Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bcturri2n

Köszi a tippet, sajna nem segít, pedig már 2mp-re is
 állítottam a felfutást.
Az a gond, hogy nem kihagy, hanem megszalad a gép. Túlzás nélkül akár 2 cm-t is. kb. átlag 10 percenként egyszer hibázik, de akkor nagyot, és kizárólag a Z irányban.
A motorok és golyósorsók kb. azonosak, sőt x és y irányba sokkal nagyobb súlyt kell mozgatnia mint z-be függőlegesen.
Feltételezem ennek az egy motornak az eltérő hangjával függ össze a probléma, de ez csak tipp.

zoli0302

Ha minden tengelyen egyforma a vezérlő, cseréld el valamelyiket a z tengely vezérlőjével. Ha a Probléma átköltözik, akkor a vezérlő, ha nem akkor a motor a hibás.

s7manbs8

Miféle motor szervó ?

A Step jel érintkezése ha nem OK emiatt egy csomó jelet kaphat, mikor épp nem ér hozzá majd hozzáéreget ?

svejk

" sőt x és y irányba sokkal nagyobb súlyt kell mozgatnia mint z-be függőlegesen."

Gondolom van autód...
- Sík úton egyedül simán el bírod tolni/mozgatni.
- De vajon megemelni meg tudod?

mex

Egy kicsit sarkítottál ugye?

6b3jvi20m

Sziasztok!
Kezdő vagyok... [#rolleyes]
Vettem egy CNC 3018 Pro-t.
A lézerel már tudok bánni, de a maróval nem boldogulok.
Candle 1.0.11 et használok.
Inkscap 0.48 programmal csináltam egy képből G kódot.
Amikor a Candle-ben rányomok a Sent gombra, az alábbi üzenetet kapom: Check door
Nem világos számomra, hogy mi ez, mit tegyek.
(Rakok fel képet a vezérlőről is.)
Köszi!

svejk

Általában mint minden példa természetesen ez is hibádzik.

Eleve én a kérdésben nem tudom értelmezni Z tengely esetén az "odébb szalad " kifejezést.

Ha valóban irányfüggetlen akkor lehet forgatni a sapkát a fejen. :)

De ha mindig felfelé menet téveszt, -azaz lefelé szalad- akkor a példámba esetleg lehet kapaszkodni.

svejk

Nem ártana azt sem tudni hány Nm-es moto,r mekkora a mozgatott tömeg, mekkora emelkedésű az orsó és nem ilyen adatokra kellene támaszkodni, hogy:  "A motorok és golyósorsók kb. azonosak"

Igazán nem is lenne szabad az ilyen kérdésekre válaszolni. :(

dezsoe

Biztos, hogy a Z vezérlője valamilyen zajt szed össze, pl. a főorsóét. Máshogy nem valószínű, hogy többet lépne, ha motor hiba lenne, akkor inkább lemaradna.

2am4nwzib

Check door..... ellenőrizni az ajtót , be van-e csukva?
de előtte az adatlapot ki kellene tölteni!

juhasz

Melyik GRBL-t használod? Ha 1.1-et akkor frissítsd a Candle-t is 1.1-re.

6b3jvi20m

Szia!
0.9 szerintem, mert az 1.1-es Candle-el nem csinált semmit, és olvastam valahol, hogy ebben az esetben marad az 1.0.
1.0 -val viszont már a vezérlő gombokkal tudom mozgatni, már kezdtem örülni, hogy menni fog ez a dolog, amikor belefutottam ebbe a Check door problémába.
Már kezdem azt gondolni, hogy valóban a G kód nem jó, lehet más programmal kellene próbálkoznom.
(Az a baj az idegen nyelveket nem nagyon értem, de rengeteg videót néztem meg ma is, hátha rájövök magamtól, de nem sikerült eddig.)

s7manbs8

Az elektronikán az A1 nevű kivezetést a GND-re kell kötni, keresd meg a panelen, attól megjavul.

6b3jvi20m

Igen, ezt megtaláltam, de itt lézerről ír.
Lézerhez én a LézerGRBL programot próbáltam, azzal nincs is gondom, a lézerrel már tudok dolgozni, annak a használatára hamar rájöttem. (Csak pár napja merültem bele a CNC világába.)
Visszatérve a problémámra, az én vezérlőmön nincsenek olyan kontaktok, mint más vezérlőkön, amin keresztül állítgatni lehet dolgokat.
Arra gondoltam próbálkozok más programot nézni kép/G-kód átalakításra, mert ez az Inkscape problémás...
A legújabb verziója nem fordítja le a G-kódot, hibát dob mentésnél, egy korábbi 0.48 ugyan megcsinálta a G kódot, de ezzel meg ugye itt van ez a Check door hiba.
Próba képpen konvertáltam egy képet a DotG nevű programmal, azt a G kódot gond nélkül elkezdi csinálni a Candle, nincs a Check door hiba, csak ez meg nem az, ami nekem kell, mert ez ugye dot alapú.
Esetleg tudtok valamilyen programot ajánlani?
Ja, és köszi minden segítséget! [#worship]