Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

KoLa

Rossz helyre küldtem a választ, vaze

remrendes

Jobb gom a jobb alsó sarokban és ott van 1-2 lehetőség az értesítések kikapcsolására.

svejk

Van benne egy nyomcsapágy is, ahol a rúgó nyomja.

A képen egy gyári amcsi látható, én azért leegyszerűsítettem a lehetőségemhez mérten.

svejk

Szerintem szénkefe csak oda kell ahol nagy a sebesség vagy fontos a kis súrlódási veszteség.

ab

Van egy ilyen csoda szerzeményem: https://robu.in/wp-content/uploads/2017/11/TB6600-input-output-diagram.jpg

TB6600 v1.2 léptetőmotor vezérlő. Mellé egy NE555 négyszögjel generátor (+5V, output, gnd). Hogyan kell összekötni a kettőt, hogy egy léptetőmotort csak forgasson?
Nem teljesen értem a "CW-" jelzést és a "párjának" a hiányát.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

Dakota25

555;
GND-GND
5V-táp 5V
Output - Pulse(6600)

6600;
A-,A+,B-,B+ - motortekercsek
V+, GND - motortáp
+5V - táp +5V
Direction vagy 0V(LOW), vagy 5V(HIGH) így lesz CW vagy CCW

Enable - alighanem alacsonyra 0V(LOW), bár a jelölés nem egyértelmű, de bajt nem okoz, ha alacsonnyal nem forog, majd fog magassal(5V). A magasra húzást illik 1 kohm körüli ellenálláson keresztül megoldani.

dtb

CW=clockwise=Óra járásával megegyező.
Vagyis ezzel tudod a forgásirányt változtatni.

dtb

bocsi, lehet, hogy rosszul értelmeztem a kérdést? :-9

Dakota25

... vagy én. [#vigyor]

h02ya9ti7

Sziasztok!

Van egy orsós, sines vezetésű faminta marós gépem és a munkaasztal végén behullámosodik, beremeg a minta. Az orsók két végén csapágyasak. Van valamilyen ötlet hol keressem a hibát? Köszi!

ab

Közben megoldottam. A CLK- bemenettel sorosan van egy R5 jelölésű smd ellenállás. Annak az egyik oldala volt rosszul forrasztva. Egy másik vezérlőt kaptam és az alapján sikerült rátalálni elég hamar. Köszönöm a segítséget!
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

sanyi84

Próbáltad már máshogy lefogatni? Mintha az első fogás jó lenne. Esetleg ráhagyni és második fogás.

Sok hiba lehet. Így a holt inkább mivelre módosítanám. Szögtapintós mérőóra kellene. Mert ez bármi lehet. Akár Z X hibája is. A legkézenfekvőbb hogy az Y a vége felé kopott lenne/sosem volt jó, elől azért jó mert összefeszül, viszont hátul/egy ponttól pont méret és tud kotyogni. Első körbe Y lin. csapágyakra tennék órát a jó/nemjó helyen és kb azonos erővel fel le emelném. De ezt a kottyantást lehet golyósanyábán, csapágyazásán (tengely) is eljátszani.

j0v42rti8

Sziasztok segítségre lenne szükségem!
Mach 3 át használok elinditom a marás nula pontból és mindegyik tengely csak egyik irányba mintha kevsebbet lépne
Így az anyag élén látom a lépcsöket rombusz formájú lesz az él
/  / így néz ki. Attól függ mennyi utat tet meg az adott tengely a program lefutatása alatt arányában csúsznak ell mivel az x ment most a legtöbbet így az csúszott el a legtöbbet 15mm 1:34 perc alatt. Mi lehet a baj nem csúszik a kuplung megnéztem és nem szorul semmi!

hostya

Sziasztok,

Elővettem az évekkel ezelőtt tönkrement (piros)3tengelyes kínai vezérlőmet, mert jó lenne használni a saját cnc-t.-ha már megvan- :)
Úgy döntöttem hogy "be dobozolom"(azelőtt szabadon volt) a vezérlőt, de a régi 3tengelyes helyett egy 4tengelyes piros kerülne a helyére. (ez van itthon..)

A kérdésem az, hogy az új 4tengelyes vezérlő, MOTOR kimenetei(x.y.z.a.), hogy viszonyulnak a régi 3tengelyes vezérlőhöz vizuálisan/képileg?

Mivel a gép(mechanika) be van kábelezve, ezért nem szeretném szétszedni, hanem csak egyszerűen csatlakoztatnám (a régi tengely kiosztás szerint) a  motorokhoz csatlakozó kábeleket.
A Mach3 beállításokhoz sem kellene nyúlnom, ha igaz a feltételezésem, -hogy az új 4tengelyes kimenetei követik a régi 3tengelyes- "logikáját"...
1.kép régi 3tengelyes
2.kép új 4tengelyes

dtb

A motorkimenetek, és az LPT port vezetékei fixen vannak kialakítva, tehát először nézd meg a  manualt, hogy melyik pin van a motorokhoz rendelve. Utána e szerint már be tudod állítani a mach3-ban.
Itt a manual, a 6. oldalon találod a pin kiosztást.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=159746
(feltéve, hogy ez van neked...)