukálni a mozgó tömeg és orsó tehetetlenségi nyomatékát a motor tengelyére.

Keress rá az alábbira:

"Szerszámgépek építő elemei"

Van egy egyetemi segédlet ott pár oldalon keresztül taglalva van ez.

svejk

Robsy felhívta a figyelmemet magánban, hogy tévesen írtam.

A szöggyorsulást és nem szögsebességet lehet számolni a motor nyomatékából és a tehetetlenségi nyomatékok összegéből.

Köszönöm az észrevételt!

Az ajánlott irodalomban egyébként szépen le van írva, csak ide a fórumra nem egyszerű matematikai képleteket írni.

svejk

Most be is tudom linkelni:

43-48. oldal

Érdemes lementeni, mert úgy vettem észre az ilyen jellegű irodalmak el-eltűnnek egy idő után a hálóról.
(talán a csekély  érdeklődés miatt?)

D.Laci

Elmész te a pi.....! :)
"Készítette: Dr. Németh István"
Mikkor doktoráltál? :)

Csuhás

Megtörtént már egy ideje, 241 sorszám alatt van a könyvtárunkban.

svejk

[#crazya]

Pedig már párszor linkeltem.

kaqkk007

IdézMikkor doktoráltál?
Valószínűleg 2009 előtt [#kacsint]

ywathzay

Kipróbáltam a PVM szabályozót, nem hagyott nyugodni a kisördög. Tökéletesen célt értem vele, a hidraulika munkahenger mozgását lelassítottam, szabályozni tudom.

Révész Richárd

[#eljen]
Valószínű a sűrű ki be kapcsolás miatt.