Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Jozs

Hát nemtom. A kétoldalú ragasztó oké, de meleg ragasztóra nem nagyon merném bízni. 6 -os szerszámmal csinálnám mert max. ilyenem van, és ott már azért elég sok rezgés van mire végigér ekkora felületen.
A trükkös leszorítón elgondolkodtam, valami olyasmi kellene, ami pici karmokkal vagy tüskével nyomja (tartja) a lap széleit. Csak az 5 mm nem enged túl sok játékot sajnos.

Devecz Miklós

Csak az egyik esetben kellene a "trükkös" leszorítót alkalmaznod, ekkor még elég vastag az anyagod, a másik oldalnál ragasztod.

bjgp9b3td

Sziasztok!

Nem sokat konyítok a cnc témához, így általános jellegű kérdésem lenne.

Szükségem lenne egy X: 250 mm, Y: 100 mm, Z: 70-80 mm mozgású masinára.
Tehát elég kicsi a méret, viszont ,a mi fontos, hogy rozsdamentes acéllemezzel (2-4 mm vastag) is meg kellene birkóznia.
Nincs szükség hatalmas sebességre, nem ipari folyamatos használat. Zömében 2 mm-es rozsdamentes acélból kellene viszonylag egyszerű formákat kimarni és pontos furatokat elhelyezni, illetve gravírozni.
Mivel kicsi dolgokhoz kellene, így a befogó patron is olyan 3 mm körüli elég lenne szerintem.

3 tengely csak, semmi extra, vagy sallang nem kellene rá.

Hozzáértők segítségét kérném, hogy a fenti paraméterek alapján egy ilyen gép megépítése körülbelül mennyibe kerülhet, kivitelezhető-e? A rozsdamentes lágyacél miatt gondolom elég merev vázra van szükség.

Köszi előre is. :)

dtb

Igazán nem kötekedésből kérdezem, csak kíváncsiság: Ha 2mm-es lemezekkel akarsz dolgozni, akkor minek a Z70-80mm?

RJancsi

Majd InDa megválaszolja, de lehet, hogy 2 mm vastag lemezből van egy 5-6 cm magas doboz és a tetejét akarja farigcsálni.

bjgp9b3td

Fából kerülhet be alá magasabb is. Ezért ezt a magasságot írtam, de lehet akár 50 mm is, ez alá azért nem nagyon mennék.

Vetesi75

Szia! Rozsdamentes forgácsolása az elvárt pontossághoz szükséges gépmerevségen kívül igényli a szerszám+munkadarab intenzív hűtését is. Ez az "alacsony-költségvetésű" hobby konstrukciókon szinte korrekt módon kivitelezhetetlen.
Légyszi gondold át többször is mik az elvárásaid a géppel szemben, aludj rá párat, nézz meg élőben minél több amatőr berendezést - erre jó alkalom pl. minden hobbycnc találkozó, de akár az adokveszek üzletelései kapcsán a személyes átvételek is, ha nyitott rá a fél - , beszéld meg a gépépítés/használat/vásárlás buktatóit a gazdáikkal. (A balul sikerült, félbehagyott, megunt gépek rendszerint nem publikálódnak itt a fórumon.)  Saját érdekedben ajánlom, hogy próbálj meg tanulni a mások által elkövetett hibákból, mert akkor sok kellemetlen csalódástól megóvhatod magad.

bjgp9b3td

Szia!
Konkrétan mikre gondolsz? A gépet nem hagynám magára. A hűtést, kenést én manuálisan megoldanám munka közben.

Vetesi75

Hűtéssel kapcsolatban arra gondolok, hogy a hűtőközeg + az általa szállított forgács a kényes helyekre (be)kerülve mechanikai hiba forrása lehet. Az " alacsony költségvetésűt" emelném ki, mert itt jellemzőek a burkolatlan gépelemek. Lehet csinálni túlnyomásos kenő-tisztító rendszert is a mechanikához és teljesen elszeparálni a munkateret attól, de én azt már a profi kategóriába - bekerülési költsége alapján is) - szoktam sorolni.

zozo

Idéz...rozsdamentes acéllemezzel (2-4 mm vastag) is meg kellene birkóznia

Vegyél egy kisebb, manuális, gyári, öntvényvázas marógépet. Az jó lesz alapnak.

bjgp9b3td

Gondoltam rá. A baj csak az, hogy azokból a kicsik úgy féltonnás dögök... :D Azoknak ezek a lemezek már vicckategóriások.
Jelenleg hirdetnek egy építettet. De drabális nagy. Maga a vezérlő része is nagyobb, mint amekkora az egész gép kéne, hogy legyen. :D

https://www.jofogas.hu/heves/CNC_Marogep_elado_102711144.htm

ywathzay

Forgácsoltál már marógépen Lv 2-4mm KO lemezt?

MacGyver

Sziasztok!

Egy kb 500x500x20 mm-es fa táblába  egyszerű logó 8mm mélyen 2d marása mennyibe kerülhet? (táblásított cseresznyefába)

wj0pg74sr

Sziasztok, volna egy vákuumos szivattyú, aminek sajna, a csatija le van vagva. Ha volna valakinek egy ilyen kedzuleke es megirna vagy lefenykepezne a condit es a betapot megkoszonnem. :)