Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézAz egyre silányabb sorkapcsokról nem is beszélve.

Igen, mint pld. a Wago.
No de ez csak az én véleményem.

svejk

Vezeték végéről leolvadt forrasztott saruval sokszor találkoztam az 500A feletti tartományban de szerintem mindegyik melegedés a szemessarut szorító csavarkötés miatt indult meg.
A későbbi kábelsarupréses technológia mondjuk azt is kibírta, hamarabb hiccent el maga a saru vagy a csavar.

ra8nsmk6w

Rabb Ferenc

Nincs időhöz kötve és az sincs leírva sehol, hogy biztosan be fog következni. De volt sok hely, ahol bekövetkezett és ez volt az oka. A szabályozásoknak mindig előre kell mutatniuk és ki kell szűrni a lehetséges veszélyforrásokat...

Tudod ez is olyan, mint a néhány évtizeddel ezelőtti százhalombattai nagy tűz. Akkor még közös kábelcsatornában vezették az erőátviteli és a vezérlő kábeleket. Aztán egy túlterhelés - amit a védelem nem kezelt időben - eltüzelte a vékony vezetékeket. Így már a lehetőség is megszűnt a beavatkozásra. Azóta gondosan elkülönítve megy a két villany minden rendes helyen.

PSoft

Akkor talán kimondhatjuk, hogy azoknál sem a "cin" volt a húnyó!

Rabb Ferenc

Ez így nem mondható ki sem pro sem kontra. De a forrasztott kötés húzta a rövidebbet. Aztán rövid zárlat, hosszú tűz...

svejk

Vagy az van amit írsz vagy az amit én, hogy a rossz a kötések miatt olvad ki a cin.

Persze mindkettő kizárj a préselt sarus kötés.

Csak nekem valahogy az a bronzosdi túlmisztifikáltnak tűnik, nem lehet azért találták ki hogy ne kelljen felelősségre vonni valaki(ke)t ?
pl. akiknek időnként ellenőrizni kell a kötéseket.

Cégünknél csak úgy van biztosítás hogy félévente jönnek hőkamerázni a kapcsolószekrényeket.

PSoft

IdézDe a forrasztott kötés húzta a rövidebbet.

Igen, mert akkoriban még nem volt "divat" elővenni a "Józsi-szakit", aki a bádogospákájával, meg letvaszerrel rátaknyolta a sarut az Mkh végére.

Aztán egy rövidzárlat, hosszú tűznél...
Gyanítom, Ő is rövidet húzott volna.

Rabb Ferenc

Ha nem tetszik a bronzosdi, nézzük más szemszögből. Préselt sarunál réz a rézzel érintkezik. Forrasztottnál a réz a forrasztó ónnal.

A réz fajlagos ellenállása 0.0175 Ohm mm2/m. Az óné 0.128, az ólomé 0.206. Az ötvözetüké mindkettőnél nagyobb. Tiszta rezsó...

Idő (???) kérdése, de lesz ott bronz!

svejk

A préselt saru tuti, nincs vita.
(bár azt is el lehet bacni)

Én csak azt kérdőjelezem meg vagyis mondom, hogy nem a (jó)cinezések adják a kezdő lökést, hanem a mellettük levő csavarkötések.

Egyszer ki kellene mérni egy ilyet, jó kis project lenne.

svejk

De egyformán silány, kisebb az emberi tényező.[#nemtudom]

jani300

Eltettem a bontott hegesztő szekunderén lévő nyócas cinezett sarukat , nincsen azoknak kutya bajuk .
Pedig biztosan van legalább 40 éves .
Rézkábelt mindig cineztük saruzásnál .
Mártva ,utána kiöntve ,rosszat még nem láttam .
De hát balfékek vannak ,akkor inkább tiltsunk meg mindet ami elrontható .
Ennek kapcsán beugrott , mekkora hátast dobnának egy hegesztve saruzott alu földkábelre ?

PSoft

PSoft

Ha már Wago-rendszerű sorkapocs...
Ki, hogyan/milyen módon használja/köti ezekkel a sorkapcsokkal az Mkh vezetékeket?

jani300

De azt  azért nem gondoltad komolyan ugye , hogy én azt a szekrényt elfelejtettem volna ?  [#integet2]